Oul este considerat in multe religii simbolul renasterii, fertilitatii, echilibrului si ciclului vietii.
Potrivit mitologiei din Egiptul antic, Fenicia si Persia oul era asociat cu inceputurile vietii: dintr-un ou misterios care a cazut intr-o zi din cer si-au facut aparitia toate vietatile. In Roma antica si Grecia, in timpul festivalului de primavara se pictau sau se vopseau oua, care erau date mai apoi in dar prietenilor. Tot pe durata festivalului de primavara, in templele grecesti si egiptene, ouale erau atarnate pe post de decoratii. Echinochtiul de primavara marca in Egipt si Grecia inceputul unui nou an, iar ouale, simboluri sacre, erau venerate pe tot parcursul sarbatorilor.
Oul nostru de Pasti este de fapt un obicei de origine pagana, dar care cu timpul a fost insusit de catre Biserica crestina. Astfel oul in interpretarea bisericii crestine este simbol al Invierii, intrucat in el salasuieste o noua viata gata sa iasa la iveala, inseamna triumfiul vietii (puiul) asupra mortii (coaja neinsufletita).
In plus, in timpul Postului Mare, consumarea oualor nu era permisa, ele fiind considerate "carnea lichida". Ouale care se faceau in aceasta perioada, erau de cele mai multe ori fierte, pentru a le conserva mai bine. Credinciosii puteau sa manance oua abia la incheierea postului, in ziua de Pasti. Astfel oul fiert tare, era o mancarea cu totul speciala si reprezenta un prilej adevarat de bucurie pentru toti mesenii, ca de altfel si in prezent.
Chiar si obiceiul de a vopsi sau decora oua nu are nimic de a face cu traditia crestina. Ouale se vopseau si se pictau, dupa cum am mai mentionat, cu mult inainte de introducerea bisericii crestine a Sarbatorilor de Pasti (obiceiul colorarii fiind intalnit si la chinezi cu 2000 de ani iHr). In functie de mijloacele care erau disponibile la acel moment, incondeiatul oualor varia. Cei care isi puteau permite, isi impachetau ouale in foite de aur, iar cei care dispuneau de mai putin, fierbeau pur si simplu ouale impreuna cu frunze sau petale de flori, pentru a le da culoare.
Simbolul culorilor
Rosu: sacrificiul lui Isus, simbolul sangelui, dar si putere, iubire, bucurie, caldura;
Galben: dorinta de iluminare si de intelepciune; speranta, soare;
Verde: tinerete si inocenta; rodnicie;
Alb alb:puritate;
Albastru: vitalitate;
Portocaliu: forta, rezistenta, ambitie;
Violet: rabdare, stapanire de sine; Simbolul motivelor
Linii continue: viata vesnica;
Valuri: Apa, purificare;
Puncte, buline: lacrimile Sfintei Maria;
Soare, stele: viata, dezvoltare, noroc;
Raze de soare: caldura, lumina;
Cruce: credinta, dragoste, speranta, biruinta;
Plante: tinerete, sanatate, bunavointa, dragoste;
Trandafiri: dragoste, grija;
Pesti: simbol stravechi crestin;
Porumbel: pace;
Cocos: fertilitate;
Spirala: timpul, eternitate;
http://www.culinario.ro