Mananci cat vrei si slabesti! Pare imposibil? Nicidecum. Este celebrul regim disociat care si-a gasit adepti in intreaga lume inca din anii ’30 atat in randul vedetelor, cat si a oamenilor obisnuiti, si al carui principii stau la baza multor diete celebre care au urmat, intre care cea mai cunoscuta fiind dieta francezului Michel Montignac.
Regimul disociat presupune combinarea si consumul alimentelor in functie de categoria din care fac parte (glucide, lipide sau proteine), fara a tine cont de cantitatea pe care o mananci. Durata regimului poate varia astfel: o saptamana pentru reginul disociat clasic, in care se pot slabi pana la 5 kilograme; 3 zile, in care se pot slabi 2 kilograme sau cateva luni, in cazul in care vrei sa adopti un regim disociat pe termen lung.
Regulile de functionare ale regimului disociat sunt urmatoarele:
- glucidele (carbohidratii) nu se combina cu proteinele sau cu fructele acide, precum lamaile, portocalele, ananasul sau grapefruitul;
- mesele care contin alimente ce nu trebuie sa fie combinate se vor servi la un interval de minimum patru ore;
- desi nu exista limite in privinta cantitatii, nu consuma grasimi, proteine si grucide in exces;
- construieste-ti meniul astfel incat partea principala sa contina legume si fructe, fiind indicat ca proteinele sa fie consumate la pranz iar glucidele la micul dejun si cina.
Regimul disociat clasic - se tine pe o perioada de o saptamana sau doua, avand posibilitatea de a-l relua dupa o perioada de pauza. Intr-o saptamana se pot slabi pana la 5 kilograme, consumandu-se in fiecare zi a saptamanii alt tip de alimente, din cele ce urmeaza, in ordinea preferintelor fiecaruia:
- carne slaba de pui sau vita, fiarta sau la gratar;
- legume preparate, altfel decat prajite in ulei (pe gratar, fierte sau consumate ca atare): dovlecei, morcovi, ceapa, usturoi, varza, fasole verde, broccoli, conopida, mazare, ciuperci, rosii, castraveti etc.
- lactate cu un continut scazut de grasimi: iaurt, kefir, sana, lapte dulce, branza, cascaval;
- fructe proaspete de orice fel, inclusiv cele dulci precum bananele, fructele uscate, nucile de cocos sau smochinele;
- peste fiert sau fript: pastrav, salau, stiuca, cod, scrumbie, biban;
- oua fierte: pentru ca nu se recomanda sa mananci mai mult de doua pe zi, combina-le cu fructe sau legume.
Regimul disociat de 3 zile – este cea mai simpla varianta a regimului disociat clasic si presupune ca in prima zi sa se consume exclusiv lactate, in a doua zi numai carne slaba (de vita sau pui) iar in cea de-a treia zi, doar fructe si legume proaspete (piersici, caise, nectarine, prune, mere, pere, capsuni, smochine, rosii, castraveti, morcov etc.).
Regimul disociat pe termen lung – este varianta ideala pentru ca, desi pierderea in greutate este mai lenta, kilogramele nu se vor mai depune la loc asa usor dupa intreruperea regimului. In plus, se consuma zilnic alimente din mai multe grupe (insa nu la aceeasi masa!), astfel asigurand corpului toate substantele nutritive de care are nevoie.
Combinatiile recomandate in regimul disociat sunt urmatoarele:
- legumele se combina cu proteine, grasimi sau grucide, dar nu si cu fructe;
- glucidele se combina cu legume sau grasimi, insa nu cu fructe si proteine;
- proteinele se combina cu legumele, insa nu cu grasimi, glucide sau fructe;
- lipidele se combina cu legume sau glucide, insa nu cu proteine si fructe;
- fructele nu se combina cu alte grupe de alimente, doar cu nuci si seminte sau alte fructe, in functia de categoria in care se incadreaza, astfel: cele acide se combina cu cele mai putin acide, cele mai putin acide cu cele acide sau dulci, iar fructele dulci se combina cu fructele mai putin acide.
Incadrarea alimentelor pe grupe in regimul disociat
Lipide sau grasimi: ulei, unt, smantana, nuca de cocos, avocado, masline;
Glucide sau carbohidrati: cartofi, paine, paste, cereale, orez, miere, zahar;
Proteine: oua, lactate, carne rosie si alba, peste, linte, fasole uscata, soia si produse din soia, alune, nuci, seminte, migdale;
Fructe acide: portocale, lamai, grapefruit, ananas;
Fructe mai putin acide: mere, pere, struguri, prune, mango, nectarine, piersici, caise, papaya, capsune, afine, fragi, zmeura, kiwi;
Fructe dulci: fructe uscate, smochine, banane, nuca de cocos.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]VOI CE DIETE NE RECOMANDATI ? love