Lucrari necesare in gradina in luna aprilie
Nu mai e nici o indoiala ca a sosit primavara!
1. Asa ca daca nu aveti o terasa amenajata in care sa va bucurati de gradina, acum e timpul sa o faceti.
2. Pentru a va completa colectia de plante din gradina faceti un tur al garden center-urilor. Veti gasi cea mai mare varietate de plante si tufe cu flori. Astfel, veti fi siguri ca plantele cumparate sunt cele dorite.
3. Se mai pot cultiva legumele de gradina mai sensibile: conopida, guliile, brocoli.
Atentie!
Guliile nu se planteaza adanc in pamant deoarece exista riscul ca ele sa putrezeasca.
Tot acum se mai poate planta varza, iar la mijlocul lunii aprilie se seamana salata romana.
In ultima saptamana din aprilie se planteaza usturoiul. Daca vreti sa stimulati cresterea morcovilor, ei se vor acoperi cu o floie intinsa pe araci.
4. La sfarsitul lunii se pot planta bulbii de dalii si de Canna, precum si trompeta ingerului.
5. Luna aprilie este luna trandafirilor. Pentru cei care nu cunosc soiurile de trandafiri acum este momentul sa va imbogatiti gradina cu noi soiuri. Asa ca puteti face un tur al garden center-urilor si sa achizitionati tufe cu roze, asa incat veti fi siguri ca ati luat soiul pe care il doreati.
Pentru tufele de trandafiri existente in gradina acum este momentul ca ele sa fie descoperite de musuroaiele formate toamna.
De asemenea, trandafirii vor aprecia daca veti afana pamantul din jurul lor si le veti administra ingrasamant. Taierea trandafirilor se face in functie de soi.
Trandafirii care infloresc de mai multe ori pe parcursul verii pot fi taiati radical cu o foarfeca de gard viu. Dupa taiere lastarii trebuie sa aiba cam 10 cm de la sol. Tufele care infloresc o singura data vor fi taiate abia dupa ofilirea florilor! La rozele cataratoare se taie doar cativa lastari batrani si cativa din lastarii mai tineri pentru a stimula cresterea si inflorirea.
6. Administrati ingrasamant pomilor fructiferi daca inca nu ati facut acest lucru.
7. Fiindca a trecut pericolul de inghet se pot amplasa pompele si filtrele din iazuri.
8. Gazonul se tunde o data pe saptamana si se poate administra ingrasamant care distruge buruienile.
9. Amenajati noi straturi de flori in gradina. Acum este mult mai usor de lucrat cu pamantul. Se mai pot semana flori in ghivece iar din luna mai rasadurile de plante se pot pune in gradina.
10. Daca pericolul gerului a trecut, plantele care au iernat in pivnite ( dafinul, maslinul, oleandrul, etc..) pot fi scoase afara pe terasa. In prima faza plantele trebuie amplasate la umbra, preferabil pe o terasa acoperita pentru a se aclimatiza.
11. Bulbii de begonii se pun in ghivece care trebuie tinute in casa unde temperatura este de peste 20 de grade. Abia dupa jumatatea lunii mai ghivecele pot fi scoase afara.
Primii boboci se taie pentru ca planta sa se dezvolte viguros si sa infloresca mai bogat pe parcursul verii.
http://www.egradinar.ro