MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Maslinele – elixirul tineretii  Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Maslinele – elixirul tineretii  Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
MAMICI CU PITICI

Un forum special pentru burtici, mamici si pitici !!!!!!
 
AcasaPortalUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Maslinele – elixirul tineretii

In jos 
2 participanți
AutorMesaj
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 48
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Maslinele – elixirul tineretii  Empty
MesajSubiect: Maslinele – elixirul tineretii    Maslinele – elixirul tineretii  EmptyVin Feb 25, 2011 11:02 pm

Maslinele – elixirul tineretii


Maslinul este unul din cei mai iubiti arbori de pe continentul european. Vesnic verde, este simbolul prieteniei si-al pacii, dar si un simbol al sanatatii depline prin puterea vindecatoare pe care o are in fiecare din partile lui.
Maslinii cresc in zonele cu ierni blande si cu veri toride, iubesc mult soarele, dezvoltandu-se foarte bine pe versantii cu pietre calcaroase, atinse de briza marii. Lasati sa creasca natural, ei pot ajunge la dimensiuni si varste impresionante, trunchiul lor depasind opt metri in diametru si traind pana la sapte-opt sute de ani.
La randul lor, maslinele sunt unul din alimentele cele mai puternice din punctul de vedere al energiei pe care o confera organismului, dar si printre cele mai sanatoase din lume. Pe existenta lor s-a bazat, de-a lungul timpului, dezvoltarea unor intregi comunitati si chiar imperii, iar efectul lor exceptional asupra sanatatii le face sa fie de maxima actualitate, si acum, in secolul XXI, cand implinesc aproape… 8000 de ani de cand ii sunt omului de folos.
Maslinele pentru consum
De-abia culese din pom, maslinele contin o substanta numita oleuropeina, extraordinara din punct de vedere terapeutic, dar insuportabil de amara ca gust. Pentru a le scoate aceasta amareala exista adevarate mestesuguri, cum ar fi expunerea la aer, fermentarea in diverse conditii, inmuierea in ulei s.a.m.d. Ceea ce rezulta in urma acestor procedee, prea complexe pentru a fi detaliate in acest context, sunt maslinele de diverse tipuri, pe care le gasim in magazinele noastre, clasificate de cele mai multe ori in functie de culoare:
* Maslinele verzi – sunt culese de pe crengi cand inca nu s-au copt complet, iar apoi sunt murate. De obicei, sunt cel mai putin amare, avand in schimb un gust usor acrisor. Stimuleaza secretia de sucuri gastrice si apetitul, de unde si utilizarea lor frecventa ca aperitiv.
* Maslinele negre – sunt cele lasate sa se coaca pana la maturizare, capatand o culoare brun inchisa, de cele mai multe ori cu nuante rosiatice. Maslinele de un negru inchis, perfect, sunt obtinute, pur si simplu, prin innegrire. In cazurile fericite, aceasta innegrire se face prin oxidare la aer, dar din pacate industria alimentara a inventat si procedee mult mai nocive pentru sanatate, cum ar fi adaugarea colorantilor sintetici. Din acest motiv, este bine sa nu cumparati masline negre ca taciunele, ci asa-numitele masline negre naturale, de o culoare bruna, cu un gust sarat ceva mai puternic, dar care nu au fost colorate sau conservate cu aditivi nocivi pentru sanatate.
* Maslinele rosii – sunt obtinute din maslinele verzi sau negre, supuse unui anumit tip de fermentare, care face coaja lor sa capete o nuanta rosiatica destul de intensa. Prin diverse procedee de fermentare se pot obtine si masline galbene, portocalii sau chiar cu nuante de albastrui.
Toate tipurile de masline pot fi consumate simplu, de preferat neprelucrate termic, ca aperitiv, ca adaos in salate sau chiar ca ingredient principal la micul dejun sau la cina, sub forma de pasta de masline. Pasta de masline se obtine foarte usor, iar unsa pe paine are un gust agreabil, fiind foarte sanatoasa si hranitoare. Reteta: o suta de grame de masline fara samburi sunt pasate cu ajutorul mixerului, dupa care se amesteca bine cu o lingurita de suc de lamaie, cu o lingurita de ulei, doi-trei catei de usturoi pisati si putin praf de busuioc sau cimbru. Rezulta o pasta de consistenta pateului, care se poate pastra cateva zile la frigider, consumandu-se unsa pe paine, in sandviciuri, ca umplutura la ciuperci etc.
Uleiurile de masline
Efectele lor asupra sanatatii sunt mai bine studiate decat fructele consumate ca atare, dozarea si administrarea uleiurilor fiind mult mai simplu de facut si cuantificat. La noi in tara, exista mai multe tipuri de uleiuri de masline, caracterizarea lor facandu-se in functie de metoda de obtinere, de anumiti parametri chimici (mai ales in functie de aciditate), dar si de unele teste de gust, facute de… degustatori profesionisti de uleiuri.
* Uleiul rafinat de masline – este cel mai frecvent intalnit in magazinele noastre, fiind si cel mai ieftin. Adesea il gasim sub denumirea italiana de olio di sansa, fiind obtinut prin procedee termice si chimice din masa pastoasa care ramane dupa presarea la rece a maslinelor, prin mijloace exclusiv mecanice. Este la fel de sanatos sau, daca vreti, de nesanatos, ca si uleiul rafinat de floarea-soarelui, cu diferenta ca este ceva mai scump decat acesta din urma.
* Uleiul simplu de masline – este un amestec dintre uleiurile de masline rafinate si uleiurile de masline obtinute prin presare la rece, obtinandu-se un produs cu mai putin de 1% aciditate. Este foarte putin amar la gust, putand fi folosit intr-o varietate mare de retete. Asupra sanatatii are efecte destul de bune, fiind unul din cele mai sanatoase uleiuri de pe piata noastra, dar neputandu-se compara cu…
* Uleiul virgin si extravirgin de masline – sunt cele mai sanatoase feluri de ulei de masline, fiind obtinute prin presare la rece si pastrand aroma naturala a fructului. Diferenta dintre uleiul virgin si cel extravirgin este de aciditate, ultimul avand o aciditate mai mica de 0,8%. Acest ulei poate fi usor verzui, din cauza continutului de clorofila, sau auriu, din cauza continutului de licopen. Poate fi usor recunoscut dupa faptul ca la rece devine ceva mai tulbure si capata o anumita vascozitate, ceea ce este o calitate si nu un defect. Este ceva mai amar la gust, fiind mai greu de folosit in diferitele retete, dar in sosuri, in salate si, mai ales, combinat cu suc de lamaie, are un gust minunat, mai ales odata ce te-ai obisnuit cu el. Este un adevarat elixir pentru vasele de sange, pentru piele, pentru sistemul nervos si endocrin, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza:
Boli prevenite prin consumul maslinelor
* Cancer la san – un studiu-gigant, efectuat pe 62.000 de paciente din Suedia, a demonstrat faptul ca femeile care consuma frecvent masline si uleiuri virgine de masline au un risc cu 45% mai mic de a face cancer la san. De aceea, se recomanda inlocuirea grasimilor animale si a uleiurilor rafinate, bogate in grasimi polisaturate, cu uleiul de masline presat la rece.
Studiul suedez este doar un exemplu recent si foarte bine documentat, dar multe alte cercetari arata ca in randul femeilor din tarile mediteraneene, in comparatie cu populatia de sex feminin din Statele Unite si din alte tari unde dieta este predominant carnivora, exista o incidenta mult mai mica a cancerului la san.
* Cancer de colon – mai multe studii de medicina experimentala arata ca animalele de experienta hranite cu masline si cu ulei de masline se bucura de o imunitate crescuta in fata cancerului intestinului gros. Explicatia este ca in uleiul de masline si, mai ales, in maslinele ca atare, exista substante cu puternic efect anti-mutagen, care ajung in colon. Aceste substante anihileaza radicalii liberi si stopeaza, pur si simplu, procesul de malignizare a celulelor sanatoase, impiedicand formarea tumorilor in intestinul gros.
* Astm bronsic – o serie de substante continute de catre uleiul virgin sau extravirgin de masline, cum ar fi flavonoidele sau fenolii, au un puternic efect antiinflamator. Intre altele, aceste substante previn fenomenul de inflamare a arborelui bronsic si de aparitie a astmului bronsic, cu crizele sale specifice. Acest efect protector in fata astmului se observa si la fumatori, precum si la persoanele expuse la noxele din aer sau care racesc frecvent.
* Gastrita si ulcerul gastric – uleiul extravirgin de masline si maslinele se administreaza in afara perioadelor de criza, cand ajuta la refacerea mucoasei gastrice lezate si, de asemenea, la reglarea secretiei de sucuri acide. Ingerat in timpul crizei de gastrita, uleiul de masline are asupra multor pacienti aceleasi efecte protectoare gastrice, dar in unele cazuri poate intensifica secretia de sucuri acide si poate agrava durerile si leziunile, administrarea lui cerand prudenta in aceste perioade.
* Litiaza biliara – este foarte bine prevenita de consumul zilnic de masline sau de ulei virgin de masline. Uleiurile continute de aceste fructe actioneaza, prin intermediul unor receptori aflati in tubul digestiv, asupra vezicii biliare, stimuland varsarea bilei si prevenind astfel dischinezia, stazele si formarea de calculi in colecist.
* Accident vascular cerebral – uleiul de masline ajuta la pastrarea elasticitatii vaselor de sange care iriga creierul si, in acelasi timp, previne formarea si migrarea prin organism a cheagurilor de sange. Cu alte cuvinte, dezamorseaza cele doua mecanisme majore de producere a accidentului vascular cerebral. Pentru a realiza aceasta preventie, se recomanda inlocuirea, pe cat posibil, a tuturor grasimilor animale, dar si a uleiurilor rafinate, cu ulei de masline presat la rece.
* Ateroscleroza, arterita obliteranta – un studiu al Universitatii de Medicina din Oxford arata ca uleiul de masline protejeaza arterele, inclusiv cele coronare. Cercetatorii au comparat efectul unei diete bogate in grasimi monosaturate, ca uleiul de masline, cu dieta tipica americana/occidentala, bogata in grasimi polisaturate. Dupa doua luni de dieta cu mult ulei de masline, s-a micsorat semnificativ nivelul colesterolului rau (LDL), al formarii placilor de aterom, al adeziunii moleculelor de sange ce rezulta in urma inflamarii arterelor.
Tratamente interne
* Colesterolul – se consuma macar de doua ori pe saptamana masline si pasta de masline, in plus, inlocuindu-se uleiul rafinat cu ulei virgin sau extravirgin de masline. Cercetarile au demonstrat ca folosirea uleiului presat la rece de masline creste semnificativ nivelul colesterolului asa-numit bun (HDL), care previne oxidarea si depunerea grasimilor pe artere. Mai mult, uleiul de masline reduce nivelul total al colesterolului din organism, fiind printre cele mai puternice remedii, naturale sau de sinteza, aflate la indemana celor care au probleme cu valorile ridicate ale colesterolului si ale trigliceridelor.
* Infarct – un studiu recent, facut in Spania, a comparat evolutia unor pacienti care au supravietuit unui infarct si au consumat apoi mari cantitati de ulei de masline virgin, cu cel al unor persoane care au supravietuit infarctului si au preferat, apoi, o dieta normala, cu grasimi polisaturate.
Ambele grupuri de pacienti care au consumat ulei de masline, respectiv de pacienti care au refuzat acest regim, au fost egale ca numar (171 de persoane) si au fost supravegheate vreme de 5 ani. Rezultatul a fost uluitor: pacientii din grupul care a tinut dieta cu mult ulei de masline au avut cu 82% mai putine cazuri de infarct decat cei din grupul de control.
* Hipertensiune – un alt studiu a fost facut, de data aceasta, cu pacienti hipertensivi, care au tinut un regim alimentar normal, dar au consumat minimum 15 ml de ulei de masline extravirgin zilnic. Dupa un an de administrare, s-a constatat ca la pacientii care il consumau regulat, zilnic, nevoia de medicamente hipotensoare a scazut, comparativ cu cei care nu au consumat ulei de masline decat foarte rar.
* Adjuvant in tromboflebita si in tromboze in general – o anumita categorie de substante, numite fenoli, continuta in uleiul virgin si extravirgin de masline, a demonstrat o certa capacitate de a impiedica formarea trombilor (cheagurilor de sange) in vasele de sange. Ca atare, persoanele care consuma zilnic macar 20 ml din acest ulei se vindeca mai repede de puseurile de tromboflebita, dar au si un risc mai scazut de recidiva sau de complicatii grave, cum ar fi embolia pulmonara.
* Bufeuri de caldura – combinatia de vitamina E, grasimi nesaturate si fenoli din uleiul de masline are darul de a normaliza secretia de hormoni, prevenind astfel aparitia bufeurilor, dar si a altor simptome specifice premenopauzei, cum ar fi palpitatiile, transpiratia nocturna etc. Dupa instalarea menopauzei, consumul de ulei extravirgin de masline, impreuna cu dieta cu legume si fructe crude, este un extraordinar mijloc de prevenire si de stopare a evolutiei osteoporozei.
* Microlitiaza biliara – vreme de 1-3 zile se consuma zilnic cate 150-200 ml de suc de lamaie, amestecat cu o cantitate egala de ulei virgin de masline. Tratamentul este destul de greu de suportat, dar are rezultate spectaculoase, daca e facut dimineata, pe stomacul gol. Uleiul amestecat cu suc de lamaie se ia portionat in 4-5 doze: dupa prima doza de ulei, va culcati pe partea dreapta, cu ceva cald pus pe zona ficatului, si ramaneti asa. Dupa douazeci de minute, va intoarceti incet (culcat fiind), de pe o parte pe alta, fara miscari bruste.
Apoi puteti consuma inca o portie de ulei de masline cu suc de lamaie, pana cand terminati toata cantitatea, dupa care va odihniti pe partea dreapta minimum 2 ore. De regula, acest tratament stimuleaza puternic varsarea bilei din colecist, antrenand si calculii de mici dimensiuni sau malul, care vor fi eliminati prin scaun. Exista tratamente similare, mai dure, care presupun un regim prealabil de 24 de ore (in care se consuma numai suc de mere), dar acestea sunt foarte puternice si sunt contraindicate celor care au calculi de mari dimensiuni, deoarece pot determina obstructia cailor biliare.
* Constipatie – dimineata si seara, se consuma cate 100 de grame de masline negre. Este un tratament simplu, care asigura nu mai putin de 45% din necesarul zilnic de fibre alimentare, stimuland in acelasi timp si peristaltismul intestinal, dar si eliberarea de sucuri digestive. Ca atare, aceasta cura se dovedeste a fi benefica atat in cazul unei constipatii atone, cat si al unei constipatii datorate dispepsiei sau unei diete sarace in fibre alimentare.
* Reumatism – un studiu de medicina experimentala a aratat ca animalele cu artrita indusa de substante chimice si tratata cu polifenoli si vitamine din uleiul virgin sau extravirgin de masline au o rata de ameliorare a inflamatiei si rigiditatii articulare foarte buna. Mai exact, substantele extrase din uleiul de masline au avut aceeasi eficienta ca si indometacinul – o substanta de sinteza, adesea folosita pentru combaterea puseurilor reumatice.
* Stimularea cresterii la copiii mici – uleiul presat la rece de masline este bine sa fie introdus in alimentatia copiilor odata cu trecerea de la regimul exclusiv bazat pe lapte, la cel diversificat. Pe langa ca le protejeaza de mici inima si vasele de sange, uleiul de masline ii ajuta sa ia in mod natural in greutate, stimuland procesele de crestere a sistemului osos, muscular si nervos. Mai mult, uleiul de masline se pare ca este una dintre grasimile cele mai bine tolerate de copii.
* Adjuvant contra cancerului la prostata – s-a descoperit ca o substanta care se gaseste in uleiul de masline, anume beta-sitosterolul, inhiba cresterea celulelor cancerului de prostata. Ca atare, se recomanda in mod special introducerea in dieta bolnavilor de cancer cu aceasta localizare a minimum 15 ml ulei de masline virgin sau extravirgin, consumat zilnic. Si mai buna este inlocuirea grasimilor animale si rafinate cu acest ulei, care stimuleaza si imunitatea.
* Anemie feripriva – doua sute de grame de masline contin aproape 50% din necesarul zilnic de fier, care este si foarte asimilabil, consumat din aceasta sursa. Se recomanda administrarea zilnica a maslinelor ca atare (uleiul nu contine decat cantitati foarte mici de fier), dar si a altor alimente bogate in fier, cum ar fi urzicile, spanacul, leurda si, mai ales, galbenusul de ou.
Tratamente externe
Uleiul de masline este un extraordinar medicament pentru uz extern. El este pe de o parte eficient in sine, fara adaosuri, datorita continutului de vitamina E, de flavonoide, de fenoli. Mai eficient este insa dupa ce au fost macerate in el si anumite plante medicinale. Uleiurile de sunatoare, de galbenele sau de cimbru sunt mult mai eficiente, atunci cand sunt facute cu ulei de masline presat la rece, decat atunci cand sunt facute cu uleiuri rafinate. In cele ce urmeaza, vom detalia mai ales actiunile uleiului de masline folosit simplu, fara alte adaosuri, pentru a intelege valoarea sa terapeutica pentru uz extern:
* Arsuri usoare – se aplica uleiul de masline pe portiunea afectata in pelicula groasa, de mai multe ori pe zi. Este usor antiseptic, prevenind suprainfectarea, diminueaza inflamatia si ajuta la refacerea mai rapida a tesuturilor dupa arsurile de gradul I si II. In arsurile solare grave se foloseste uleiul de masline in care s-au macerat galbenele (Calendula officinalis). Calmeaza usturimea si previne procesele de malignizare si aparitia cancerului de piele.
* Uscarea pielii – apare mai ales iarna, cand frigul si vantul deshidrateaza puternic tesuturile expuse. Pentru a proteja pielea, se face saptamanal, dupa baie sau dus, un masaj usor cu ulei de masline, mai ales pe brate si pe picioare. Uleiul se pune in causul palmei, in cantitati mici, iar apoi se intinde pe piele, usor, pana cand este complet absorbit.
* Keratoza – zilnic se aplica pe portiunile de piele afectate ulei de masline, care se intinde, prin masaj usor, de tip mangaiere, vreme de cinci minute. Intern, se consuma, de asemenea, ulei presat la rece de masline, dar si alte alimente bogate in vitaminele E si A, cum ar fi catina, nucile, morcovii.
* Eczeme produse de contactul pielii cu detergenti – dupa fiecare spalare in care s-au intrebuintat detergenti, zonele de piele care au intrat in contact cu acestia vor fi bine uscate si apoi se vor unge cu ulei de masline extravirgin, in locul cremelor obisnuite. Acest ulei are efecte calmante, reduce sensibilitatea alergica la nivelul pielii, ajutand la regenerarea mai rapida a tesuturilor afectate de contactul cu diferite substante iritante.
ULEIUL DE MASLINE SI FRUMUSETEA
* Pentru pielea mainilor – in zonele mediteraneene, pentru a avea mainile frumoase si fine, femeile, inainte de culcare, le masau cu ulei de masline si apoi le acopereau pe timpul noptii cu manusi de bumbac. Dimineata aveau o piele mult mai stralucitoare, moale si catifelata.
* Pentru unghii – in cazul in care cuticulele sunt foarte tari si inestetice sau unghiile sunt fragile, degetele vor fi inmuiate, o data la cateva zile, timp de 20 de minute, intr-un paharel de ulei de masline. Consumul intern de masline si de ulei virgin de masline de asemenea va contribui la sanatatea si frumusetea unghiilor.
* Pentru ten uscat – se prepara o masca dintr-o lingurita de ulei de masline, un galbenus de ou si o lingurita de miere lichida. Toate aceste componente se amesteca foarte bine, pentru omogenizare, apoi se aplica pe fata, vreme de minimum 15 minute. Este un tratament care hraneste si hidrateaza tenul.
* Pentru buze uscate sau crapate – inainte de a iesi afara si cand va intoarceti acasa, dupa ce ati stat in vant, frig sau soare puternic, ungeti-va buzele vreme de cateva minute cu ulei virgin de masline.
PRECAUTII SI CONTRAINDICATII LA TRATAMENTUL CU MASLINE
Cand sunt de buna calitate, maslinele si uleiul de masline nu au nici un fel de contraindicatii. Singura rezerva este in cazul uleiului rafinat de masline, unde unele sortimente s-au dovedit a contine acrilamida – o substanta extrem de daunatoare, cu efecte demonstrat cancerigene. De altfel, se pare ca in curand Uniunea Europeana va obliga producatorii acestor uleiuri sa specifice pe ambalaj continutul exact de acrilamida.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
cry2000
Super Prietena Vip
Maslinele – elixirul tineretii  216b609f54e8a38a924d370181a75043
cry2000


Varsta : 54

Maslinele – elixirul tineretii  Empty
MesajSubiect: Re: Maslinele – elixirul tineretii    Maslinele – elixirul tineretii  EmptyVin Apr 01, 2011 4:24 am

daca in bucatarie nu avem in cantar este bine de stiut ca:



1 Lg cu varf zahar = 30 g (lingura rasa = 20g)

1 Lg cu varf faina = 25 g lingura rasa = 15g)

Un pahar de 250 ml inseamna
faina – 125 g
zahar tos – 200 g
zahar pudra – 180 g
sare – 220 g
gris – 200 g
orez – 230 g
malai – 200 g
pesmet – 125 g
nuci macinate – 200 g
nuci pisate – 225 g
fasole boabe – 220 g
mazare – 230 g
lapte praf 120 g
unt topit – 245 g
ulei – 245 ml
smantana – 250 g
bulion – 220 g
sirop – 330 ml

O lingura inseamna:
faina – 25 g
zahar tos – 30 g
zahar pudra – 25 g
sare – 30 g
gris – 25 g
malai 15 g
orez – 25 g
pesmet – 15 g
bulion – 25 g
nuci macinate – 25 g
lapte praf – 20 g
lapte – 20 ml
ulei – 20-25 ml
unt topit, untura – 20 g
smantana – 25 g
apa, vin, bere – 15 ml
sirop 20 ml

O lingurita inseamna:
faina – 10 g
zahar tos –12 g
sare – 12 g
gris – 8 g
pesmet – 5 g
lapte praf – 5 g
smantana – 5 g
unt topit – 5 g
apa, vin, bere – 6 ml
sirop – 7 ml
Sus In jos
 
Maslinele – elixirul tineretii
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
MAMICI CU PITICI :: CULINAR :: Gastronomie - din bucataria mamicilor :) :: SFATURI IN BUCATARIE-
Mergi direct la: