MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Rusaliile si Sanzienele - intre traditii populare si sarbatori religioase Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Rusaliile si Sanzienele - intre traditii populare si sarbatori religioase Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
MAMICI CU PITICI

Un forum special pentru burtici, mamici si pitici !!!!!!
 
AcasaPortalUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Rusaliile si Sanzienele - intre traditii populare si sarbatori religioase

In jos 
AutorMesaj
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Rusaliile si Sanzienele - intre traditii populare si sarbatori religioase Empty
MesajSubiect: Rusaliile si Sanzienele - intre traditii populare si sarbatori religioase   Rusaliile si Sanzienele - intre traditii populare si sarbatori religioase EmptyMar Iun 07, 2011 1:07 am


Rusaliile si Sanzienele sunt sarbatorile cele mai cunoscute din luna iunie, pline de semnificatii populare si superstitii care s-au perpetuat pana astazi. Incepand cu acest an, a doua zi de Rusalii este declarata zi libera si ofera o buna ocazie pentru petrecerea unui weekend prelungit dupa bunul plac. Care este semnificatia acestor sarbatori si care sunt traditiile legate de aceste zile?

Sarbatoarea Rusaliilor are loc la cincizeci de zile dupa Pasti si celebreaza pogorarea Duhului Sfant peste cei doisprezece apostoli, care au pornit mai apoi sa raspandeasca cuvantul lui Dumnezeu in lume, dandu-li-se puterea de a vorbi si limbile altor popoare. La romani, sarbatoarea pogorarii Duhului Sfant a devenit sarbatoarea Rusaliilor, suprapunandu-se peste o sarbatoare precrestina. Rusaliile deriva din sarbatoarea romana Rosalia, cand se puneau trandafiri pe morminte. Dacii au preluat sarbatoarea si au continuat sa o celebreze ca pe o sarbatoare a mortilor, de unde mai tarziu s-a ajuns la pomenirea mortilor: Mosii de vara. Se spune ca sufletele celor morti se intorc printre cei vii in Joia Mare si se intorc inapoi de Rusalii, iar atunci trebuie sa se faca pomeni pentru ca sufletele adormitilor sa se intoarca in tihna in locurile de unde vin. De asemenea, se face legatura si cu superstitiile legate de rusalce, zane ale apelor, care luau mintile barbatilor. Pentru a se feri de rusalce, oamenii purtau frunze de pelin. Se mai credea de asemenea ca daca te speli in ziua de Rusalii exista pericolul sa mori inecat. Aceste superstitii ajunse la rangul de traditii populare se pastreaza in Oltenia si Muntenia. In schimb, obiceiurile noptii de Sanziene este specific intregii tari si este inca respectat la sate.
La 24 iunie, calendarul ortodox sarbatoreste nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Sanzienele reprezinta de fapt, din punct de vedere calendaristic, momentul in care ziua este egala cu noaptea - solstitiul de vara. Fiind o data la care majoritatea popoarelor au dat o mare importanta in cultura acestui eveniment astrologic, traditiile populare si mai ales superstitiile sunt numeroase, peste care s-a suprapus de regula si o sarbatoare religioasa.
Astfel, taranii romani vorbesc despre iele, zane ale padurilor, care vin noaptea in poieni si pornesc o hora. Acestea au infatisarea frumoasa si danseaza fara imbracaminte, asa incat orice trecator care surprinde hora ielelor isi va pierde mintile. Puterea farmecelor ielelor era considerata suficient de mare incat obiceiurile impuneau impodobirea portilor cu coronite facute din flori de sanziene. Aceasta sarbatoare mai este numita si Dragaica si era inchinata fetelor nemaritate, care se adunau in poieni si rosteau descantece pentru a grabi maritisul si a-si aduce iubitul aproape. „Sanzienele" era considerata si o zi in care se puteau culege plante otravitoare bune de leac, care, potrivit traditiei, isi pierdeau otrava daca erau culese in zorii zilei. De altfel, practicile magice luau amploare de Sanziene, ca si credinta conform carora nu trebuia sa iesi afara noaptea sau sa privesti pe geam, pentru ca ielele sa nu cumva sa-si arunce vraja asupra celor care le priveau. Si astazi se mai pastreaza prin unele sate obiceiul de a agata la poarta si de a pastra de-a lungul anului cununi din flori de sanziene.
Sfaturi Info-ghid:
Desi nu par a fi decat sarbatori din popor, din ce in ce mai putin cunoscute generatiilor mai tinere, sarbatorile lunii iunie sunt consacrate puterii naturii si a fiintelor care se bucura de caldura verii.

http://www.info-ghid.com/sarbatori-si-traditii-de-iunie-s.html
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
 
Rusaliile si Sanzienele - intre traditii populare si sarbatori religioase
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Sanzienele sau Dragaica – Datini, Obiceiuri si Traditii de Sanziene
» Poezii religioase pentru copii!
» Traditii de Anul Nou!
» Traditii de dragobete!
» Duminica Mare: Traditii si obiceiuri de Rusalii

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
MAMICI CU PITICI :: Sarbatori religioase, traditii si obiceiuri :: Evenimente & Sarbatorile anului :: Sarbatorile lunii iunie-
Mergi direct la: