Tort de Paste
Ingrediente
Cacao 1 linguri
Ciocolata 100 grame
Esente (de rom, vanilie, lamaie, portocale...) 30 ml
Faina 21 linguri
Frisca 400 ml
Fructe Lamai
Lapte 750 ml
Margarina Unirea pentru creme 650 grame
Nuca 550 grame
Oua 17 buc
Ulei 5 ml
Zahar tos 750 grame
Zahar vanilat 6 grame
Alte ingrediente: 100 ml
expreso indulcita,150 gr smochine ,150 gr fructe confiate sau visine de la borcan,80 gr stafide,4 lingurite ness
Mod de preparare
1. tortul este format din 5 blaturi si 4 creme .Va iesi un tort mare cu arome diferite si foarte bun.
Blat 1:3 oua,3 linguri zahar,o lingura ulei 2 linguri nuca macinata,3 linguri faina
Blat 2;3 oua,3 linguri zahar,o lingura ulei,o lingura cacao,3 linguri faina.
Blat 3:3 oua,3 linguri zahar,o lingura faina,o lingurita nes,3 linguri faina
Blat 4 :3 oua,3 linguri zahar,o lingura ulei,un plic zahar vanilat,3 linguri faina si cateva picaturi esenta de migdale.
Preparare blaturi:separam ouale ,batem bine albusele cu zahar,adaugam uleiul,faina si la fiecare ingredientele indicate.Pregatim pe rand fiecare blat si coacem in tava dreptunghiulara .
Blatul 5:5 albuse se bat cu 200 gr zahar ,apoi se adauga 250 gr nuca macinata .Coacem compozitia in aceeasi tava ca celelalte blaturi.
2. Crema 1:punem la foc 250 gr nuca macinata,150 gr zahar,coaja de lamaie si 3 linguri lapte si lasam pana se leaga.Cand se raceste amestecam cu 200 gr margarina Unirea .
Crema 2:din 5 galbenuse ,300 gr zahar,700 ml lapte,8 linguri faina si 5 plicuri zahar vanilat facem o crema fiarta ,iar cand se raceste o incorporam incet in 450 margarina Unirea .impartim in 3 :
-in prima parte punem 100 gr ciocolata rasa si o parte din ea tocata marunt si stafidele
-in partea a doua smochinele tocate si nesul
-in partea a treia fructe confiate tocate sau visine
Sirop :blat 1:100 ml apa se fierb cu 2 linguri zahar si cateva picaturi de esenta
blat 2:50 ml rom sau coniac
blat 3:100 ml
concentrata indulcita,
blat 4:100 ml apa se fierb cu 2 linguri zahar si senta de vanilie si migdale
Pe un platou potrivit punem blatul cu nuca insiropat si crema de nuca ,blatul cu cacao la fel si crema cu ciocolata,blatul cu nes si crema cu smochine si nes,blatul cu esenta si crema cu fructe si acoperim cu blatul de nuca si albuse.
Imbracam tortul cu frisca.
3. Ornarea tortului o stabilim in functie de eveniment .
Pt tortul de paste eu am aranjat din nuca de cocos verde o poienita pe care am pus iepurasi ,fluturi si gargarite de ciocolata .
Alta data am rotunjit tortul la colturi ,am pus un maner facut dintr-o sarma imbracata in folie de aluminiu si am aranjat un cos frumos cu floricele.