Prieten sau dusman?
Agitatia si aglomeratia in care traim, dorinta de a realiza cat mai multe intr-un timp cat mai scurt, diversele presiuni la care suntem expusi zilnic reprezinta capcane care ne pot arunca in vartejul denumit STRES. Definitia medicala spune ca stresul este o reactie de aparare a individului la agresiunile mediului. In cele mai multe cazuri, aceasta reactie este insotita de stari cum ar fi: tensiune, constrangere, incordare, inadaptare, suprasolicitare etc. Toate acestea determina un dezechilibru in viata noastra, care poate merge de la incapacitatea de a ne desfasura in conditii optime activitatile zilnice, inclusiv cele profesionale, pana la aparitia unor boli precum: ulcer, cefalee, infertilitate, astenie, depresie sau boli cardiace. Ca sa evitam aceste situatii extreme, este necesar sa cunoastem cauzele si metodele de prevenire si tratare a stresului.
Cauzele stresului:
Exista mai multe tipuri de factori care determina aparitia stresului. Factorii psihici, cum ar fi ambitia sau frustrarea, si factorii fizici, de genul durerilor provocate de anumite boli cronice, sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale stresului. Stari de stres sunt provocate si de factori legati de modul de viata. Dintre acestia, se remarca: somajul, pensionarea, moartea unui membru al familiei, activitatile profesionale epuizante etc.
Semnele stresului:
Daca va confruntati cu cel putin una dintre starile de mai jos, atunci inseamna ca riscati sa cadeti prada stresului si trebuie sa luati masuri ca sa evitati instalarea acestei afectiuni:
• Senzatie de tensiune si oboseala musculara
• Anxietate
• Nervozitate
• Depresie
• Tulburari de somn
• Dureri de cap
• Insomnie
• Oboseala excesiva
• Neliniste
• Lipsa de energie
• Afectiuni cardiace
• Scaderea capacitatii de concentrare
• Cresterea sau diminuarea poftei de mancare
Sfaturi pentru prevenirea si tratarea stresului:
Acordati o mai mare atentie exercitiilor fizice. Tristetea, furia si nervozitatea sunt stari care pot fi eliminate prinactivitate fizica.
Un regim alimentar echilibrat va ajuta sa faceti fata cu succes solicitarilor de peste zi.
Consumati alimente care reduc stresul, cum ar fi: telina, seminte de floarea soarelui, varza, castraveti, seminte de susan, avocado.
Renuntati la consumul excesiv de
. Consumati, in schimb, ceaiuri de tei, busuioc sau levantica si beti opt pahare de apa pe zi.
Incercati sa va respectati orele de somn. Este recomandat sa dormiti intre 7 si 9 ore in fiecare noapte. Odihna va ajuta sa va limpeziti gandurile.
Acceptati compromisurile. Uneori, acestea sunt de preferat in locul unei discutii in contradictoriu care pare sa nu se mai sfarseasca.
Faceti exercitii respiratorii.
Faceti-va timp pentru distractie si pentru micile placeri ale vietii, cum ar fi o plimbare prin parc sau o lectura placuta.
Discutati cu prietenii despre problemele care va framanta. S-ar putea ca sfaturile lor sa va fie de folos.
Stabiliti-va propriile scopuri si limite si puneti ordine in sarcinile pe care trebuie sa le efectuati in timpul zilei.
Implicati-va in diverse activitati sociale, astfel incat singuratatea sa nu va copleseasca.
Vestea buna: stresul pozitiv
Cunoscut si sub numele de eustres, stresul pozitiv este ca un condiment in viata noastra. Situatiile tensionate care ne provoaca si ne stimuleaza sa fim mai buni si sa facem performanta ne induc o stare de stres in sensul pozitiv al cuvantului. Acest fapt ne ajuta sa fim mai energici. In plus, psihologii sunt de parere ca orice om are nevoie de un anumit grad de stres pentru a fi eficient in munca. Atata timp cat stresul pozitiv ramane pe hotarul sau si nu trece granita catre stresul negativ, el are efecte benefice asupra noastra.