MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Primul ajutor in caz de stop cardiac Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Primul ajutor in caz de stop cardiac Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
MAMICI CU PITICI

Un forum special pentru burtici, mamici si pitici !!!!!!
 
AcasaPortalUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Primul ajutor in caz de stop cardiac

In jos 
AutorMesaj
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Primul ajutor in caz de stop cardiac Empty
MesajSubiect: Primul ajutor in caz de stop cardiac   Primul ajutor in caz de stop cardiac EmptyJoi Oct 28, 2010 9:14 pm

Caile aeriene

Trebuie mentinute deschise pentru a se permite circulatia aerului între organism si mediul inconjurator.

Elibereaza caile respiratorii prin ridicarea barbiei si hiperextensia capului(inclinarea spre spate) apasand pe frunte. Pune-ti una dintre maini pe fruntea victimei (astfel incat degetul mare si cel aratator sa ramana libere pentru a putea pensa nasul victimei cand i se face respiratie gura la gura.)

In acelasi timp cu doua degete de la mana cealalta ridica barbia victimei. Daca victima este inconstienta este posibil ca limba sa-i cada in spate, spre faringele posterior, blocand astfel caile aeriene superioare.
Facand o hiperextensie a capului si ridicand barbia, limba se ridica si elibereaza caile aeriene.

Elibereaza gatul de eventualele haine stranse. Indeparteaza orice cauza de obstructie din gura : dinti rupti, proteze dentare rupte, saliva, sange etc.


Respiratia

Mentinerea respiratiei prin care patrunde aerul in plamani si se elibereaza dioxidul de carbon.

Apleca-te asupra victimei cu fata catre torace si asculta respiratia la nivelul cavitatii bucale a victimei. Incearca sa simti daca exista schimb de aer apropiind obrazul de nasul si gura victimei. Observa miscarile pieptului pentru a decide daca respira. Incearca sa detectezi daca respira timp de minim 5-10 secunde!


Circulatia

Asigurarea circulatiei sangelui prin organism prin efectul de pompa al inimii.

Evaluarea circulatiei se face prin verificarea pulsului. Pulsul se poate simti cel mai bine pe artera carotida care este situata în santul format de unul din muschii gatului si marul lui Adam. Degetele aratator si mijlociu localizeaza marul lui Adam si vor aluneca lateral pe gat pana se simte pulsul in varful acestora.

Pulsul poate fi palpat pe ambele parti ale gatului dar niciodata in acelasi timp. Aceasta etapa poate fi executata simultan cu verificarea respiratiei, de asemenea timp de 5-10 secunde.

Stopul cardiac - resuscitarea

In urma evaluarii unui pacient inconstient ne putem confrunta cu una din situatiile descrise mai jos. Invata cum sa acorzi primul ajutor in cazul in care victima nu respira si nu are puls.



Suna la Salvare

Primul gest in aceasta situatie este anuntarea situatiei la 961, solicitand ajutorul masinii de Salvare dupa care incepem resuscitarea cardio-pulmonara.
Daca victima nu respira, nu are puls si esti sigur ca va sosi ajutor profesionist calificat, incepe ventilatia artificiala si compresiunile toracice. Ele se executa succesiv.

Unul sau doi salvatori?

In cazul in care esti singurul salvator raportul ventilatie masaj cardiac trebuie sa fie de 2:15, timp de un minut .
In cazul in care sunteti doi salvatori acest raport trebuie sa fie de 1:5.

Se executa 10 cicluri dupa care se face reevaluarea pacientului.
Fiecare ciclu se începe cu ventilatie si se termina cu ventilatie.

Tehnica ventilatiei artificiale

Ingenuncheaza langa pacient. Cu capul victimei in hiperextensie mentine gura usor intredeschisa cu o mana, in timp ce cu cealalta sustii fruntea si pensezi nasul;

Inspira profund aer, aseaza-ti etans gura pe gura victimei, si insufla aer timp de 2-3 secunde;

In acelasi timp trebuie sa verifici daca toracele se ridica atunci cand insuflii . Fiecare respiratie trebuie sa fie suficient de puternica astfel incat toracele sa se ridice;

Tine capul in hiperextensie cu barbia ridicata indepartand gura de la gura victimei si lasa ca toracele victimei sa revina. Volumul de aer pe care il insuflii este mai important decat ritmul in care il administrezi.

Tehnica masajului cardiac extern

1. Cu victima asezata pe spate pe un plan dur se localizeaza punctul de compresie situat in partea inferioara a sternului. Urmareste cu degetul inelar marginea inferioara a ultimei coaste pana la locul de intalnire a coastelor. La acest nivel, langa acest deget, aseaza alte doua degete, respectiv degetul mijlociu si cel aratator, dupa care aseaza podul palmei celeilalte maini tangent la cele doua degete plasate pe piept. Aceasta este locul in care trebuie facute compresiunile toracice.

2. Ingenuncheaza langa victima, executa doua ventilatii, apoi cauta punctul de compresie dupa explicatia de mai sus. Aseaza cealalta mana (cea cu care ai reperat apendicele xifoid), peste mana situata pe stern fara ca degetele sa se sprijine pe torace.Cu coatele intinse, cu bratele perpendicular pe stern, linia umerilor sa fie paralela cu linia longitudinala a pacientului executa compresiunile astfel incat sa infunzi sternul cu o adancime de aproximativ 4-5 cm(numarand cu voce tare, si 1 si 2 si 3 si 4 si 5). Frecventa compresiunilor externe trebuie sa fie de 80-100/min.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
 
Primul ajutor in caz de stop cardiac
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Primul ajutor in caz de lesin
» Primul ajutor in caz de sufocare
» Primul ajutor in caz de sangerari
» Taieturi si julituri: primul ajutor
» Durerile dentare: primul ajutor

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
MAMICI CU PITICI :: LIFESTYLE :: Sanatatea pentru toti :: Urgenta -Primul ajutor in caz de .......-
Mergi direct la: