exista 4 grade ale degeraturilor:
gradul I: eritem (stare patologica manifestata prin aparitia petelor rosii pe piele), tulburari de sensibilitate, edem (umflatura nedureroasa rezultata prin acumularea de lichid seros in tesuturi);
gradul II: eritem, vezicule cu continut clar;
gradul III: vezicule cu continut sanguinolent;
gradul IV: leziuni profunde care afecteaza vasele de sange, muschii, nervii, gangrena.
Semne si simptome In cazul in care simti piscaturi si senzatii de amortire, iar temperatura este foarte scazuta este momentul sa actionezi: misca-ti degetele mainilor si ale picioarelor, loveste-ti picioarele, performeaza miscari asemanatoare aplauzelor pentru a reincepe sa simti zona afectata. Daca in urma efortului depus rezultatele sunt nule, aplica metode specifice de reincalzire a zonei inghetate cu apa calda.
Cand pielea sufera din cauza degeraturilor usoare aceasta are un aspect galben-gri, leziunea nu este dureroasa, iar durerea intensa apare in momentul reincalzirii partii respective. In cazul degeraturilor grave, de gradul III sau IV, leziunea se caracterizeaza prin placi groase, reci, de culoare rosie-violacee si foarte dureroase. In asemenea situatii trebuie consultat medicul cat mai repede cu putinta.
Primul ajutor In primul rand trebuie sa verificam functiile vitale ale persoanei in cauza (puls, respiratie), dupa care bolnavul trebuie dus intr-un loc cald, insa departe de sursa de caldura. Astfel, temperatura camerei va creste treptat si nu va provoca socuri persoanei bolnave.
Urmatorul pas este sa ii schimbam hainele si incaltamintea cu unele calduroase si uscate, pentru a nu pierde caldura. Medicul de familie, Monica Dragomir, avertizeaza ca folosirea ingestiei de alcool pentru vasodilatatie locala este mai degraba contraindicata, deoarece accentueaza pierderile de caldura si poate afecta functiile vitale. Pacientul poate primi treptat bauturi calde, precum supe, ceiauri etc.
In cazul unei stari mai grave, persoana trebuie transportata de urgenta la spital.
Atentie!
In cazul degeraturilor grave nu trebuie sa se faca reincalzirea regiunii degerate la fata locului sau in timpul transportului, ci la unitatea spitaliceasca, deoarece un segment dezghetat si neprotejat suficient de un pansamnet steril corespunzator este mult mai expus unor infectii in timpul transportului, decat unul inghetat.
Tratamentul Tratamentul degeraturilor se face cu:
unguente - glicerina, pe baza de venin de albine, spanz);
tincturi - din buruiana de venin, angelica, administrate de 3 ori pe zi, cate 10 picaturi o data);
decocturi - telina, morcov, radacina de ghimbir;
comprese si bai cu infuzii - pin, sofranel, samburi de gutui, muguri de brad, cu suc de ceapa, varza, cataplasme cu varza cruda
Sfaturi utile 1. Fumatul
Fumatul este interzis deoarece nicotina vasoconstrictia vaselor de sange.
2. Alcoolul
Alcoolul poate fi de ajutor in cazul degeraturilor, numai daca afectiunea nu coexista cu hipotermia.
Totodata, este bine de stiut ca persoanele care consuma cantitati excesive de alcool si care raman fara cunostinta sunt predispuse degeraturilor.
3. Imbracamintea
Pentru ca imbracamintea sa isi indeplineasca rolul de a impiedica pierderile de caldura ale corpului si patrunderea aerului rece, aceasta trebuie sa fie dintr-un material care izoleaza cat mai bine printr-un invelis de aer: lana, puf natural.
Regula dupa care trebuie sa ne imbracam este mai bine 2-3 pulovere mai subtiri decat unul prea gros, deoarece cele 2-3 pulovere maresc numarul straturilor izolatoare de aer.
De asemenea, nu trebuie sa uitam nici de protejarea capului, care se face in functie de temperatura cu o caciulita de lana sau cagula de polartec.
4. Incaltaminte
In acest caz, sfatul este ca sosetele de rezerva sa nu lipseasca din bagaje, indiferent daca mergi cateva ore, o zi sau doua.