Tort Diplomat Ingrediente: Blat:
-6 oua
-160 g zahar tos
-150 g faina
-1/2 lingurita de praf de copt
-2 linguri de ulei
-1 lingura zeama de lamiie
-1 lingurita coaja de lamiie
-1/2 lingurita vanilie pudra
Crema:
-cca 850 g frisca lichida
-5-6 lingurite de zahar pudra(sau dupa gust)
-1 conserva de compot de ananas
-1 conserva de compot de piersici
-3 bucati de kiwi
-14 g gelatina+cca175 ml suc de fructe(din compot) sau apa
Decor:
-cca 150 ml frisca lichida
-2-3 g gelatina+cca 40 ml suc de fructe(sau apa)
-1 lingurita de zahar pudra
-citeva felii de kiwi,de piersici,de ananas;fructele se iau din cantitatea de fructe,pt.crema
Mod de preparare: Pt.cantitatile scrise,folosesc o forma rotunda,cu diametrul de 25 cm.
Blatul se face asa:albusurile celor 6 oua,se bat f.bine;se
pune,apoi,zaharul si zeama de lamiie;se bate totul,in
continuare,f.bine,pina ce zaharul e topit ;pe urma,se adauga
galbenusurile(6),uleiul si aromele;se bate totul,dar nu mult,numai
cit,compozitia sa fie omogena.Apoi se adauga faina cernuta de 2 ori(cu
praful de copt);se amesteca cu o lingura de lemn,usor,pina ce compozitia
e omogena.
Compozitia,se pune intr-o forma de tort((nu neaparat,cu fund
detasabil),cu hirtie de copt,la baza.Se pune in cuptorul,preincalzit,la
foc mediu,cca 30 minute;cind e gata,se lasa in forma cca 15
minute,apoi,se intoarce,se inlatura hirtia de copt.Apoi,blatul se lasa
sa se raceasca(cca 2 ore).Cind e rece,se taie in 2,pe orizontala.
Fructele din compot,se strecoara,se taie in bucati de cca 1/1 cm.Nu
uitati,inainte sa le taiati bucati,lasati,putin(netaiat)pt.decor.Kiwi se
taie,tot bucati(nu uitati sa lasati pt.decor).
Fructele taiate,se pun in strecuratoare,ca tot surplusul de suc,sa
curga.Sucul de la compoturi,se amesteca si se pune si sucul lasat de
fructele din strecuratoare.Sucul se foloseste pt.a face gelatina si pt.a
insiropa blatul.
Asamblare:forma,in care am copt blatul,se spala,apoi se pune o bucata
mare de nylon alimentar,celofan…(nu folie).In forma,peste nylon,se pun
niste fructe(care le-am lua din fructele pt.crema);se pun,dupa plac;se
face un model.
Peste fructe,se pune putina frisca(doar,cit sa acoperim
fructele),inainte de a pune fructele taiate;peste stratul de frisca,se
pune
1/2 de blat(partea superioara a blatului);se insiropeaza,bine,cu suc de la compoturi.Pe urma se pune frisca.
Frisca o pregatim asa:gelatina(14 g) se amesteca cu cca 175 ml suc de la
compot,apoi se pune pe foc,sa se dizolve bine gelatina;nu trebuie sa
fiarba;daca fierbe,gelatina isi pierde proprietatile;dupa aceea se lasa
sa se raceasca,putin(sa poti pune,degetul,inauntru),mestecind din cind
in cind.Daca se raceste,prea mult,se incheaga,n-o mai putem folosi.
In timp ce gelatina se raceste,incepem sa batem frisca lichida.Cind
frisca,incepe sa se intareasca,punem gelatina(racita),in fir subtire(ca
uleiul pt.maioneza),apoi indulcim(batind,in continuare),dupa gust.Frisca
e gata,cind,daca facem o dunga,cu un cutit,aceasta(dunga)ramine;deci
frisca trebuie sa fie tare.
Din aceasta frisca, se pun,citeva linguri,peste fructele din forma(vezi
poza);apoi,restul de frisca se amesteca cu fructele taiate.
Frisca aceasta cu fructe,o punem peste prima jumatate de blat(insiropat),din forma.
Peste frisca+fructe,se pune a 2-a jumatate de blat(baza blatului);o
insiropam (bine) cu suc de compot,apoi,nylonul,mare,din forma,se aduce
deasupra;trebuie inchis f.bine;se lasa asa,peste noapte,in frigider.
A 2-a zi,se deschide nylonul,si se rastoarna,pe platoul de servit;fructele puse pe fundul formei,vor fi deasupra.
Frisca pt.decor,o preparam(ca frisca pusa inauntrul tortului),din cantitatile scrise.
Decoram tortul,dupa plac,se lasa la frigider,inca,cel putin 3-4 ore.
Sper ca am fost explicita si n-am uitat nimic;daca aveti,vreo nedumerire,intrebati-ma!
E un tort f.bun,racoros,usor.
Pt.acest tort(si in general pentru tort Diplomat),se pot folosi fructe
proaspete sau din compot;nu se folosesc fructe tari(mere,gutui…)
La timpul de pregatire,nu pun timpul,in care tortul,se raceste.