MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Istoria pantofului cu toc Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Istoria pantofului cu toc Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
MAMICI CU PITICI

Un forum special pentru burtici, mamici si pitici !!!!!!
 
AcasaPortalUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Istoria pantofului cu toc

In jos 
3 participanți
AutorMesaj
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 48
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Istoria pantofului cu toc Empty
MesajSubiect: Istoria pantofului cu toc   Istoria pantofului cu toc EmptySam Noi 13, 2010 11:44 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


Pantofii cu toc sunt probabil accesoriile care ilustreaza cel mai bine conceptul conform caruia "baba sufera la frumusete".

De cate ori nu am sacrificat confortul pentru a arata fabulos la o petrecere, incaltate intr-o pereche de pantofi cu toc stiletto… Intrebarea iminenta pe care mi-am pus-o, mai ales la sfarsitul unor astfel de seri, a fost: oare ce sado-masochist a inventat acest drog, de care mai toate suntem dependente?

Pentru chinurile pe care toate le-am indurat macar o data in viata, va invit sa facem impreuna o incursiune in istorie si sa urmarim parcursul acestei mode cu inclinatii sado-masochiste.

Predecesorii pantofului cu toc

Aparitia acestui obiect vestimentar se pierde mult in timp, insa putem spune ca primele tocuri au aparut inca din Egiptul Antic. Scopul acestor incaltari era strict ceremonial, tinand de anumite procesiuni, insa era intalnit si in vestimentatia...macelarilor (pentru a nu se murdari de sangele animalelor).

In Roma Antica, prostitutia nu era blamata, iar femeile care aveau aceasta veche meserie puteau fi recunoscute mai usor tocmai datorita incaltarilor inalte.

Ar fi eronat sa credem ca numai femeile au purtat tocuri de-a lungul istoriei. Sa avansam mai mult in timp si sa ne oprim la celebrele cizme de cowboy. Accesorizarea acestora cu toc s-a facut avand la baza un considerent extrem de practic - asigurau o stabilitate calaretilor pe sa, iar incaltamintea nu mai aluneca atat de usor la urcare, pe scara de sa.

Aceasta schimbare in designul cizmelor de cowboy s-a produs undeva in preajma anului 1500, iar de atunci, tocul a fost stilizat in mod constant, pentru a duce la adaptarea sa si la alte incaltari.

Nu a trecut mult timp pana cand tocul a devenit o marca a ierarhizarii sociale. Chopinele ("chopines" fr.) au aparut in Turcia in jurul anului 1400, si s-au bucurat de succes pana in secolul al XVII-lea.

In Venetia, numai femeile provenind din clasa aristocratica puteau purta chopine, iar inaltimea acestora varia intre 7 si 30 de inchi (de la 18 pana la peste 70 cm!). Nu este de mirare de ce femeile aveau nevoie de servitori care sa le ajute in complicatul si riscantul proces al incaltarii.

De asemenea, curtezanele venetiene purtau astfel de incaltari (vezi filmul "Dangerous Beauty"/ "Frumoasa venetiana" ). Platformele extrem de inalte erau populare si in randul concubinelor chineze si cadanelor din Turcia, iar pe langa rezonantele estetice se banuieste ca inaltimea lor atat de mare avea scopul de a le impiedica, la propriu, sa fuga.

In China este celebra practica legarii femeilor la picioare. Obiceiul a pornit de la imparateasa Taki, nascuta cu picioarele diforme.

Doamnele de la curte, dorind sa ii semene, isi legau picioarele in fasii de material, facandu-le cat mai mici. Aceasta "moda" a fost interzisa abia in anul 1949, de catre Mao Zedong.

Chopinele au fost adaptate chiar si de Caterina de Medici, care in 1533 si-a comandat o pereche de platforme cu scopul de a o face sa para mai inalta si mai eleganta, fiind doar o copila de 14 ani cand s-a maritat cu ducele de Orleans (28 octombrie 1533).

Formal, "inventia" sau mai bine spus, introducerea tocului in vestimentatie ii este atribuita Caterinei.


Surprinzator, platformele vor fi adoptate si de barbati.
Un adevarat simbol in aceasta privinta este regele Frantei, Ludovic al XIV-lea, care purta platforme inalte de 5 inchi, decorate cu scene de lupta.

Acelasi rege a decretat ca aceste incaltari, de culoare rosie (erau numite "les talons rogue") puteau fi purtate numai de nobilime, dar nimeni nu avea dreptul sa-si comande platforme mai inalte decat ale regelui.

De altfel, in vocabularul vremii, expresia "well-heeled" (well=bine, heel=toc) era folosita pentru a descrie o persoana cu un statut social ridicat.

Adoptata si de curtea franceza, importanta si stralucirea platformelor va pali insa odata cu revolutia franceza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. In consecinta, in 1791 Napoleon va da o lege prin care interzice purtarea platformelor, promovand egalitatea intre clasele sociale.

Cu toate acestea, Marie Antoinette a urcat pe esafod, fiind incaltata cu platforme inalte de 2 inchi (5 cm).

Incepand din acest moment si pana in ziua de azi, pantofii cu toc au oscilat intre adulatia publicului, fie el feminin sau masculin, si renegare in favoarea comoditatii.

Cel care se poate spune ca a reinviat pantoful cu toc este Christian Dior. Incepand cu 1950, va intra in atentia publicului ceea ce numim azi pantoful stiletto. Cu alte cuvinte, si mai pe romaneste, tocul cui.

Impactul pe care acest design de pantof l-a avut a fost extrem de mare si dureaza pana in zilele noastre. Dar aceasta este alta poveste, buna de spus intr-o alta zi languroasa de toamna.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
nicoletadina
Super Prietena Vip
Istoria pantofului cu toc 216b609f54e8a38a924d370181a75043
nicoletadina


Varsta : 53
Localizare : Bucuresti

Istoria pantofului cu toc Empty
MesajSubiect: Re: Istoria pantofului cu toc   Istoria pantofului cu toc EmptyDum Noi 14, 2010 6:03 am

merci ralu foarte interesant. eu nu prea port cu toc pentru ca sunt inalta
Sus In jos
jolinutza
Prietena de Elita
Istoria pantofului cu toc 8ebb73d2989c1c857fea1c545d46f8a5
jolinutza


Varsta : 37
Localizare : RESITA

Istoria pantofului cu toc Empty
MesajSubiect: Re: Istoria pantofului cu toc   Istoria pantofului cu toc EmptySam Noi 27, 2010 5:56 am

nu sunt adepta pantofilor cu toc,nu ma simt confortabil si nu imi prea place sa stau ca pe ace,de aceea am foarte putine si au toc micut!
Sus In jos
nicoletadina
Super Prietena Vip
Istoria pantofului cu toc 216b609f54e8a38a924d370181a75043
nicoletadina


Varsta : 53
Localizare : Bucuresti

Istoria pantofului cu toc Empty
MesajSubiect: Re: Istoria pantofului cu toc   Istoria pantofului cu toc EmptySam Noi 27, 2010 9:07 am

Tocurile – bune si rele!


Tocurile inalte par ca sunt ca un accident pe cale sa se intample. Tocurile au devenit un puternic trend de cat termenul „la moda” a fost asociat cu ele. Este adevarat ce ele arata minunat – iti lungesc piciorul, te fac mai inalta, subtiaza glezna, iti confera feminitate. Tocurile au menirea de a exagera forma feminina. Dar sa porti tocuri de cativa centimetri poate sa-ti provoace rau, mai mult decat probleme cu degetele, bataturi sau alte lucruri.

Daca tu crezi ca a purta tocuri inalte este culmea elegantei, s-ar putea sa vrei sa stii ca efectele negative care apar pe termen lung te vor afecta intr-o mare masura. Nervi si ligamente inflamate, dureri si fortari de tendoane, degete cu „bataturi”, unghii crescute in carne si – cel mai vizibil – o postura incorecta.Sa-ti fortezi picioarele la o inaltime nu tocmai naturala iti zapaceste complec echilibrul si te vei trezi corectandu-ti spatele, umerii si soldurile. La alergat, postura incorecta iti va cauza dureri de spate, de picioare si dureri de cap, chiar.

Ce este mai rau? A purta tocuri inalte poate fi legat de osteoartrita de genunchi, o boala dureroasa si degenerative caracterizata de cedarea cartilajului din jurul genunchiului, pentru ca atunci cand o femeie poarta tocuri, pune o presiune repetata si stress asupra genunchilor si a cartilajului, mai ales. Problema este ca dureaza o vreme pana sa simti efectele acestei osteoartrita a genunchilor, dar o data ce le vei simti, este prea tarziu sa repari.

Femeile care opteaza pentru o astfel de incaltaminte inalta, cu tocuri de 15 centimetri, isi sucesc gleznele, isi provoaca probleme ale coloanei. Ortopezii nu recomanda tocuri mai mari de 8 centimetri. Unele femei ajung sa aiba astfel de probleme cu spatele si chiar sa-si hernieze discuri, dar cu toate acestea, ele continua sa poarte tocuri de 10-12 centimetri pentru ca picioarele le par mai lungi si se simt mai zvelte, mai cochete. Ele considera ca acesta este unul dintre preturile pe care trebuie sa le platesti in numele frumusetii. Dar din privinta rationala, nu se merita. In plus, nota de eleganta a unei tinute o poti da prin incaltaminte fara toc, cu platforma sau plata. Balerinii sunt alegerea optima in detrimentul tocurilor.

Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa renunti la tocuri in favoarea balerinilor, a pantofilor fara toc sau macar sa alternezi: o zi tocuri, o zi papucei comfortabili. Picioarele, genunchii, soldurile si spatele te vor iubi pentru asta!
Sus In jos
Continut sponsorizat





Istoria pantofului cu toc Empty
MesajSubiect: Re: Istoria pantofului cu toc   Istoria pantofului cu toc Empty

Sus In jos
 
Istoria pantofului cu toc
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
MAMICI CU PITICI :: LIFESTYLE :: Ingrijirea corpului-
Mergi direct la: