MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Pisicile si puii lor Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Pisicile si puii lor Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
MAMICI CU PITICI

Un forum special pentru burtici, mamici si pitici !!!!!!
 
AcasaPortalUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Pisicile si puii lor

In jos 
2 participanți
AutorMesaj
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 48
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Pisicile si puii lor Empty
MesajSubiect: Pisicile si puii lor   Pisicile si puii lor EmptyVin Feb 04, 2011 12:01 pm

La finalul perioadei de gestatie, dupa noua saptamani, pisica devine agitata si incepe sa cerceteze imprejurimile in cautarea unui adapost potrivit - un loc linistit, intim si uscat. Pofta de mancare ii scade brusc si refuza hrana, ceea ce inseamna ca momentul nasterii este iminent - cel mai probabil timpul de asteptare fiind de cateva ore. Unele pisici dispar si se retrag intr-un loc launtric, refuzand cuibul pregatit dinanite de catre stapani si, preocupate fiind in totalitate de sarcina lor, se arata deranjate daca li se acorda prea multa atentie; altele nu reactioneaza in niciun fel daca sunt bagate in seama in timp ce se pregatesc sa nasca. Acest comportament diferentiat este strans legat de conditiile in care pisicile au fost crescute de catre stapanii lor, beneficiind de mai multa sau mai putina intimitate.

Nasterea propriu-zisa reprezinta un proces indelungat pentru majoritatea pisicilor. Puii in numar de aproximativ cinci, se nasc succesiv, la o diferenta de cca 30 de min. unul de altul, iar intreaga actiune va dura in jur de doua ore. In cazuri exceptionale, puii pot fi nascuti la o diferenta de 1 h sau de cateva minute. De regula, insa, durata medie este de 30 min, timp necesar si suficient pentru ca pisica sa poata avea grija de fiecare nou nascut in parte.

Ingrijirea fiecarui pui consta in trei faze principale: mai intai pisica rupe sacul amniotic, ceea ce ii permite puiului sa se desparta de pantecul mamei lui si sa patrunda in lumea reala. Urmeaza un tratament special, in timpul caruia mama curata nasul si gura noului nascut, altfel incapabil sa respire. Dupa ce se incheie aceasta faza cruciala, pisica taie cu dintii cordonul ombilical si il mananca, avand grija ca retezarea sa fie facuta la o distanta de 2-3 cm de buricul puiului. De asemenea, mananca placenta, ceea ce ii asigura continutul nutritional necesar pe tot parcursul nasterii. Dupa aceasta faza, isi linge puiul peste tot, ajutandu-l sa-si usuce blana, apoi se obihneste, pregatindu-se pentru urmatorul nou nascut. Daca se intampla sa oboseasca in timpul nasterii si nu mai este capabila sa se ocupe de ultimul pui sau chiar de ultimii doi, pisica ii abandoneaza si ii lasa sa moara. De regula, insa, pisicile sunt moase exceptionale si nu au nevoie de ajutorul oamenilor pentru a incheia cu succes tot acest proces.

Dupa ce isi revin din trauma, puii, care se nasc orbi si surzi, dar cu un ascutit simt al mirosului, incep sa scotoceasca in jur in cautarea unui sfarc. Fiecare pui se va hrani de la acelasi sfarc pana la intarcare, indentificandu-l de fiecare data dupa miros. Prima “masa” este de o importanta vitala, deoarece ii ajuta sa capete imunitate impotriva bolilor. Inainte de laptele propriu zis, pisicile produc un lapte mai subtire, numit colostru, foarte bogat in anticorpi, proteine si minerale si carui “productie” dureaza cateva zile.

Dupa ziua a patra a existentei lor, puii incep deja sa loveasca mameloanele pisicii cu labutele, stimuland curgerea laptelui. La sfarsitul primei saptamani ochii incep sa li se deschida, iar dupa prima luna se arata interesati de joaca. Culoarea ochilor, oricum ar deveni ea mai tarziu, este albastra pana la varsta de 3 luni. Dintii incep sa le apara dupa 9 luni.

La aproximativ 32 de zile de la nastere, puii pot consuma prima lor hrana solida, insa se intarca abia dupa 2 luni (la pisicile salbatice intarcarea are loc dupa 4 luni). Dupa trei luni pisica mama refuza sa-i mai alapteze, iar dupa alte 3 luni, puii devin total indepedenti, fiind capabili sa se hranesca singuri si chiar sa vaneze.


ZooLand.ro
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
nicoletadina
Super Prietena Vip
Pisicile si puii lor 216b609f54e8a38a924d370181a75043
nicoletadina


Varsta : 53
Localizare : Bucuresti

Pisicile si puii lor Empty
MesajSubiect: Re: Pisicile si puii lor   Pisicile si puii lor EmptyMar Feb 08, 2011 3:36 am

interesant
Sus In jos
 
Pisicile si puii lor
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Putem dresa pisicile?
» 10 motive pentru a iubi pisicile!
» De-a soarecele si pisica - De ce vaneaza pisicile soareci?

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
MAMICI CU PITICI :: CASUTA NOASTRA ! :: In atentia iubitorilor de animale :: Pisici-
Mergi direct la: