Daca n-ati facut-o inca, mai aveti putin timp …
Daca vi se pare o corvoada insuportabila, ne-am gandit noi la niste solutii simple si eficiente …
In primul rand trebuie sa alegeti solutia salvatoare in functie de material si de natura petei ; pentru mochete si anumite tapiserii se folosesc produse specifice, insa cele care au dimensiuni mici si nu prezinta caracteristici speciale pot fi spalate la masina automata.
Cum prevenim instalarea petelor dificile? Putem aplica spre exemplu un aerosol Scotchgard. chiar si pe scaunele tapisate. De asemenea este indicat sa folosim periodic un aparat de curatat cu vapori, pe langa aspirator. O data sau de doua ori pe an se va aplica pe machete o pudra absorbanta, iar pe covoare si canapele se va pulveriza o spuma uscata, iar apoi se vor aspira.
Va sfatuim sa nu bateti covoarele, in special daca sunt din lana, deoarece riscati sa distrugeti urzeala!
Cum scoatem totusi petele? Indiferent de pata, este important sa actionati rapid si sa tamponati imediat cu hartie absorbanta sau sugativa, dinspre margine spre centru si sa nu frecati niciodata, pentru a nu mari pata respectiva. Nu folositi niciodata apa calda sau sare, deoarece acestea “coc” petele! Incercati produsul de scos pete pe o tesatura identica sau intr-un loc mai putin vizibil; nu amestecati niciodata clor sau amoniac, deoarece rezulta un gaz foarte toxic!
Fiti foarte atenti la solventi! Solventii volatili ( alcool, eter, benzina, eter, acetona ) nu sunt inofensivi. Protejati-va mainile cu manusi din cauciuc, asigurati-va ca animalele si copiii nu sunt in apropiere si aerisiti bine dupa utilizare. Retineti ca doar produsii pe baza de clor nu sunt inflamabili, in cazul celorlalti solventi nu fumati si evitati orice sursa de foc!
Petele grase (unt, lapte, ulei, ceara etc.) se vor scoate cu o pudra aplicata pe tesatura uscata, lasandu-se sa patrunda inainte de a aspira. Va recomandam pamantul de Sommieres, care absoarbe grasimile prin capilaritate.
Petele slabe (ceai, alcool, cerneala,
, suc de fructe etc.) se scot cu solventii volatili sau cu solutii de amoniac. Nu varsati direct pe pata, ci aplicati pe o carpa curata, alba, care nu lasa scame. Nu tratati lana cu clor sau amoniac si nici matasea sau cauciucul cu clor.
Cum reimprospatam culorile covoarelor? Umeziti-le au apa gazoasa sau acoperiti-le cu frunze de tei infuzate, lasati-le sa se usuce si apoi aspirati-le. Puteti folosi de asemenea amoniacul diluat in apa.
Cu atatea solutii la indemana, nu ne mai ramane decat sa va uram spor la treaba!
http://www.misiuneacasa.ro/curatarea_covoarelor.html