MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Cum alegem litiera pentru pisica? Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Cum alegem litiera pentru pisica? Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
MAMICI CU PITICI

Un forum special pentru burtici, mamici si pitici !!!!!!
 
AcasaPortalUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Cum alegem litiera pentru pisica?

In jos 
AutorMesaj
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 48
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Cum alegem litiera pentru pisica? Empty
MesajSubiect: Cum alegem litiera pentru pisica?   Cum alegem litiera pentru pisica? EmptyVin Feb 04, 2011 11:57 am

Folosirea litierei este un aspect extrem de important in relatia om-pisica. Aceasta salveaza stapanul de "cadourile” umede sau moi lasate peste tot prin casa si satisface pisica prin faptul ca isi poate exploata instinctele naturale intr-un mediu mai putin natural. Multi stapani de pisici renunta la companionii lor doar pentru ca acestia nu folosesc litiera, iar de cele mai multe ori (de fapt de fiecare data) este doar vina stapanului, pentru ca nu a stiut cum sa-si educe felina, sa o inteleaga si sa ii respecte instinctele.

De aceea e foarte important sa alegem litiera care sa satisfaca cerintele atat ale pisici cat si ale proprietarului. Intr-un articol trecut am vorbit despre cum sa alegem nisipul potrivit, iar acum voi prezenta tipurile de litiere care se gasesc pe piata, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei.

Caracteristicile pe care trebuie sa le aiba litiera perfecta

Nu exista in prezent niciun tip de litiera care sa aiba numai calitati si sa o putem considera perfecta, insa putem enunta pur teoretic criteriile pe care ar trebui sa le indeplineasca o astfel de litiera:

Cel mai important: sa fie placuta de catre pisica. Daca o pisica nu se simti bine in litiera ei, va prefera sa-si faca nevoile oriunde altundeva decat aici. Si atunci surprinzele se vor tine lant peste tot prin casa. De aceea e bine sa incercati mai multe tipuri si sa observati pe care pisica o agreaza mai bine. Cand schimbati litiera cu alta noua faceti trecerea lent, pastrand o perioada si vechea litiera. Pisicile adora tabieturile si lucrurile cu care s-au obisnuit si adopta cu greu lucruri noi. Trecerea brusca la noua litiera s-ar putea s ao sperie si sa isi gaseasca toaleta in alta parte a casei.

Sa aiba dimensiunea adecvata. Pisica are nevoie de suficient spatiu in interiorul litierei, pentru a se intoarce, a sta in picioare, a putea acoperi necesitatile cu usurinta. Daca aveti mai multe pisici, fie folositi o litiera mai mare fie luati cate una pentru fiecare. De fapt aceasta este si situatia ideala, pentru ca unele pisici refuza sa faca in locul in care si-au lasat mirosul alte surate. Si atunci probabil vor alege covorul dumneavoastra. Un alt aspect important este inaltimea peretilor litierei. In cazul puilor de pisica trebuie sa fie sub 10 cm pentru a urca cu usurinta in cutie. La adulti este bine sa fie undeva peste 12 cm, pentru ca atunci cand scurma in nisip sa nu-l arunce afara.

Sa fie confectionate dintr-un material plastic bio-rezistent, care sa nu absoarba mirosul si care sa nu fie alterat de aciditatea urinii. In plus sa fie usor de curatat si dezinfectat.

Accesul la nisip sa se faca usor, sa putem indeparta fara dificultate excrementele sau nisipul folosit. Sa putem spala usor litiera.

Sa ofere intimitate pisicii.

Sa nu lase mirosurile sa se raspandeasca prin camera. Exista litiere de ultima generatie care degaja un miros placut in incapere, acoperindu-l pe cel urat.

Sa ocupe putin spatiu in incapere si sa se integreze in armonia camerei. Efect vizual placut.

Sa nu lase asternutul/nisipul sa se raspandeasca prin toata camera.

Tipuri de litiere:

Litiera descoperita (tavita) : cel mai cunoscut si folosit model de litiera. Se prezinta ca o tavita rectangulara din material plastic, de preferabil de buna calitate. Pot prezenta rama, care impiedica aruncarea nisipului in afar de catre pisica atunci cand isi acopera excrementele. Vine in diferite forme si dimensiuni, usor de ales in functie de marimea pisicii. Majoritatea pisicilor adora acest tip de litiere, pentru ca au un acces usor si dimensiunea potrivita (daca am stiu sa o alegem astfel). Sunt cele mai accesibile ca pret. Ocupa putin spatiu in incapere si ofera acces facil vizual si de indepartare a bulgarilor de nisip. La dezavantaje mentionam imposibilitatea de a absorbi mirosul, in cazul in care nisipul nu reuseste aceasta; apectul vizual neplacut; imprastierea nisipului in jurul ei; acces usor la excremente pentru alte animale (caini) sau pentru copii mici. Daca aveti o pisica ce prefera sa-si faca treburile mici din picioare e posibil sa-si imprastie urina si in afara litierei.

Litiera acoperita: poate avea o multitudine de forme si dimensiuni. Difera de precendenta prin capacul de deasupra si accesul care se face prin lateral, pe o usita. Pisica va intra pe acolo, isi va face nevoile si va iesi tot pe acolo. Este preferata de pisici deoarece le ofera intimitate. Nu lasa mirosul sa se raspandeasca in camera si retine nisipul in interior, deci nu veti mai avea mizerie in jurul ei. Impiedica imprastierea urinii de catre pisicile care fac din picioare. Impiedica accesul cainilor si copiilor. Daca ati ales dimensiunea potrivita, atunci pisica va avea suficient spatiu sa stea in picioare sau sa se intoarca in interior. Are forme diverse, care se pot incadra bine in armonia camerei si un aspect placut. Insa are si dezavantaje: pisica se poate simti prinsa in capcana, mai ales daca mai exista si o alta pisica prin apropiere sau daca este amplasata intr-un loc circulat al camerei. Zgomotul produs de rascolirea nisipului este mai mare si poate atrage celelalte pisicii ale familiei in defavoarea celei care o foloseste. Accesul la nisip se face cu greutate si este si mai dificil de curatat si spalat. Mirosul este prins inauntru, lucru neplacut pentru pisica, care e posibil sa prefere alt loc unde sa-si faca nevoile. Acest tip de litiere au un sistem de ventilatie, care tine mirosul in interior si care poate fi dezactivat, pentru a oferi pisici aerisire inauntru, insa in detrimentul raspandirii mirosului in camera. Ocupa mai mult spatiu in incapere si au un pret de cost mai mare decat al celor simple. Unele pisici e posibil sa nu gaseasca confortabil de folosit aceste litiere. Pentru ca nu aveti acces vizual la nisip s-ar putea sa curatati mai rar litiera cu riscul de a se acumula excrementele si sa nu fie pe placul pisicii.

Litierele cu sistem de auto-curatire: sunt cele mai moderne tipuri de litiere, mai rare pe piata din Romania, insa unele magazine on-line ofera si astfel de produse. Sunt masinarii electrice care poseda un senzor care se activeaza la cateva minute dupa ce pisica a parasit litiera. O grebla trece dintr-o parte in cealalta si aduna bulgarii imbibati cu urina sau excremente. Astfel asternutul ramane curat si pe placul pisicii. Excrementele sunt depozitate automat intr-o punga de plastic, care e usor de aruncat. Este comod si igienic. Totusi zgomotul pe care il produc pot speria pisica, iar sunetul produs cand se termina asternutul este destul de enervant. Desi ca aspect arata bine pentru noi, imaginea de uscator de rufe poate sa nu atraga pisica sa intre. Pretul de cost este unul foarte mare. Grebla se poate murdari si atunci e dificil de curatat, la fel si interiorul litierei.

Litierele tip mobila: care se armonizeaza cu mobilierul din camera au avantajul ca au aspect placut pentru musafiri. Insa de cele mai multe ori aceasta vine in detrimentul spatiului din interior si a confortului pisicii. Pentru ca trebuie sa fie inserate in armonia camerei, locul unde vor fi amplasate s-ar putea sa nu fie pe placul pisici, la fel si marimea. Acces dificil pentru curatare.

Dupa cum am vazut exista multe tipuri de litiere, care pot satisface atat gustul dumneavoastra cat si cel al pisicii. Totusi atunci cand achizitionati una trebuie sa primeze criteriile confortului pisicii si abia apoi ale dumneavoastra. Este tot in avantajul nostru.


ZooLand.ro
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
 
Cum alegem litiera pentru pisica?
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
MAMICI CU PITICI :: CASUTA NOASTRA ! :: In atentia iubitorilor de animale :: Pisici-
Mergi direct la: