Poti gasi suficiente motive pentru a te decide sa faci martisoarele acasa: fie cele din comert nu sunt satisfacatoare, fie sunt prea scumpe, fie doresti sa revii la obiceiurile de 1 Martie care existau in familiile noastre cand eram mici.
Datorita nostalgiei sau din cauza crizei, am vota mai degraba pentru martisoarele facute in casa. Pentru ca sigur gasim materiale pentru ele si pentru ca cei mici vor fi incantati de aceasta activitate.
Sa facem martisoare!
Fiecare ocazie pentru a petrece timp impreuna cu cel mic in familie este un prilej de intarire a legaturii intre membrii acesteia si de a-i dezvolta imaginatia si creativitatea copilului. Martisoarele facute pe "moda veche" sunt la fel de actuale, deoarece traditia nu s-a schimbat, ci doar martisoarele de pe piata.
Asadar, sa ne pregatim pentru lucru manual impreuna cu cei mici si sa ne facem stocul de:
• Snur sau ata alba si rosie;
• Hartie creponata colorata si alba, carton, autocolant colorat;
• Acuarele, tempera, pensule, plastilina, carioci, creioane colorate, creioane cerate;
• Margele de sticla sau de lut (ori din faina cu apa si sare), paste fainoase in diferite forme;
• Scoici (intregi sau bucati), frunze si flori uscate, boabe de fasole sau de linte;
• Zahar tos;
• Foarfece, adeziv (lipici sau aracet);
Stadiile de prelucrare a materialelor sunt baza, decorarea si finisajul. Lasa-l pe cel mic sa faca atat cat poate, ajuta-l acolo unde e nevoie sau creeaza tu "prototipul", pentru a-i servi drept exemplu.
Baza martisoarelor
Ne trebuie suportul pe care vom aplica decoratiunile, deci este nevoie de hartie si carton. Daca ai in casa bucati netede de lemn sau sticla, sunt bune si acelea. Acum iti poti lasa imaginatia libera sau bazeaza-te pe artistul ascuns in copilul tau: hartia si cartonul se pot taia si lipi alaturate, suprapuse total sau partial etc.
Cel mai simplu e ca baza sa aiba o forma geometrica, de preferat dreptunghi sau patrat. O mica placheta partata poate fi obtinuta si din plastilina sau coca (faina cu apa si sare) lasate la uscat. Peste plastilina se pot adauga alte forme din acelasi material, peste coca se poate picta.
Decorarea martisoarelor
Pe forma geometrica de carton poti lipi hartie creponata, peste care sa lipesti bucati sau scoici micute, margele de lut, plastic sau sticla, flori si frunze micute uscate, sub forma de buchetele ori totul aranjat in forma de cifra 1. Nu neaparat toate pe acelasi martisor, le poti combina si alatura in varii modele, cat sa nu fie foarte incarcate si sa nu isi piarda din frumusete.
Foloseste-te de toate resursele insirate pe masa. Pe bucatile netede de sticla picteaza cu aracet amestecat cu tempera, cand desenul e gata preseaza o bucata de hartie colorata peste tempera proaspata si lasa-o sa se lipeasca: desenul se va vedea ca un tablou sub sticla! Pe hartia de pe spate pune cu adeziv un snur in forma de fundita si iata ce martisor simplu si frumos a obtinut micutul tau!
Bucatile netede de lemn se pot acoperi cu aracet si imediat presate pe un strat de zahar tos, care se va lipi uniform peste aracet. Cand s-a uscat, se folosesc acuarelele pentru a puncta usor petale rosii de flori si o dunga subtire si verde drept codita. Dupa ce s-a uscat si acuarela, pune pe nodul snurului de martisor in forma de fundita o picatura de aracet si preseaza peste "pictura".
Fie ca este vorba despre carton, lemn sau sticla, poti lipi boabele de fasole ori linte, pastele fainoase pictate, margelele si scoicile cu aracet peste baza martisorului, in forma de ghiocel, buburuza sau chiar cosar daca iti iese.
Pe spatiile ramase necolorate sau pe deasupra scoicilor poti picta, iar cand totul e uscat poti adauga mesaje scurte cu carioca. De exemplu, in cazul in care ai aranjat scoici sau margele in forma de cifra 1, dedesubt adaugi cu creioane colorate cuvantul "Martie".
Snurul martisoarelor
Daca alegi sa faci snururile in casa, ai parte de inca o activitate in doi. Se iau doua fire la fel de lungi, unul de ata rosie, unul de ata alba, si se intind pe lungime. Fiecare persoana va sta la cate unul din capete si va rasuci spre dreapta cele doua fire suprapuse, pana cand tot firul este bine rasucit. Apoi se face la ficare capat cate un nod si se rasfira capatul, pentru a semana unui ciucure.
Snururile se pot impleti si din trei fire, precum coditele fetelor.
Felcitari de 1 Martie facute in casa
Pentru felicitari poti suprapune doua bucati asemanatoare de carton, cea de jos avand lipita o fotografie in centru, cea suprapusa fiind decupata in mijloc (in forma de ghiocel daca vrei, de umbreluta sau ce doresti tu). Poti sa mai lipesti deasupra un o rama din autocolant, dupa care sa perforezi marginile pe toata lungimea lor. Prin gauri se trece rafie rosie ori alba, fie mergand drept pe linie, fie mergand in spirala, pana cand capetele se intalnesc si atunci faci o fundita.
Alte optinuni de martisoare
Daca te pricepi la origami, poti face flori, pasari sau animale din hartie, carora sa le atasezi un snur si sa le prinzi de un cartonas. Daca nu te pricepi, poti cauta modele pe internet. Orice sablon (de umbreluta, gargarita, cosar, ghiocel) este bun pentru decupat si lipit peste carton. Incearca sa asculti si ideile copilului tau, iar daca sunt fezabile, pune-le in practica!
http://www.copilul.ro