MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
MAMICI CU PITICI

Un forum special pentru burtici, mamici si pitici !!!!!!
 
AcasaPortalUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro

In jos 
Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul
AutorMesaj
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:22 am

Saptamana 1 de sarcina

Sarcina este inceputul unei calatorii incredibile si, pentru ca ne dorim sa fim alaturi de tine de-a lungul ei, venim cu informatii si sfaturi pentru fiecare pas pe care trebuie sa il parcurgi. Speram sa ni te alaturi si tu cu povesti si ganduri despre experientele pe care le-ai avut in fiecare saptamana, pentru ca si alte burtici sa se bucure de si mai multe informatii.

Suntem alaturi de tine inca de la inceput: vom discutam despre testele de sarcina, despre semnele si simptomele care apar in fiecare saptamana, despre ecografii, greutate, nutritie, siguranta in sarcina, schimbarile care au loc, complicatii si afectiuni.

Afla ce se intampla in fiecare saptamana de sarcina

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

36 37 38 39 40


Alatura-te comunitatii de gravidute si ia parte la calatoria de 9 luni in balon. Vei intalni burtici ca si tine care au pornit in cautare de informatii si sfaturi despre dezvoltarea viitorilor bebelusi.

Te poti prezenta pe platforma de decolare, unde vei gasi cluburi de burtici care asteapta un bebe in aceeasi perioada cu tine sau sunt din aceeasi localitate, apoi poti continua prin a vizita studioul foto al burticilor, cu poze si ecografii in zona de aventuri in balon, surprinse in poze. Dupa asa o plimbare te poti opri si la burtici la taifas, unde au loc discutiile "la Neutral" ale gravidutelor.

Dupa relaxarea de care ai parte la discutii, vine pofta de informare si astfel pornim mai departe si ne interesam daca medicul pe care l-am ales poate fi un copilot de incredere in aceasta calatorie de 9 luni, de asemenea aflam si ce teste si analize trebuie efectuate pentru aceasta calatorie pentru a te asigura ca tu si bebelusul tau sunteti in siguranta.

Daca mama este sanatosa, vom avea si un copil sanatos, de aceea trebuie sa ne informam mai mult despre problemele de sanatate care pot aparea in sarcina si despre cum le putem evita. De asemenea nu putem neglija alimentatia din perioada de sarcina si trebuie neaparat sa aflam ce anume avem voie sa facem in decursul celor 9 luni astfel incat sa nu-l deranjeze pe bebe.

Trebuie totusi sa ne si bucuram de aceasta perioada, in timpul liber trebuie sa avem parte de clipe de rasfat, facem cumparaturi si avem grija de noi, conturand stilul de burtica.



Ultima editare efectuata de catre Admin in Mar Dec 21, 2010 8:40 am, editata de 1 ori
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:22 am

Saptamana 2 de sarcina



Cum se va dezvolta bebelusul tau


Saptamana trecuta, o cantitate mare de hormoni a fost secretata si a ajuns in sangele tau. Este vorba de estrogen si progesteron, care pe cale sangvina au ajuns la nivelul uterului pentru a vasculariza si pentru a intari tesutul care in curand va mentine ovulul fecundat.

In acelasi timp, in ovare are loc maturarea foliculilor ovarieni. Foliculii sunt mici formatiuni anatomice in forma de sac care se gasesc in partea externa a ovarului, care contin ovule si secreta foliculina (hormon secretat de glandele sexuale feminine, cunoscut si sub denumirea de estrona).

La inceputul acestei saptamani (deseori in jurul celei de-a 14-a zile din ciclul de 28 de zile), va avea loc ovulatia: unul dintre ovule va fi eliminat din folicul si se va deplasa dinspre ovar spre trompele uterine.

In urmatoarele 12 - 24 de ore, acest ovul va fi fecundat de unul dintre cele 250 de milioane de spermatozoizi (in medie) eliminati de partenerul tau.

Drumul spermatozoizilor nu este unul usor, doar 400 de spermatozoizi vor supravietui calatoriei de 10 ore si doar unul va reusi sa fecundeze ovulul (dureaza in jur de 20 de minute ca micutul nazdravan sa isi gaseasca drumul spre ovul).

Citeste mai multe despre conceperea copilului.

In urmatoarele 10 pana la 30 de ore, nucleul spermatozoidului se va uni cu cel al ovulului si astfel ele isi vor combina materialul genetic. Daca spermatozoidul prezinta un cromozom Y, bebelusul tau va fi baiat, in cazul in care este vorba de un cromozom X, vei avea o fetita!

In timpul calatoriei dinspre trompele uterine spre uter a ovulului fecundat (numit acum zigot), calatorie ce va tine 3 - 4 zile, zigotul se va divide in 16 celule identice. Odata ajuns la nivelul uterului, zigotul va lua numele de morula. Dupa o zi sau doua, acesta se va fixa la nivelul uterului, unde isi va continua cresterea si dezvoltarea.


In acest moment morula ia numele de blastocist (vezi imagine). Masa celulara din interior va deveni chiar embrionul, cavitatea plina de lichid va reprezenta sacul amniotic, iar masa celulara externa va deveni placenta, cea care va oferi oxigenul si substantele necesare dezvoltarii viitoare a fatului.

In momentul in care blastocistul se implanteaza poti observa aparitia unei sangerari sau a unei secretii vaginale galbui, numite in engleza "spotting". Multe femei confunda aceasta sangerare cu ciclul menstrual normal. De fapt, sangerarea aceasta poate fi unul dintre primele semne de sarcina (impropriu numit "menstruatie peste sarcina"). Sangerarea provine de fapt din cauza ca blastocistul se implanteaza in mucoasa uterina.

In momentul acesta esti insarcinata, dar nu vei avea inca simptome ale sarcinii si nu o vei putea detecta inca prin teste de sarcina. va trebui sa astept cel putin pana in prima zi a ciclului ratat. Se pare ca in aceste prime zile dupa fertilizare, avortul spontan este frecvent, chiar inainte de ati da seama ca esti insarcinata. El se poate produce din diferite cauze: infectii, droguri, medicamente sau substante chimice, alcoolul si alti factori de mediu nocivi.

Fiecare bebelus se va dezvolta diferit, chiar si in pantece. Informatiile pe care ti le oferim au drept scop sa-ti ofere o idee generala asupra dezvoltarii bebelusului tau.
Cum se va schimba viata ta?

Ultima ta menstra a avut loc acum 12 - 16 zile, deci in curand va avea loc ovulatia. Medicul tau va calcula data nasterii si varsta gestationala a bebelusului tau. Dezvoltarea bebelusului va avea loc pe o perioada de aproximativ 38 de saptamani de la conceptie, insa adesea este greu de apreciat exact cand a avut loc imbinarea dintre ovul si spermatozoid, de aceea medicii ginecologi calculeaza 40 de saptamani incepand cu ultima ta menstra. Din acest motiv, in acest moment, la 2 saptamani te poti consideri insarcinata, pentru ca fecundarea a avut loc deja.

Exista multe aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare pentru ca insusi procesul de conceptie sa aiba loc. In acest caz, momentul potrivit este cel mai important. Pentru a-ti mari sansele de a concepe, poti avea relatii sexuale cu 72 de ore inainte de ovulatie si pana la 24 de ore dupa aceasta.

Aceasta perioada este calculata in ideea de a mentine "in viata" atat spermatozoidul (care supravietuieste pana la 72 de ore), cat si ovulul (care supravietuieste nu mai mult de 24 de ore de la ovulatie). Nu exista timp pentru a ezita: ai grija ca partenerul tau sa aiba timp liber, astfel incat amandoi sa puteti petrece destul de mult timp impreuna.

Totusi, inainte de a va retrage in dormitor, ai grija sa citesti cat mai multe despre modalitatile de calculare a ovulatiei, dar si despre semnele ovulatiei pentru a va mari sansele de a concepe un bebelus. Afla care sunt cele mai indicate pozitii sexuale pentru a ramane insarcinata cat mai repede, chiar si despre cum poti influenta sexul copilului pe care il vei concepe.

In ultimul rand, nu uita ca daca iti doresti sa ai un copil si nu ai renuntat la bauturile alcoolice, la fumat sau medicamente care ar putea afecta dezvoltarea viitorului bebelus, acum este momentul sa o faci deoarece suntem siguri ca iti doresti ca organismul tau sa fie cel mai potrivit mediu de dezvoltare a copilului tau.

Nu uita sa iei vitaminele prenatale necesare, care contin cel putin 400 mg de acid folic (ideal ar fi sa incepi sa iei acidul folic cu minim 3 saptamani inainte de a te hotari sa concepi un bebe), acesta va ajuta la reducerea riscului ca bebelusul tau sa dezvolte malformatii.

Andreea ne-a povestit intr-un mesaj experienta ei pe care a vrut sa o impartaseasca si cu voi: "Atunci cand ne-am hotarat sa avem un copil, am avut parte de multe dezamagiri in timp, iar apoi ne-am hotarat sa facem un efort si chiar sa ne "iubim" cu placere, ne-am gandit ca sexul nu poate vatama! Astfel, am pregatit o cina romantica inainte, am aprins lumanari parfumate, iar Radu al meu mi-a imprastiat petale prin tot dormitorul. Chiar ne-am simtit mult mai aproape si cine stie? Poate bebe a fost conceput chiar atunci, in seara aceea. Dupa cateva luni de incercat dupa ce ne-am relaxat, asteptam acum un bebe care are personalitate cu siguranta, da din picioare toata ziua!".
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:23 am

Saptamana 3 de sarcina



Cum se dezvolta copilul tau

In saptamana 3 in corpul tau se intampla multime de lucruri. Bebelusul tau in curs de dezvoltare este doar o mica bula ce contine cateva sute de celule care se inmultesc rapid.

Odata ce acest ghem de celule (denumit blastocist) se localizeaza in uterul tau, o parte din el se va transforma in placenta si va incepe sa produca un hormon HCG (gonadotropina corionica umana) care le comanda ovarelor sa nu mai elibereze ovule si determina cresterea productiei de estrogen si testosteron (care impiedica uterul sa elimine mucoasa – impreuna cu micul ei pasager – si stimuleaza cresterea placentei).

HCG este hormonul responsabil de pozitivarea testului de sarcina; la sfarsitul acestei saptamani, vei putea sa faci un test de sarcina si sa obtii un rezultat pozitiv! (Daca testul tau este negativ si inca nu ti-a venit ciclul, in 2 sau 3 zile fa un nou test de sarcina.)

Intre timp, fluidul amniotic incepe sa se adune in jurul ghemului tau de celule, in cavitatea ce se va transforma in sac amniotic. In acest fluid se va cuibari bebelusul tau in saptamanile si lunile ce vor urma.

Acum micul tau blastocist va primi oxigen si substante nutritive (si va elimina multi produsi de excretie) printr-un sistem circulator primitiv care pune in legatura organismul bebelusului cu vasele de sange din peretele uterin.

Placenta nu se va dezvolta suficient pentru a prelua aceasta functie pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit, chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cum se schimba viata ta

O intalnire memorabila are loc in interiorul tau – un singur spermatozoid a strapuns membrana externa dura a ovulului tau si l-a fertilizat.

La cateva zile de la conceptie, ovulul fertilizat patrunde in mucoasa uterina si incepe sa creasca. Se formeaza un bebelus! Probabil ca nu stii ca esti insarcinata, dar s-ar putea sa observi o mica sangerare la sfarsitul acestei saptamani.

Aceasta asa numita sangerare de implantare poate fi cauzata de patrunderea ovulului in mucoasa uterina, care este bogat vascularizata (un proces ce a inceput saptamana trecuta la 6 zile dupa fertilizare), dar nimeni nu poate sti acest lucru cu siguranta.

In orice caz, sangerarea este foarte usoara cantitativ si majoritatea femeilor nu o observa.

Testul de sarcina


Probabil ca in aceasta perioada vei dori sa faci un test de sarcina. Testele de sarcina pentru acasa masoara prezenta hormonului human chorionic gonadotrophin (hCG) in urina. De obicei, testele de sarcina de la farmacie ar trebui sa detecteze hCG-ul din urina chiar din prima zi in care ar fi trebuit sa-ti vina ciclul menstrual.

Daca la primul test obtii un rezultat negativ poate fi pentru ca hCG-ul nu a ajuns la nivelul la care sa poata fi detectat, chiar daca ti-a intarziat menstruatia cu o zi, asa ca poti sa mai astepti cateva zile si sa-l mai faci inca o data.

Nu toate testele de sarcina sunt la fel. Unele sunt mai precise decat altele, asa explicandu-se diferenta de pret. Testele mai precise pot detecta sarcina chiar daca ai numai un nivel scazut de hCG in corp. Concentratia de hCG este masurata in unitati milliInternational. De exemplu, un test cu sensibilitate de 20 IU/L este mai precis decat unul cu 50 IU/L. Informatiile acestea ar trebui sa fie specificate si pe cutie.

Daca sunt facute in mod corect, testele de sarcina sunt 97% precise. Greseli se pot intampla totusi. Exista cateva motive din cauza carora un test poate avea un rezultat negativ: poti sa nu fii insarcinata sau corpul tau nu produce suficient hCG. Exista si rare exceptii cand testul arata pozitiv dar nu esti insarcinata.

Pentru ca rezultatele testului sa fie cat mai precise urmeaza urmatoarele indicatii:

• Daca nu faci testul de dimineata (urina de dimineata este cea mai concentrata) incearca sa nu urinezi cu patru ore inainte de a face testul.

• Nu bea prea multe lichide in incercarea de a produce mai multa urina pentru ca ele pot dilua urina, facand hCG-ul mai putin detectabil.

• Daca iei anumite medicamente, inclusiv pentru fertilitate, citeste prospectul inainte de a face testul pentru a vedea daca medicamentele pe care le iei pot afecta rezultatul (in principiu, medicamentele obisnuite de tipul paracetamolului nu ar trebui sa afecteze rezultatul, dar este mai bine sa verifici).


Lucruri surprinzatoare- simptome de sarcina


Unele femei vor resimti simptomele de sarcina chiar inainte ca testul sa se pozitiveze. Aceste simptome precoce includ:

• Marirea si cresterea tensiunii sanilor. Multe femei spun ca tensiunea pe care o simt la nivelul sanilor este mai mare decat cea pe care o simt inainte de venirea mestruatiei.

• Oboseala. Te simti deodata obosita? Sau mai bine zis extenuata? Cresterea nivelului de progesteron si efortul suplimentar necesar pentru a incepe conceperea unui copil te pot face sa te simti ca si cum ai fi alergat la maraton pe cand tot ce ai facut a fost o zi de munca obisnuita.

• Urinarea frecventa. Curand dupa ce ai ramas insarcinata vei descoperi ca simti nevoia de a merge la toaleta cu o frecventa alarmanta.

• Dezvoltarea mirosului. Multe femei insarcinate in primele saptamani descopera ca sunt hipersensibile la diferitele mirosuri. Acesta poate fi un efect secundar al cresterii rapide a nivelului de estrogen din organismul tau.

• Aversiunea pentru alimente. Aversiunea pentru alimente este chiar mai comuna decat poftele in timpul sarcinii. Poti simti deodata ca anumite alimente care iti placeau iti provoaca acum repulsie totala.

• Greturi si varsaturi. Greturile matinale nu apar de obicei in primele saptamani de sarcina, dar unele femei au senzatia de greata mai devreme decat altele.

• Temperatura bazala a corpului tau ramane ridicata: daca ti-ai monitorizat temperatura si aceasta ramane crescuta dupa ovulatie probabil esti insarcinata.

• Hemoragia sau sangerarea. Unele femei observa o mica scurgere asemanatoare celei menstruale in preajma momentului cand ar fi trebuit sa vina de fapt menstruatia (daca ai dureri impreuna cu sangerare sau hemoragie, suna-ti medicul imediat deoarece acesta poate fi un semn de sarcina ectopica).

Oricat de tentata ar fi efectuarea unui test de sarcina, abtine-te. Marea majoritate nu functioneaza bine decat dupa o saptamana de la momentul in care ar fi trebuit sa apara menstruatia, asa ca efectuarea unui test acum inseamna doar pierdere de timp si de bani.
Recomandari pentru saptamana 3 de sarcina

Cumpara un test de sarcina. Il vei avea astfel pregatit pentru saptamana viitoare si il vei putea folosi daca nu apare menstruatia.

Majoritatea testelor pentru acasa pot detecta cu acuratete sarcina in saptamana de dupa perioada normala de menstruatie – la 2 saptamani dupa ovulatie.

Cumpara o cutie cu mai multe teste astfel incat sa-l poti repeta. Pentru cele mai bune rezultate fa testul dimineata.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:24 am

Saptamana 4 de sarcina


Saptamana 4 de sarcina marcheaza inceputul perioadei embrionare. De acum si pana in saptamana 10, toate organele bebelusului tau se vor dezvolta si vor incepe sa functioneze. Drept urmare, aceasta este perioada in care el este cel mai vulnerabil la orice ar putea sa interfereze cu dezvoltarea lui.

Acum bebelusul tau este un embrion ce consta din 2 straturi: epiblastul si hipoblastul din care se vor dezvolta toate organele lui si toate partile componente ale corpului.

Placenta primitiva este formata si ea din 2 straturi in acest moment. Celulele ei formeaza tunele in mucoasa uterina, creand spatii pentru ca sangele sa poata circula prin ele, astfel incat placenta in curs de dezvoltare poate furniza elemente nutritive si oxigen bebelusului tau atunci cand va fi momentul, cam pe la sfarsitul acestei saptamani.

Acum sunt prezente si sacul amniotic ce va gazdui embrionul, fluidul amniotic si sacul vitelin ce produce celulele rosii ale sangelui si ajuta la transmiterea substantelor nutritive la bebelus pana cand placenta este pregatita sa indeplineasca aceasta functie.

Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta


In aceasta saptamana ar trebui sa afli daca esti insarcinata. Cum vei sti sigur? Fa acasa un test de sarcina; acestea nu sunt diferite de testele folosite in majoritatea cabinetelor medicale.

Daca testul este pozitiv, suna la cabinetul medicului tau si fa o programare pentru primul tau control prenatal. Multi medici nu te vor examina pana cand nu ai cel putin 8 saptamani de sarcina, dar daca iei orice medicament – prescris de medic sau nu – intreaba acum daca respectivul medicament este sigur pentru sarcina si anunta medicul daca ai orice alte motive de ingrijorare.

Ar trebui deja sa iei vitamine prenatale, dar daca nu ai inceput deja acum este momentul. Urmatoarele 5 saptamani sunt critice pentru dezvoltarea bebelusului tau. Placenta si cordonul ombilical, care favorizeaza furnizarea de elemente nutritive si oxigen bebelusului tau, sunt si ele in dezvoltare, dar functioneaza deja. Bebelusul tau este acum expus, via placenta, la orice introduci in corpul tau, asa ca asigura-te ca totul este sanatos.

Daca rezultatul testului de sarcina este negativ, mai fa unul peste cateva zile. Unele femei insarcinate nu au produs inca suficient hormoni de sarcina pentru a obtine un rezultat pozitiv al testului.

Daca intre timp ti-a venit menstruatia, poti sa incerci sa concepi un copil din nou luna viitoare. Dar daca incerci fara succes timp de un an sau mai mult (sau pentru 6 luni daca ai peste 35 de ani), vorbeste cu medicul tau despre un examen complet pentru tine si partenerul tau pentru a descoperi eventualele probleme de fertilitate.

Nimeni nu isi doreste sa ajunga in aceasta situatie, dar tine cont de faptul ca o problema de fertilitate descoperita la timp va scurta timpul de asteptare pana la indeplinirea visului tau de a avea un copil.

Cum se schimba corpul tau


Corpul tau sufera modificari chiar din a patra saptamana de sarcina. De exemplu, corpul tau produce deja mai mult sange pentru a transporta oxigenul si substantele nutritive la fat. O crestere a aportului de lichide poate imbunatati circulatia, care este influentata de producerea mai mare de sange. Tot din aceasta cauza, pulsul creste cu 15 batai pe minut. Toate aceste transformari pot crea senzatia de oboseala si epuizare.

Printre alte transformari se numara si simptomele legate de sani, care incep sa doara, sa furnice sau sa fie mai tensionati. Ei vor creste constant pe parcursul sarcinii.

Mucoasa care captuseste uterul se ingroasa si vasele de sange din interior incep sa se mareasca pentru a hrani fatul. Colul uterin incepe sa se inmoaie si sa isi schimbe culoarea.

Pregateste-te si pentru starea de rau matinala. Ia cateva bomboane de menta sau mesteca niste guma dupa orice episod de voma. Pastreaza-le in geanta, la birou, in masina si langa patul tau astfel incat acestea sa fie la indemana atunci cand ai nevoie de ele.


3 intrebari despre testele de sarcina


Esti gata sa afli cu siguranta daca esti insarcinata? Testele de sarcina efectuate acasa sunt instrumente de mare acuratete atunci cand sunt efectuate corect si la momentul potrivit, dar instructiunile de folosire pot fi gresit intelese. Iata cateva din lucrurile importante pe care trebuie sa le stii.

1. Cand pot sa fac un test de sarcina si sa obtin un rezultat exact?

Cel mai bun moment pentru a face un test de sarcina este cam la o saptamana dupa momentul in care ar fi trebuit sa-ti vina menstruatia. Majoritatea testelor de sarcina ce se efectueaza acasa pretind o acuratete de 99% si aceasta implica faptul ca le poti folosi chiar si in ziua in care trebuia sa apara menstruatia, dar pentru mai multa siguranta, testul trebuie facut sau cel putin repetat la o saptamana sau chiar doua dupa data asteptata a menstruatiei.

Cantitatea de gonadotropina corionica umana (hCG)– hormonul masurat de testele de sarcina – din urina in orice zi dupa implantare variaza considerabil de la o femeie la alta. O echipa de cercetatori a evaluat 18 teste si a descoperit ca doar unul dintre ele a fost suficient de sensibil pentru a detecta nivelurile de hCG pe care majoritatea femeilor insarcinate le vor avea probabil in prima zi in care nu le-a venit menstruatia. Majoritatea celorlalte teste au avut o sensibilitate de doar 16% in acel moment.

2. Cum pot avea cel mai bun rezultat de la un test de sarcina?

Mai intai verifica data expirarii testului si asigura-te ca este inca valabil. Daca ai pastrat testul intr-un loc unde este umezeala sau caldura (cum ar fi baia), acesta ar putea fi deteriorat, asa ca arunca-l si cumpara unul nou.

Cand esti gata sa faci testul, citeste cu atentie instructiunile deoarece acestea variaza in functie de firma producatoare. Pentru cele mai bune rezultate, fa testul de dimineata, cand urina este concentrata.

3. Chiar si o linie palida inseamna ca sunt insarcinata?

Daca ai un rezultat pozitiv la test, chiar daca este foarte slab, exista sanse ca tu sa fii insarcinata. Pentru ca un test efectuat acasa sa dea un rezultat pozitiv, corpul tau trebuie sa fabrice o cantitate detectabila de hCG si aceasta se intampla doar in sarcina. Multe femei au un rezultat pozitiv foarte palid daca nu au asteptat suficient de mult timp pana cand au facut testul.

Pentru a fi sigura, repeta testul peste 2 sau 3 zile. Daca rezultatul pozitiv este mai pronuntat, felicitari! Daca testul ulterior este negativ, este posibil sa fi avut o pierdere de sarcina foarte precoce. Expertii estimeaza ca 20 – 30% din totalul sarcinilor se termina cu o pierdere de sarcina, asa ca din nefericire acest lucru este destul de obisnuit.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:25 am

Saptamana 5 de sarcina


In saptamana a 5-a de sarcina, copilul tau, care acum se numeste embrion, nu mai este doar o masa de celule. El incepe sa capete o forma distincta si este de marimea unei seminte de susan.

Cum creste copilul tau


In uterul tau, embrionul creste cu un ritm ametitor. El are acum trei straturi: ectoderm, mezoderm si endoderm, din care se vor forma ulterior organele si tesuturile. Celulele acestea vor forma organele vitale, inclusiv rinichii si ficatul.

Tubul neural va incepe si el sa se dezvolte. Din el se vor diferentia apoi creierul copilului, maduva spinarii si nervii. Toate acestea se dezvolta din stratul superficial, numit ectoderm. Din acest strat se vor forma si pielea, parul, unghiile, glandele mamare si salivare si smaltul dentar.

Inima si sistemul circulator se vor forma din stratul mijlociu sau mezoderm (in aceasta saptamana, intre ziua 21 si 22, de fapt, inima va incepe sa se divida in camere si va incepe sa bata si sa pompeze sange, desi nici tu si nici medicul nu o puteti auzi). Din mezoderm se vor forma de asemenea muschii copilului, cartilajele, oasele si tesutul subcutanat.

Din al treilea strat (endoderm) se vor forma plamanii, intestinele, sistemul urinar rudimentar, precum si tiroida, ficatul si pancreasul. In acest strat intern nu se intampla deocamdata prea multe lucruri. Intre timp, placenta primitiva si cordonul ombilical, care elibereaza substante nutritive si oxigen bebelusului tau, au inceput deja sa functioneze.


Simptome ale sarcinii



Simptomele de sarcina pot sa apara in aceasta saptamana, daca nu au aparut deja. Majoritatea femeilor au greturi (si nu doar dimineata), sani durerosi, stare de oboseala si urinari frecvente.

Toate aceste simptome sunt normale si cu toate ca devin deranjante, te poti consola cu ideea ca nu vor dura la nesfarsit. In plus, din exterior nu se observa niciuna din schimbarile dramatice ce au loc in corpul tau - exceptand probabil faptul ca refuzi paharul de vin la cina. Este o idee buna sa eviti alcoolul in timpul sarcinii.

Ar fi indicat sa continui programul de exercitii fizice, daca ai inceput sa uremzi unul inainte sa ramai insarcinata (daca nu, nu este cazul sa il incepi acum). Exercitiile te pot ajuta sa iti mentii tonusul muscular, puterea si gradul de efort, in plus te ajuta sa te descurci cu greutatea pe care trebuie sa o porti si sa te pregatesti pentru efortul fizic din travaliu.

Vei vedea de asemenea ca este mai usor sa revii la greutatea de dinainte de sarcina dupa ce nasti. Alege o activitate sigura, de intensitate medie care sa-ti placa (plimbarile si inotul sunt alegeri bune pentru femeile insarcinate).

Citeste mai multe despre gimnastica gravidei.

Sfaturi sigure pentru o sarcina sanatoasa

Primele 12 saptamani de sarcina sunt critice pentru dezvoltarea bebelusului tau, dar nu trebuie sa te ingrijorezi pentru orice lucru. Daca urmezi cateva sfaturi cheie acum, te poti asigura ca si bebelusul tau si tu veti fi sanatosi.

Renunta la fumat

Fumatul creste riscul de: pierdere a sarcinii, nastere prematura, decesul fatului si este raspunzator pentru multe alte probleme. Unele studii au aratat ca femeile insarcinate care au fumat mai mult de 20 de tigari pe zi sunt mai predispuse sa dea nastere unui copil cu buza de iepure sau palatul despicat. Nu este niciodata prea tarziu sa renunti la fumat sau sa reduci numarul tigarilor. Fiecare tigara pe care NU o fumezi ii da o sansa in plus copilului tau de a fi mai sanatos.

Esti o mamica fumatoare? Discuta si citeste pe forum Mamici, sunteti fumatoare?

Renunta la consumul de alcool

Femeile care consuma mai mult de doua pahare de alcool pe zi au un risc mai mare de a da nastere unui bebelus cu sindrom alcoolic fetal (FAS) decat cele care consuma mai putin. Chiar si un pahar de alcool o data pe zi creste riscul de a naste un copil subponderal si riscul de a avea un copil cu probleme de invatare, vorbit, atentie, limbaj si hiperactivitate.

Unii cercetatori au aratat ca pana si un singur pahar de alcool pe saptamana poate creste riscul copilului de a avea un comportament agresiv si delincvent mai tarziu in timpul vietii. Nimeni nu cunoaste cu exactitate cat de daunator poate fi alcoolul chiar si in cantitate foarte mica, asupra copilului, asa ca evitati sa consumati alcool de orice fel.

Nu lua niciun fel de medicamente fara recomandarea medicului. Multe medicamente, chiar si cele mai uzuale cum ar fi un analgezic de tipul ibuprofenului, nu sunt sigure in timpul sarcinii. Daca iei orice medicatie pentru a trata o boala cronica, nu o intrerupe, dar vorbeste cu medicul tau imediat ca sa ii dai lista cu medicamentele pe care le iei si sa afli care dintre ele sunt sigure si care nu. Mentioneaza orice tip de medicamente chiar si suplimentele sau tratamentele naturiste pe care le iei.

Fa un consult prenatal precoce si mergi la controale regulate. O ingrijire prenatala adecvata este esentiala pentru sanatatea copilului tau. La prima ta vizita prenatala (de obicei in jur de 8-12 saptamani) vei fi evaluata pentru a se evidentia anumite conditii ce ar putea duce la complicatii. Daca nu ai deja un medic (ginecolog), alege unul si fa o programare; acest lucru este o prioritate in acest moment.

Ia vitamine prenatale. Majoritatea suplimentelor prenatale contin mai mult acid folic, fier si calciu decat multivitaminele uzuale. Femeile insarcinate au nevoie de o cantitate mai mare din acesti nutrienti – in special de acid folic, ce reduce cu succes riscul bebelusului tau de a dezvolta defecte de tub neural congenitale, cum ar fi spina bifida.

Nu exagera cu aportul de vitamine, totusi; mai mult nu inseamna neaparat mai bine si in unele cazuri poate fi chiar periculos.

Asigura-te ca serviciul tau nu este unul periculos pentru sarcina. Pentru majoritatea femeilor este perfect sigur sa lucreze pana in ziua travaliului sau aproape de ea. Dar daca slujba ta este foarte solicitanta (statul in picioare pentru perioade lungi de timp, ridicarea de greutati etc.) ar fi indicat sa ceri o schimbare cu o pozitie mai putin solicitanta sau sa reduci numarul de ore de munca.

Munca solicitanta a fost corelata cu unele complicatii ale sarcinii. Vorbeste cu medicul si cu superiorii tai despre optiunile pe care le ai.

Renunta la sporturile si activitatile periculoase. Deoarece articulatiile sunt mai laxe decat in mod normal, este mai bine sa eviti orice activitate ce te poate face sa aluneci sau sa cazi, crescand riscul accidentarii in zona abdominala.

Echitatia, schiul montan, escaladarile, scufundarile si majoritatea sporturilor de contact sunt interzise. Evitati de asemenea sporturile cu rachete cum ar fi squash-ul, in special in al doilea si al treilea trimestru de sarcina, deoarece miscarea stanga-dreapta poate fi solicitanta pentru genunchi, si mingea – ce are o viteza foarte mare - te poate lovi in abdomen. Parerea expertilor variaza atunci cand este vorba despre tenis, asa ca vorbeste cu medicul tau daca vrei sa practici acest sport.

Ce trebuie sa faci saptamana asta

Alege un doctor si fa-ti o programare. Pentru a te pregati, noteaza prima zi a ultimei menstruatii (necesara pentru a determina data nasterii) si fa o lista cu intrebarile pe care le ai. Intreaba-ti rudele din ambele parti despre istoricul medical al familiei – medicul tau va dori sa stie daca exista orice boala cronica sau anomalii genetice intr-una dintre familii.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:26 am

Saptamana 6 de sarcina



Saptamana a 6-a de sarcina este spectaculoasa din punctul de vedere al cresterii si dezvoltarii fatului. Simptomele mai putin placute ale sarcinii (greata, urinarea frecventa) te vor urmari in continuare si vei fi mai emotionala decat de obicei.

Cum creste copilul tau


Celulele ce vor forma toate organele si sistemele corpului bebelusului tau se divid intr-un ritm ametitor pe masura ce corpul lui incepe sa capete o forma. Acum el este de dimensiunea unei boabe mici de linte (4-5 milimetri de la un capat la celalalt) si s-a marit de 3 ori ca dimensiune.

El sau ea incepe acum sa capete trasaturile de baza ale fetei. Daca ai putea vedea prin peretii uterului, ai descoperi un cap supradimensionat cu pete intunecate in zonele unde incep sa se formeze ochii si narile. "Gropile" superficiale situate in regiunile laterale ale capului arata locul unde se vor forma urechile, iar bratele si picioarele apar ca niste muguri protruzivi.

Mainile si picioarele prezinta o membrana groasa intre degetele in curs de dezvoltare, dar in curand ele se vor diferentia mai bine. Dedesubtul deschizaturii ce va forma mai tarziu gura copilului (care s-a format prin invaginarea tesutului din portiunile superioare si laterale ale fetei) sunt niste mici pliuri unde se vor dezvolta ulterior gatul si mandibula (in interior, incep sa se formeze amigdalele si corzile vocale).

Inima bebelusului (care a inceput sa se divida in camere drepte si stangi) bate cu un ritm de 100 – 130 de batai pe minut – aproape de doua ori mai repede decat a ta – si sangele incepe sa circule prin organismul lui. Intestinele incep sa se dezvolte si incep sa apara si mici arii respiratorii la nivelul unde se vor dezvolta plamanii.

Pana acum, tubul neural al spatelui s-a inchis complet. Cutia craniana este umpluta rapid de creierul aflat in expansiune. Creierul va forma regiuni distinte iar cateodata unii nervi cranieni sunt vizibili. Apar si 40 de blocuri de tesut de-a lungul liniei mediane a fatului. Ele vor forma tesut conjunctiv, costele si si muschii spatelui si portiuni laterale ale corpului.

Copilul incepe sa-si formeze si fibre musculare. Pe la jumatatea saptamanii acesteia este posibil ca el sa inceapa sa-si miste membrele micute. Din pacate, tu va trebui sa astepti pana cand vor mai trece cateva saptamani din trimestrul doi pana cand o sa poti sa te bucuri de acrobatiile bebelusului tau.

Trebuie sa ai in vedere ca fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta


Vei incepe in curand sa simti ca esti intr-un carusel emotional care alterneaza intre indispozitie si buna dispozitie de la o zi la alta sau chiar de la o ora la alta. Oricat de deranjant ar fi – mai ales daca te mandresti ca detii controlul – emotiile prin care treci sunt perfect normale si probabil vor continua pe tot parcursul sarcinii. Emotiile contradictorii sunt cauzate partial de fluctuatiile hormonale si (in multe cazuri) de niveluri foarte mari de hormoni.

Pe langa asediul hormonal, toata viata ta este pe cale sa se schimbe – si cine nu s-ar simti emotionat in legatura cu asta? Petele de sange (descoperirea de pete de sange pe chilot sau pe hartia igienica dupa urinare) sau hemoragia sunt ceva obisnuit in etapa precoce a sarcinii, dar uneori pot fi primul semn de avort.

Daca ai orice fel de sangerare sau hemoragie, suna-ti medicul imediat, pentru ca el poate determina daca aceasta sangerare indica o potentiala problema.

Factorul surpriza: gemeni?


Desigur, gemenii sunt mai frecventi in familiile care au antecedente de gemeni. Si tu poti avea sanse mari de a avea o sarcina multipla daca ai facut tratamente pentru fertilitate, dar orice femeie poate avea gemeni, tripleti sau si mai multi. Ai putea fi si tu una dintre aceste femei?

Sansele generale de a avea gemeni


• Probabilitatea de a avea gemeni este de 1 la 32 de cazuri (sau circa 3%) si sansa de a avea tripleti sau sarcini cu mai multi feti este de 1 la 555 cazuri. Cam 95% din totalul sarcinilor multiple il reprezinta sarcinile gemelare.

• Gemenii identici apar datorita intamplarii si sansele de a avea gemeni identici nu sunt influentate de istoricul familial sau de tratamentele pentru fertilitate. Doar 12% din gemenii nascuti in SUA sunt identici, de exemplu. Sansa ca tu sa ai gemeni identici sau monozigoti (cand un ovul fertilizat se divide in jumatate) este de 1 la 250 de cazuri.

Factori care influenteaza aparitia fratilor gemeni


• Fratii gemeni apar in familiile ce au antecedente de sarcini gemelare, asa ca daca ai rude care au gemeni, ai mai multe sanse sa ai si tu o sarcina gemelara. Istoricul familial al partenerului tau nu pare a avea vreo influenta asupra sanselor tale de a avea gemeni.

• Tratamentele pentru fertilizare cresc semnificativ sansele de a avea sarcini multiple. In medie, 20-25% dintre femeile care au luat medicamente pentru fertilitate sau care au facut fertilizare in vitro sau au apelat la alte tehnici de reproducere, au avut sarcina cu feti multipli.

• Daca esti bine hranita ai mai multe sanse sa ai gemeni dar daca esti malnutritia, scad sansele de a avea gemeni.

• Cu cat ai avut mai multe sarcini, cu atat cresc sansele tale de a avea gemeni. De fapt, daca esti la a patra sau a cincea sarcina, sansele de a avea gemeni sunt de patru ori mai mari decat la prima sarcina.

• Odata ce ai avut o pereche de gemeni, ai sanse de doua ori mai mari de a avea din nou gemeni la urmatoarea sarcina.

Simptomele unei sarcini gemelare


Cel mai frecvent simptom pentru femeile ce au gemeni este cresterea rapida si precoce in greutate. O talie mare pentru stadiul tau poate fi un alt indiciu. Si multe dintre viitoarele mame ce vor avea gemeni (dar nu toate) sufera de greturi matinale si au alte simptome de sarcina mult mai intense datorita cantitatii crescute de hormoni cauzata de cei doi bebelusi.

Daca ai o banuiala ca ai putea avea gemeni, roaga-l pe doctorul tau sa iti faca o ecografie. Ecografia este aproape infailibila in confirmarea sarcinii gemelare.

Ce trebuie sa faci saptamana asta


Fa-ti un sistem de avertizare pentru a nu uita sa-ti iei vitaminele prenatale. Pune vitaminele intr-o cutie de medicamente ce are compartimente pentru fiecare zi a saptamanii. Daca nu-ti amintesti daca ti-ai luat vitaminele, verifica cel mai apropiat compartiment. Pune cutia de medicamente langa periuta de dinti astfel incat sa o vezi in fiecare seara si sa-ti amintesti sa le iei atunci cand te speli pe dinti.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:27 am

Saptamana 7 de sarcina


Cum creste copilul tau

In saptamana a 7-a de sarcina se dezvolta mainile si labele picioarelor bebelusului tau. Sigur ca acestea sunt inca departe de manutele si piciorusele cu care visezi tu sa te joci atunci cand bebelusul se va naste. Mana arata ca o mica lopatica si este formata din doua portiuni, una pentru umar si alta pentru mana.

Bebelusul tau inca este considerat a fi un embrion, iar corpul sau este sustinut de o coada embrionara din care se dezvolta creierul si coloana vertebrala. Aceasta va disparea in doar cateva saptamani si este singurul lucru care se micsoreaza in contextul in care bebelusul tau este in continua dezvoltare. El si-a dublat dimensiunile fata de saptamana trecuta si acum masoara circa 8 mm, este cam de marimea unei afine.

Daca ai putea vedea in burtica ta, ai observa pleoapele care ii acopera ochii micuti, varful nasului si vinisoarele din pielea fina si subtire. In aceasta saptamana se formeaza cristalinul si se coloreaza si irisul ochilor.

Creierul continua sa se dezvolte si este transparent si neted. S-au format cavitatile si conductele necesare circulatiei lichidului cefalorahidian. Ambele emisfere ale creierului se dezvolta acum, iar ficatul se ocupa de transferul globulelor rosii din sange pana cand maduva spinarii se va forma si va prelua aceasta functie. Bebelusul are acum si apendice si pancreas care vor produce hormonul de insulina si vor ajuta digestia.

Intestinele in curs de dezvoltare ale bebelusului sunt legate acum de cordonul ombilical care transporta, prin vase de sange distincte, oxigen si nutrienti in ambele sensuri (de la mama la fat si de la fat la mama). Aceasta excursie completa a sangelui, de la mama la fat si de la fat la mama, dureaza aproximativ 30 de secunde. Cordonul ombilical contine 2 artere si o vena mare.

Nu uita: Fiecare copil se dezvolta diferit, inca din primele saptamani in burtica. Informatiile noastre sunt facute pentru a-ti oferi o idee generala despre cum se dezvolta bebelusul tau.
Cum se schimba viata ta

Uterul tau si-a dublat dimensiunea in ultimele 5 saptamani. Pana la sfarsitul sarcinii (daca este prima sarcina) el va fi de 1000 de ori mai mare ca la inceput. Mancatul in aceasta perioada se poate dovedi a fi o experienta deloc placuta sau chiar mai rau din cauza greturilor matinale.

Vei simti nevoia sa mergi la toaleta mult mai des din pricina volumului de sange in continua crestere si a lichidului in plus ce trebuie trecut prin rinichii tai. (Inca de pe acum, ai cu circa 10% mai mult sange in corp decat inainte de a ramane insarcinata. Spre sfarsitul sarcinii vei avea cu 40-45% mai mult sange care sa intampine nevoile bebelusului tau aproape de termen.) Pe masura ce uterul tau creste, presiunea exercitata asupra vezicii urinare va face ca tu sa urinezi frecvent in timpul sarcinii. Poti pierde urina in timp ce stranuti, tusesti sau razi.

Din pacate, este putin probabil ca urinarea frecventa sa se diminueze. De fapt, cercetatorii au aratat ca atat frecventa, cat si volumul de urina tinde sa creasca pe parcursul sarcinii.

Circa jumatate dintre femeile care au greturi matinale in primul trimestru de sarcina se vor simti mult mai bine din saptamana 14. Pentru majoritatea celor care se incadreaza in cealalta jumatate, va dura inca o luna pana sa scape in totalitate de senzatia de voma.

Se pare ca greturile matinale in sarcina sunt un semn bun, ele indicand faptul ca nivelul hormonilor este destul de ridicat incat bebelusul sa se dezvolte normal. Exista si cazuri fericite in care nivelul de hormoni este optim dar fara greturi matinale.

Cauza principala a greturilor matinale este hormonul uman chorionic gonadotrophin (hCG), care este produs in cantitati mari pana cand placenta poate prelua functiile mentinerii sarcinii. Acesta este si motivul pentru care ele dispar de obicei intre saptamanile 12-14. Mai sunt si alti hormoni responsabili pentru greturile matinale, de exemplu estrogenul si thyroxina.

Simptomele greturilor matinale se agraveaza daca esti obosita, infometata, stresata sau suferi de anxietate. Daca ai gemeni sau tripleti este posibil sa vomiti mai des deoarece ai niveluri mai ridicate de hormoni.
3 intrebari despre controalele prenatale

Daca nu ai mers la medic pana acum, in zilele urmatoare ar fi foarte bine sa mergi la medic pentru primul tau consult prenatal.

Cum ar trebui sa ma pregatesc pentru primul consult?


Noteaza-ti toate intrebarile care iti vin in minte pentru medicul tau si ia lista cu tine. Vei economisi timp si vei primi cele mai avizate raspunsuri. Mentioneaza tot ceea ce simti si tot ceea ce te framanta, oricat ar parea de insignifiant.

Ia cu tine o lista cu toate medicamentele pe care le iei (fie ele prescrise de medic sau nu, inclusiv suplimentele) astfel incat medicul tau sa-ti poata spune daca sunt sigure pentru sarcina sau nu. Spune-i medicului si daca ai alergii, daca ai suferit interventii chirurgicale, daca si ce contraceptive ai folosit.

Noteaza-ti ziua de inceput a ultimei menstruatii. Aceasta ii va fi de folos medicului tau pentru a estima data nasterii bebelusului tau. (Nu-ti face griji daca nu ai urmarit zilele de menstruatie pana acum sau daca ai un ciclu neregulat. Daca nu poti mentiona ziua de inceput a ultimei menstruatii, medicul tau iti va recomanda o ecografie ca sa poata apoi stabili varsta sarcinii.)

Fa o recapitulare a istoriei medicale a membrilor familiei tale si a sotului tau. Daca nu esti sigura daca cineva din familie are o problema cromozomiala sau genetica, consulta-te cu parintii tai sau cu o alta ruda apropiata. Medicul te va intreba despre istoricul medical al membrilor familiei pentru a sti ce teste prenatale sa-ti recomande.

El te va mai intreba si despre: mediul in care lucrezi, stilul de viata (efort fizic, fumat, consum de alcool sau droguri etc), factorii de risc pentru bolile cu transmitere sexuala si amanunte despre mediul in care traiesti.

Ce se intampla in timpul controlului?


Medicul va incepe prin a te intreba despre cum te simti din punct de vedere fizic si emotional, daca ai ceva dureri sau griji si daca ai intrebari. Celelalte intrebari vor depinde de antecedentele tale medicale si de semnele de intrebare pe care si le ridica medicul.

Scopul vizitelor prenatale la medic este acela de a verifica dezvoltarea sarcinii si de a te pune la curent cu toate informatiile necesare pentru ca tu si bebelusul tau sa fiti sanatosi. Iti va fi masurata greutatea, tensiunea arteriala, circumferinta abdomenului, va fi verificata pozitia bebelusului, ii vor fi ascultate bataile inimii si vor fi facute eventual si alte teste considerate necesare de catre medicul tau.

In afara de aceste teste pentru evaluarea starii generale de sanatate, probabil ca medicul iti va face si un control ginecologic. In timpul consultatiei el iti va examina colul cu ajutorul unor instrumente numite valve. S-ar putea ca el sa colecteze si celule si mucus cervical pentru a efectua un test Papanicolau. Dupa controlul acesta s-ar putea sa aveti o sangerare vaginala, in special in primele 24 de ore. Ea nu reprezinta un risc pentru copil. Daca credeti ca e ceva in neregula, sunati-va medicul.

La finalul intalnirii, medicul iti va comunica concluziile lui si iti va explica modificarile care vor avea loc in corpul tau in perioada urmatoare. Iti va comunica, de asemenea, si la ce semne si simptome sa fii atenta, cum trebuie sa te hranesti, sa eviti alcoolul, tutunul si drogurile si iti va explica tot ce trebuie sa stii despre testele pe care iti doresti sa le faci.

Sotul meu ar trebui sa ma insoteasca?


Depinde de tine. Unele cupluri considera benefic mersul la medic impreuna, mai ales atunci cand este vorba de prima vizita, ecografii sau rezultatele unor teste.
Ce trebuie sa faci saptamana asta

Fa o poza cu burtica ta. Roaga-l pe sotul tau sa-ti faca o poza saptamana asta, cand burtica ta inca nu este foarte evidenta. Mai departe, continua sa faci poze cu burtica lunar pana cand se naste bebelusul. Chiar si tu vei fi uimita sa vezi diferente de la luna la luna, cat de repede creste burtica ta.

Pentru ca diferenta sa fie cat mai usor sesizabila, de fiecare data cand faci poza imbraca-te cu aceleasi lucruri, stai in acelasi loc si aceeasi pozitie. Fotografiile din profil evidentiaza burtica cel mai bine, iar cele alb-negru si nud sau semi-nud sunt nemaipomenit de frumoase.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:28 am

Saptamana 8 de sarcina


Cum creste copilul tau


In saptamana a 8-a bebelusul tau are peste 1 centimetru in lungime, cam de marimea unui bob de fasole, si cantareste 1 gram. El se misca, desi tu nu vei simti nici una dintre aceste minunate activitati pentru inca cateva saptamani.

Coada embrionara incepe sa dispara si pleoapele ii acopera practic ochii. Inca incomplet formate, degetele de la maini si de la picioare se lungesc, desi au inca membrane intre ele. Pumnii coatele si gleznele sunt deja vizibile. El poate sa indoaie deja coatele si pumnii. Bratele i s-au lungit de asemenea, iar mainile si le poate flexa din incheietura si le poate incrucisa pe piept.

Articulatiile genunchilor s-au format si picioarele pot fi suficient de lungi ca sa vina in contact unul cu celalalt. Pe masura ce trunchiul se indreapta, capul este mai ridicat. Tubul respirator se extinde de la gat la bronhiile plamanilor ce au inceput sa se dezvolte.

Incep sa ia forma recognoscibila urechile, buza superioara si varful nasului. Aparatul digestiv creste in continuare, mai ales intestinele. Inima si circulatia sunt mai bine dezvoltate. Inima lui bate cu 150 de batai pe minut (dublu de cat la adult).

Celulele nervoase din creier se ramifica de asemenea, conectandu-se unele cu altele, formand caile nervoase primitive. Desi tu visezi cu ochii deschisi daca copilul tau este de sex masculin sau feminin, organele genitale externe inca nu s-au dezvoltat suficient pentru a se evidentia daca este baiat sau fata.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se shimba viata ta


Nu ai luat mult in greutate inca, dar anumite parti din corpul tau cresc cu siguranta – cum ar fi sanii. Vei avea nevoie in curand de sutiene mai mari cu o sustinere mai buna fata de cele vechi. S-ar putea sa observi ca talia ta creste in acelasi ritm fortandu-te sa renunti la hainele tale favorite.

Mai putin evidenta este cresterea volumului de sange din corpul tau. Pana la sfarsitul sarcinii vei avea cu 40-50% mai mult sange circuland prin vene pentru a asigura nevoile bebelusului tau. Necesarul de fier creste cu volumul sanguin. Ia vitamine prenatale pentru a fi sigura ca ai suficient fier astfel incat sa nu devii anemica.

Te simti obosita?Schimbarile hormonale, in particular, te pot face sa te simti sleita de puteri. Si nu este ceva neobisnuit sa ai probleme cu somnul in acest moment, in special daca nu te simti bine noaptea sau daca te trezesti in mod repetat sa mergi la toaleta.

Greata si varsaturile frecvente pot, de asemenea, sa te epuizeze. Daca poti, incearca sa dormi 9-10 ore pe noapte sau sa dormi in timpul zilei.

Ghid decizional


Care teste prenatale sunt mai bune pentru tine? Medicul tau iti va oferi o lista de teste genetice de screening si de diagnostic in cursul sarcinii. Unele sunt simple teste de sange, in timp ce altele sunt proceduri mai invazive – si toate sunt optionale.

Inainte sa accepti orice test, cere-i medicului tau sa-ti explice in ce consta, cum se face, daca testul in sine reprezinta un risc de orice fel si ce informatii se asteapta sa primesti de la acest test.

Citeste mai multe despre ecografii si analize in sarcina.

Cele mai multe teste prenatale au rol de screening si nu rol diagnostic. Testele screening iti dau informatii despre gradul de risc pentru anumite afectiuni. Doar testele de diagnosticare iti spun cu siguranta daca tu sau copilul tau aveti o problema. Ti se va propune sa faci unul din urmatoarele teste in perioada urmatoare:

Amprenta de vilozitati coriale (CVS): acest test diagnostic este folosit pentru a evalua celulele din placenta ta pentru a-ti spune daca bebelusul tau are una din cele cateva sute de anomalii cromozomiale sau alte afectiuni genetice. Se efectueaza intre saptamanile 10 si 13 si este o alternativa la alt test diagnostic, numitamniocenteza, care se efectueaza intre saptamanile 15 si 18.

Amprenta de vilozitati coriale (CVS) are o rata de avort spontan usor mai mare decat amniocenteza. Candidatele pentru amprenta de vilozitati coriale (CVS) includ femeile peste 35 de ani, acelea care au dat nastere unui copil cu anomalii cromozomiale sau pe cele ce au avut un test precoce de screening ce a indicat un risc pentru o anumita problema si cuplurile cu istoric familial de afectiuni genetice.

Teste de screening combinate pentru trimestrul I: acest test screening relativ nou combina translucenta nucala sau scanarea pliului nucal, (cu ajutorul ultrasunetelor se masoara spatiul clar in tesutul din spatele gatului in curs de dezvoltare al bebelusului) cu teste sanguine ce masoara 2 proteine. Acest test se practica intre saptamanile 10 si 14 si iti aduce informatii suplimentare despre riscul bebelusului tau de a avea anumite anomalii cromozomiale precum sindromul Down.

Nu este un test de diagnosticcare, dar nu este mai riscant decat o ecografie obisnuita si te poate ajuta sa decizi daca vrei sa faci un test diagnostic invaziv cum este amprenta de vilozitati coriale (CVS) sau amniocenteza. Spre deosebire de testul screening cu markeri multipli de trimestrul II, testul screening combinat de trimestrul I nu detecteaza defectele de tub neural cum ar fi spina bifida. Oricum, o ecografie de trimestrul II (pentru care opteaza majoritatea femeilor) ar trebui sa detecteze un defect de tub neural cel putin la fel de bine ca testul cu markeri multipli.

Testul screening cu markeri multipli pentru trimestrul II: acest test, care implica analize de sange, iti poate spune care este riscul ca bebelusul tau sa aiba o anomalie cromozomiala, ca sindromul Down, sau un defect de tub neural, ca spina bifida. Se efectueaza de obicei intre saptamanile 15 si 20. La fel ca testul screening combinat de trimestrul I, acest test nu poate diagnostica o anumita boala, dar te poate ajuta sa te decizi daca doresti sa faci o amniocenteza.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:29 am

Saptamana 9 de sarcina





Cum creste copilul tau

Saptamana a 9-a de sarcina te intampina cu multe evenimente. Noul tau rezident are aproape 2,5 centimetri lungime si este cam de marimea unui bob de strugure; cantareste cam 2 grame, dar va castiga rapid in greutate acum ca structura sa fizica este stabilita. El are deja o forma umana, si-a pierdut infatisarea de "mormoloc" de la inceput.

Capul este destul de mare, comparativ cu restul corpului, si el sta cu barbia in piept. Coada embrionara a disparut complet, fata se rotunjeste si parti din corpul lui – inclusiv organele, muschii si nervii – incep sa se dezvolte. Genele lui sunt lipite si nu se vor deschide pana in saptamana 27.

Bebelusul are pavilioanele urechii formate si pana la sfarsitul saptamanii se vor forma si structurile interne ale urechii. Buza superioara este complet formata si gura, nasul si narile sunt mai bine diferentiate. Varfurile degetelor sunt usor marite in zona unde se vor dezvolta receptorii pentru sensibilitatea tactila.

Toate articulatiile majore – umerii, coatele, articulatiile pumnului, genunchilor si gleznelor – functioneaza, permitandu-i copilului sa-si miste membrele. Inima s-a divizat in 4 camere acum si au inceput sa se dezvolte si valvele. Organele generale interne (ovarele, testiculele) incep sa se dezvolte in aceasta saptamana. Organele sexuale externe nu pot fi inca observate si deci nu pot fi diferentiate ca fiind barbatesti sau femeiesti in urmatoarele saptamani.

S-au format pancreasul, ductele biliare, vezica biliara si anusul iar intestinele cresc in lungime. Se mai formeaza si mameloanele si foliculii pilosi.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta


S-ar putea sa nu se vada inca sarcina (desi buricul tau incepe sa se reliefeze mai devreme daca ai mai fost insarcinata), dar emotional te simti ca si cum ai fi intr-un carusel. Te pot preocupa transformarile, mai mult sau mai putin vizibile, ale corpului. In primele luni de sarcina femeile se simt mai mult grase decat insarcinate, pentru ca inca nu se vede burtica foarte pronuntat, ci doar talia ingrosata.

Este normal sa te simti asa, sa iti pierzi apetitul sexual sau sa te consideri neatragatoare. Trebuie sa tii minte insa ca partenerul tau este mandru de transformarile prin care treci si i se pot parea chiar sexy.

Instabilitatea emotionala este ceva obisnuit acum; este perfect normal sa te simti alternativ incantata si terorizata la gandul ca vei deveni parinte. Acest sentiment poate persista pe parcursul sarcinii si chiar dupa nasterea copilului. Incearca sa-ti iei tu insati mici pauze.

Aproape toti cei care sunt pe punctul de a deveni parinti se ingrijoreza cand se gandesc cum se va schimba viata lor dupa nasterea bebelusului, dar majoritatea spun mai tarziu ca faptul ca au devenit parinti este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-au facut vreodata.

De asemenea, este posibil sa te simti balonata. Aceast lucru apare in principal datorita dozelor mari de progesteron pe care corpul le produce in timpul sarcinii, care relaxeaza tesutul muscular neted din intregul organism si asta include si tractul intestinal. Aceasta relaxare incetineste procesele intestinale si poate produce astfel mai multe gaze, balonare, eructatii si flatulenta, in general senzatii extrem de neplacute aparute in special dupa mese bogate.

Daca ai peste 35 de ani sau ai un istoric familial deboli geneticeca fibroza chistica, este recomandat sa apelezi la un consult genetic sau sa faci un test prenatal CVS, care se efectueaza intre saptamanile 10 si 12 si care este un test de screening pentru anumite boli congenitale.


Ghid decizional

Cand sa anunti la serviciu? Unele femei spun vestea despre sarcina imediat. Altele asteapta cat de mult pot deoarece se tem ca sarcina le va afecta imaginea in ochii sefului sau colegilor.

Cele mai multe femei asteapta pana cand sunt in trimestrul II cand sarcina lor este bine stabilita si riscul de avort este scazut.

Care este cel mai bun moment pentru tine sa anunti vestea despre sarcina ta? Ia in considerare urmatorii factori:

Ai complicatii de orice fel? Daca ai o sarcina cu complicatii si trebuie sa mergi frecvent la medic sau esti foarte preocupata, s-ar putea sa te simti mai confortabil daca ii anunti mai repede pe colegii tai.

Cat de rau iti este? Daca ai aproape permanent senzatie de greata sau vomiti frecvent, poti sa ii spui sefului tau despre sarcina mai devreme decat ai planificat. Insa, inainte, incearca sa iti dai seama ce vrei: Compasiune? Timp liber? Un program mai flexibil pana treci de perioada cea mai rea? Cere ceea ce ai nevoie si apoi asigura-l ca majoritatea femeilor se simt mai bine dupa sfarsitul celei de-a 3-a luna.

Este munca ta solicitanta sau stresanta? De dragul bebelusului tau, probabil vei dori sa te debarasezi de factorii stresanti mai devreme. Anunta sarcina imediat si acest lucru iti va permite sa discuti despre schimbarile necesare din timp.

Vor fi intelegatori seful si colegii? Acest lucru va depinde de nivelul de cultura de la locul tau de munca si de felul in care sarcina altor femei a afectat eficacitatea si de relatia ta cu seful. Daca ai incredere ca angajatorul tau va reactiona intr-o maniera profesionista, poti sa anunti sarcina mai devreme deoarece aceasta inseamna ca vei putea avea parte de toate avantajele pe care angajatorul ti le poate oferi pentru ca sarcina sa fie mai sanatoasa si mai putin stresanta.

Din pacate unii angajatori ar putea fi mai obtuzi in ceea ce priveste angajatele insarcinate. Daca esti ingrijorata cu privire la reactia sefului tau, fii precauta. Gandeste-te sa-i spui sefului tau cand sarcina este de 14-20 de saptamani. In acest moment tu ai demonstrat deja ca poti sa-ti faci treaba in timp ce esti deja insarcinata.

Daca nu esti sigura de reactia pe care o vor avea colegii de munca, intereseaza-te in mod discret cum au fost tratate colegele tale care au fost insarcinate.

Daca este posibil, alege ca momentul anuntului sa coincida cu incheierea unui proiect mare. Procedand astfel, trimiti un mesaj puternic: sunt insarcinata si productivitatea mea nu este afectata.

Ce trebuie sa faci saptamana asta


Incepe un ritual zilnic de a te conecta cu bebelusul tau. Diane Sauferd, un psiholog specializat pe problemele din timpul sarcinii si de dupa nastere, incurajeaza femeile sa aiba perioade de la 5 la 10 minute pe zi in care sa se gandeasca la copil. Mamicile aleg cel mai frecvent momentele ce urmeaza imediat dupa trezire sau dinainte de a adormi.

In timpul acestor momente, stai linistita si cu mainile usor lipite de burtica. Concentreza-te cu atentie si apoi incepe sa te gandesti la bebelusul tau (sperantele si visele tale, intentiile tale ca parinte). Este un mod extraordinar de a initia viitoarea legatura cu bebelusul si te ajuta sa realizezi ce fel de parinte ai vrea sa fii.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:29 am

Saptamana 10 de sarcina




In saptamana a 10-a de sarcina toate organele vitale ale fatului au inceput sa se formeze. Bebelusul nu mai este un embrion! Coada lui a disparut complet. Desi are niste dimensiuni reduse, cam de 3.1 cm lungime cranio-caudal si cantareste mai putin de 5 grame, deja el si-a completat cea mai critica perioada. Acesta este inceputul asa zisei perioade fetale, o perioada in care tesutul si organele din corpul lui cresc si se maturizeaza rapid. De asemenea, in aceasta perioada se formeaza si oasele scheletului.

Pleoapele sunt si ele mai dezvoltate iar ochii par inchisi. Forma urechilor incepe sa se definitiveze. Creierul creste mult mai repede (in aceasta saptamana sunt produsi 250 000 de neuroni).

Daca ai baiat, tot in aceasta saptamana testiculele lui vor incepe sa produca hormonul masculin numit testosteron.

Organele vitale – ficatul, rinichii, intestinele, creierul, plamanii – sunt acum la locul lor si incep sa functioneze (desi vor continua sa se dezvolte pe intreaga perioada a sarcinii). Ficatul lui continua sa produca celule sangvine si sacul vitelin care inainte producea aceste celule nu mai este necesar si incepe sa dispara.

In timpul urmatoarelor 3 saptamani lungimea bebelusului se va dubla ajungand la aproximativ 11 cm. Capul este in mod proportional mai mic decat a fost cu cateva saptamani in urma, dar este in continuare mare, reprezentand aproximativ jumatate din lungimea intregului corp. Fruntea lui este momentan bombata, (in spatele ei ascunzandu-se creierul in curs de dezvoltare) si este pozitionata inalt la nivelul capului - ea se va remodela ulterior.

In fiecare zi din ce in ce mai multe detalii micute, incluzand unghiute la maini si la picioare si parul ca puful de piersica, incep sa apara pe corpul sau. Acum degetele sunt complet separate si bratele sale se indoaie din cot. Mainile pot fi flectate din articulatii si se pot atinge deasupra inimii. Picioarele se lungesc si pot fi suficient de lungi ca sa se atinga in fata corpului. Cel mic este ocupat in permanenta cu inghititul lichidului amniotic si cu datul din picioare.

Daca ai putea sa arunci o privire asupra bebelusului tau in aceasta saptamana vei putea sa vezi clar linia coloanei vertebrale prin pielea lui foarte subtire. Nervii spinali incep sa se imprastie din maduva spinarii.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta



Ca si infatisare, este inca greu pentru persoanele din jurul tau sa isi dea seama ca esti insarcinata. Chiar si asa, probabil ca vei avea multe dintre semnele si simptomele obisnuite ale sarcinii.

Uterul tau si-a dublat volumul. Inainte sa ramai insarcinata era de marimea unei pere mici, iar din aceasta saptamana creste la dimensiunea unui grapefruit. La urmatoarea vizita prenatala vei putea sa auzi bataile inimii cu ajutorul unui doppler, un stetoscop cu ultrasunete pe care doctorul il va trece peste burtica ta.

Multe femei spun ca sunetul batailor inimii micute a bebelusului lor, asemanator cu un tunet sau cu un galop de cai, auzit pentru prima data, a fost una dintre cele mai mari bucurii ale primului trimestru de sarcina.

Depinzand de tonusul tau muscular, poti participa la o gama larga de activitati in timpul sarcinii: inotul sau plimbarea sunt alegeri excelente pentru toate cele 9 luni de sarcina.

Exercitiile ofera musculaturii tonus, putere si anduranta, 3 calitati care te pot ajuta sa porti greutatea pe care o acumulezi in timpul sarcinii, sa te pregatesti pentru stresul fizic al travaliului si sa intri mai usor in forma dupa ce ai nascut (din pacate, nu exista nicio dovada ca exercitiile regulate scurteaza travaliul).

Trei intrebari despre cum se simt miscarile bebelusului


Unul dintre cele mai miraculoase momente ale sarcinii este acela in care simti primii fluturasi si primele lovituri. Iata cat de mult trebuie sa astepti si la ce trebuie sa te astepti atunci cand bebelusul este suficient de mare si de puternic ca sa te anunte ca e acolo.

Cand o sa se miste prima data?


Probabil nu o sa simti miscarile fatului tau pana intre saptamanile 16 – 22, chiar daca el a inceput sa se miste la 7 – 8 saptamani si tu ai vazut deja acrobatiile lui daca ai facut o ecografie. O femeie care a mai fost insarcinata inainte poate sa distinga mai usor miscarile bebelusului de alte miscari din abdomen cum ar fi gazele.

Constitutia ta poate influenta momentul in care vei putea face diferenta intre o lovitura de picior si o crampa de foame. Femeile mai slabe au tendinta sa simta aceste miscari mai devreme si mai des decat femeile mai plinute.

Cum se simt aceste miscari?


Femeile au descris aceste senzatii in diferite moduri: un pestisor care inoata, batai de aripi de fluturi, bule de aer. Probabil ca acele prime miscari in burtica ta poti sa le interpretezi drept crampe de foame sau gaze, dar odata ce incepi sa le simti in mod regulat, o sa sesizezi diferenta. Este mai probabil sa simti aceste miscari atunci cand stai linistita pe un scaun sau intinsa in pat.

Ce ar trebui sa ma ingrijoreze in legatura cu miscarile bebelusului meu?


La inceput, miscarile pe care le vei simti vor fi cateva si distantate in timp. De fapt, poti sa simti cateva miscari intr-o zi si niciuna in ziua urmatoare. Desi bebelusul tau se misca si loveste regulat, multe dintre miscarile lui nu sunt inca suficient de puternice ca sa le simti. Odata ce simti aceste miscari in mod regulat, sunt sanse mari ca bebelusul tau sa fie bine, atata timp cat nu sunt schimbari majore in nivelul obisnuit de activitate al bebelusului.

Ce trebuie sa faci saptamana asta


Cumpara cateva sutiene noi. Daca sanii tai sunt durerosi, ia-ti un sutien bun, rezistent din bumbac. Sutienele pentru maternitate pot oferi un suport in plus, asa ca incearca unul ca sa vezi daca iti plac. Sanii tai s-ar putea sa creasca cu una sau doua marimi in special in prima parte a sarcinii, iar o vanzatoare cu experienta te poate ajuta in stabilirea masurii. Alegerea lenjeriei potrivite poate insemna mai mult pentru confortul tau decat poti realiza.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:38 am

Saptamana 11 de sarcina




Incepand cu saptamana a 11-a de sarcina si pana la nastere copilul nu se mai numeste embrion, ci fat. Copilul tau este acum aproape complet format si este de cam de marimea unei smochine, masurand circa 5 centimetri si cantarind cam 7 grame.

Are toate organele la locul lor si incepe din acest moment o crstere spectaculoasa. Pielea lui este inca transparenta si se pot vedea prin ea multe vase de sange. Unele dintre oase incep sa se intareasca si alveolele dentare micute incep sa apara sub gingii.

Din acest moment pana in saptamana 20 (jumatatea sarcinii) copilul va creste in greutate de 30 de ori si isi va tripla lungimea. Pentru a face fata acestei cresteri rapide, vasele de sange din placenta se maresc si se inmultesc pentru a furniza elementele nutritive de care are nevoie copilul.

Degetele de la maini si de la picioare s-au separat si curand va fi capabil sa inchida si sa deschida pumnul. Deja loveste si se intinde, iar miscarile lui sunt atat de fluide incat pare un balet in apa. Aceste miscari vor creste in intensitate pe masura ce corpul lui se dezvolta, iar functiile lui devin din ce in ce mai bine definite.

Urechile copilului isi schimba pozitia, urca si se muta pe partile laterale ale capului, iar organele reproductive se dezvolta intr-un ritm accelerat. La sfarsitul saptamanii, mugurii genitali externi (minusculi deocamdata) se transforma fie in penis fie in clitoris si labiile mari, care pot fi recunoscute.

Pe masura ce se dezvolta diafragmul, micutul din burtica ta poate incepe sa sughite. Deoarece este inca atat de mic, tu nu vei simti nici unul dintre "exercitiile" sau inghititurile lui din viata intrauterina pana intre saptamanile 16-20.

Nota bene: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.


Ce se intampla cu tine


Nu te ingrijora daca greata iti taie pofta de mancare pentru multe alimente sanatoase sau daca nu ai luat prea mult in greutate (majoritatea femeilor iau intre 1 si 2,5 kilograme in timpul primului trimestru). Apetitul tau va reveni la normal si vei incepe sa iei cam 500 de grame pe saptamana.

O parte dintre femeile insarcinate intampina o crestere mai rapida a parului si a unghiilor in aceasta perioada, in timp ce altele observa ca le cade ceva mai mult par decat de obicei.

Alimente sigure in sarcina



Ai auzit probabil despre cat de periculoasa poate fi alimentatia in timpul sarcinii. Este adevarat ca unele alimente au un risc potential asupra bebelusului tau, dar marea majoritate sunt sigure si riscul de dezvoltare a complicatiilor de sarcina legate de alimente este foarte mic.

Ce alimente trebuie evitate in sarcina?


Principalele alimente de evitat in timpul sarcinii sunt fructele de mare, dar nu trebuie sa renunti la ele total – doar anumite tipuri sunt periculoase. Fructele de mare crude cum ar fi sushi sau scoicile pot elibera bacterii care pot fi periculoase pentru bebelusul tau.

In plus, unele tipuri de peste contin o cantitate mare de metil de mercur, un metal care este daunator in doze mari dezvoltarii creierului fetal. Astfel, este recomandat ca femeile insarcinate sa se limiteze la mai putin de 160 de grame (cam o portie) pe saptamana de albacore, ton alb sau friptura de ton sau 320 de grame (cam 2 portii) pe saptamana de carmed slab, ton si alti pesti preparati.

Unii experti considera ca aceste limite sunt prea ridicate. Ei recomanda limitarea consumului saptamanal de ton la mai putin de 100 –160 de grame, indiferent de specia consumata. Se recomanda evitarea completa a carnii de rechin, peste sabie, macrou regal si tile fish (denumiti si snapper auriu sau alb) deoarece acesti pesti sunt situati inalt in lantul trofic si ei au un continut crescut de mercur.

Alte alimente ce trebuie evitate sunt laptele nepasteurizat sau branza cottage, pateul, carnea cruda nepreparata, produsele lactate, salamurile si alimentele ce contin ou crud (sosul pentru salata Caesar, maioneza, crema de prajituri) deoarece pot contine bacterii daunatoare.

Ce bauturi ar trebui sa evit?


Alcoolul este principalul element nociv in timpul sarcinii. El trece rapid din vasele tale de sange in cele ale copilului tau si efectul unui singur pahar de alcool pe zi poate fi devastator. Nicio cantitate de alcool nu poate fi considerata sigura in sarcina, asa ca este mai bine sa fie evitat complet.

Alte bauturi ce sunt interzise sunt sucul sau laptele nepasteurizat si lichiorul de oua. Este un risc crescut ca aceste bauturi sa contina E. Coli sau alte bacterii care va pot face rau tie sau bebelusului tau. Ai auzit probabil despre Neutral ca este un alt mare nu! In timpul sarcinii, in prezent, se considera insa ca este in ordine atata timp cat se consuma cu moderatie.

Dupa multi ani de controverse, majoritatea cercetatorilor cred acum ca desi cafeina traverseaza placenta, cantitati moderate (mai putin de 300 ml pe zi) nu dauneaza copilului tau. Aceasta cantitate reprezinta cam 2-3 cesti de Neutral.

Cum evitam infectiile alimentare?


Spala toate fructele si legumele.

Gateste toata carnea si produsele de pui pana cand sunt bine facute (nu mai au culoarea roz). Foloseste un termometru pentru carne: daca pregatesti hrana la 71 grade C, aceasta temperatura ar trebui sa fie suficienta pentru a omori majoritatea bacteriilor.

Spala-te frecvent pe maini cand pregatesti carnea si ai grija sa cureti orice suprafata ce vine in contact cu carnea cruda sau cu ouale, inainte de a le folosi din nou.

Nu lasa resturile de mancare afara pentru mai mult de 2 ore si pastreaza-le in frigider.

Asigura-te ca frigiderul tau este setat intre 1,5 si 4,5 grade C si congelatorul la -17,5 grade C sau mai jos, pentru a preveni alterarea hranei congelate.

Impartaseste-ti experienta



Intalneste-te cu alte mame – inclusiv cu a ta. Femeile care sunt acum mame pot oferi un sfat bun, un umar confortabil si poti avea cu ele un schimb de experienta. Mama ta ar putea sa fie cel mai bun suport. Multe femei se apropie mai mult de mamele lor in timpul sarcinii. Daca nu stii de unde sa incepi, intreb-o pe mama ta sau pe alte femei care sunt cele mai frumoase si, respectiv, cele mai putin frumoase amintiri din timpul sarcinii.

Poti discuta cu celelalte burtici pe forum despre sarcina sau poti citi experientele mamicilor de bebelusi.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:39 am

Saptamana 12 de sarcina




Sfarsitul saptamanii 12 marcheaza sfarsitul primului trimestru. Bebelusul tau a ajuns la 5.4 centimetri in lungime si cantareste cam 14 de grame. In aceasta saptamana fata copilului tau capata contur, pe masura ce barbia si nasul devin mai nete. Viteza inimii se poate accelera putin in aceasta saptamana. In aceasta perioada se dezvolta si unghiile.

Ochii, ce se formeaza initial pe partile laterale ale capului, incep sa se apropie unul de celalalt la nivelul fetei si urechile sunt aproape in pozitia finala, pe partile laterale ale capului.

Intestinele bebelusului, care au crescut atat de rapid incat patrund in cordonul ombilical, vor incepe sa migreze spre cavitatea abdominala incepand din aceasta saptamana. Rinichii incep sa secrete urina ce se acumuleaza in vezica urinara. Celulele nervoase incep sa se multiplice rapid si incep sa formeze sinapsele (legaturi neuronale la nivelul creierului).

Cea mai importanta modificare in dezvoltarea bebelusului tau de aceasta saptamana o reprezinta reflexele. Micutul tau invata acum sa stranga pumnul si sa-l deschida, stie sa-si indoaie degetele, poate face cu gurita miscari care imita suptul, iar muschii oculari se incordeaza. Bebelusul tau tresare daca tu ii dai un imbold prin burtica, doar ca tu nu il poti simti inca.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta


Uterul tau a crescut, depasind oasele pelvisului si medicul tau poate simti acum fundul uterului la nivelul etajului abdominal inferior. Din aceasta cauza, presiunea asupra vezicii urinare nu mai este atat de mare.

Desi probabil nu ai nevoie inca de haine speciale pentru gravide, vei observa fara dubiu ca talia ta s-a ingrosat si ca te simti mai confortabil in haine mai largi, mai putin restrictive.

Insumand greutatea fatului, a placentei, a lichidului amniotic, a volumului sangvin crescut produs de organism, lichidele acumulate in tesuturi si uter si sanii mariti, obtii un gastig in greutate de 900 de grame pana la sfarsitul saptamanii 12.

Vei incepe sa ai epigastralgii (arsuri la nivelul stomacului) – denumite ingestie acida – o senzatie de arsura ce incepe de la nivelul epigastrului (zona substernala) si merge spre esofagul inferior. Ele sunt cauzate de schimbarile fizice si hormonale din organismul tau si o sa te priveze de placerea de a manca sau de a dormi.

Este recomandat sa mananci cu inghitituri mici si sa eviti alimentele ce iti accentuaza durerea cum ar fi prajelile, condimentele sau alimentele grase.

Ar trebui sa fac o amniocenteza?


Amniocenteza este un test prenatal ce se efectueaza in jurul saptamanii 16. Are o acuratete de peste 99% in a identifica anumite anomalii in dezvoltarea bebelusului tau cum ar fi sindromul Down si aproape toate afectiunile cromozomale.

Amniocenteza poate evidentia cateva sute de alte boli genetice cum ar fi fibroza chistica, boala membranelor celulare si boala Tay-Sach, precum si defecte de inchidere a tubului neural (cum ar fi spina bifida sau anencefalia). Va trebui insa sa pui in balanta dorinta ta de a sti mai multe despre sanatatea copilului tau cu riscul (de la 1 la 200 pana la 1 la 400) ca acest test sa duca la pierderea sarcinii.

Factori de luat in considerare



Vei avea 35 de ani sau mai mult cand vei naste? Riscul de a avea un copil cu un defect cromozomial creste odata cu varsta. Conform unui sondaj, 49% dintre femeile chestionate care au optat pentru o amniocenteza au avut ca factor decizional varsta.

Ai avut un rezultat pozitiv (anormal) la un test general de screening? Daca rezultatul unui test screening cu markeri multiplii (triplu test) sau o ecografie au aratat ca ai un risc crescut pentru o problema genetica, o amniocenteza iti poate spune cu siguranta daca este ceva in neregula cu bebelusul tau.

Ai mai avut un copil cu un defect din nastere? Daca tu sau partenerul tau aveti anomalii cromozomiale sau o boala genetica sau sunteti amandoi purtatori ai unei boli ereditare cum ar fi fibroza chistica sau boala membranelor celulare sau daca vreunul dintre voi are istoric familial ce poate determina un risc crescut de a avea un copil cu probleme genetice, o amniocenteza te poate linisti.

Ce ai face daca rezultatul ar fi anormal? Unele femei opteaza pentru intreruperea sarcinii, in timp ce altele aleg sa o continue. Dar chiar daca esti sigura ca nu ai intrerupe niciodata evolutia sarcinii indiferent ce arata amniocenteza, faptul ca stii dinainte ca bebelusul tau va avea nevoi speciale, va poate da tie si echipei medicale timp sa va pregatiti pentru provocarea ce va urma.

In plus, unele probleme, cum ar fi dependenta de biotina si acidemia cu acid metilmalonic (MMA), chiar pot fi tratate intrauterin odata ce au fost depistate. Oricum, daca planuiesti sa continui sarcina indiferent de rezultatul amniocentezei, s-ar putea sa nu vrei sa te expui unui risc in plus (de altfel mic) de a pierde sarcina, ce este asociat cu amniocenteza.

Daca te decizi sa faci o amniocenteza, procesul va dura circa 30 de minute (extragerea fluidului in sine ar trebui sa dureze mai putin de 30 de secunde). Doctorul va folosi ultrasunetele pentru a gasi un spatiu ce contine lichid amniotic la o distanta care este sigura atat pentru bebelus cat si pentru placenta. Apoi sub ghidare ecografica continua, doctorul va insera un ac lung si subtire prin peretele abdominal si cel uterin pentru a permite extragerea unei mici cantitati de lichid amniotic.

Citeste mai multe despre cum se efectueaza amniocenteza.

Este posibil ca in timpul procesului sa simti crampe, ciupituri sau presiune. Gradul de disconfort variaza de la o femeie la alta si chiar de la o sarcina la alta.

Amniocenteza este cea mai sigura metoda de a identifica un defect congenital ca sindromul Down, dar in cazuri rare poate sa determine pierderea sarcinii. Ai facut sau ai face o amniocenteza?

Ce trebuie sa faci saptamana asta


Planuieste bugetul pentru bebelus: discuta cu partenerul tau in aceasta saptamana despre cum va veti descurca cu aceste noi cheltuieli legate de bebelus – haine, alimente, scutece, jucarii si alte echipamente care se pot adauga repede. Gandeste-te cum vei ajusta bugetul tau pentru a face loc necesitatilor bebelusului. Exerseaza facand unele modificari de buget de pe acum si incepe sa faci economii pentru bebelus.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:45 am

Saptamana 13 de sarcina



In saptamana 13, prima saptamana din al doilea trimestru, copilului tau i s-au format deja toate organele iar nervii si muschii incep sa lucreze impreuna.

In curand abdomenul tau va fi suficient de mare pentru a anunta tuturor faptul ca esti insarcinata. Dar copilul este inca micut, are o lungime de circa 7,6 cm si are o greutate de circa 20 grame. In ciuda proportiilor mici, in uterul tau exista un copil complet format.

Acum ochii si urechile copilului tau sunt perfect identificabile, desi pleoapele sunt inca fuzionate pentru a proteja ochii inca imaturi (ele se vor deschide abia in saptamana 30).

Tesutul care va deveni osos se dezvolta in jurul capului si la nivelul bratelor si picioarelor fatului. Sunt vizibile si niste coaste minuscule.

Capul bebelusului reprezinta doar o treime din marimea intregului corp. Micutele sale amprente, unice de altfel, sunt deja formate. Rinichii sunt functionali, de asemenea si tractul urinar este functional, iar in aceasta perioada incepe sa elimine lichidul amniotic inghitit. Tot acum se formeaza mugurii viitorilor dintisori si corzile vocale ale bebelusului tau.

Fatul se poate misca acum brusc, indoind bratele si lovind cu picioarele. Inca nu il puteti simti insa. In aceasta saptamana poate sa isi bage degetul in gura (suptul degetului apare mai tarziu).

La inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina, dezvoltarea copilului este foarte avansata, iar sansele de avort spontan vor scadea simtitor.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta


Este momentul sa sarbatoresti. Ai trecut de primului trimestru. Esti acum in cel de-al doilea trimestru. Exista doua avantaje: primul, riscul de avort spontan scade spectaculos, iar al doilea avantaj este scaderea in intensitate a greturilor matinale. (Totusi in unele cazuri greata poate fi inlocuita de pirozis).

Desi pana la nastere mai sunt multe luni, sanii deja au inceput sa produca colostrul – un lichid foarte bogat in nutrienti si care va hrani copilul in primele zile dupa nastere, inaintea formarii laptelui matern. Multe cupluri au observat o crestere a libidoului in trimestrul doi; aceasta se datoreaza scaderii greturilor matinale si cresterii energiei mamei.

Mancam pentru doi?!



Femeia insarcinata are nevoie doar de 300 Kcal/zi in plus fata de dieta anterioara. Aceste calorii se gasesc in doua cani si jumatate de lapte degresat sau intr-un sandwich cu ton. Important este sa mananci sanatos: renunta la fast food, iar in locul mancarurilor nesanatoase bea un pahar de suc de portocale natural si mananca doua felii de paine integrala.

Totusi acest numar de calorii (300 kcal) nu trebuie sa fie strict, el poate varia daca medicul este multumit de cresterea in greutate, daca se fac exercitii regulate saptamanal si daca se respecta o dieta sanatoasa.

Care dintre nutrienti sunt mai importanti acum?



Proteinele, fierul si calciul sunt cei trei nutrienti cheie care te tin pe tine sanatoasa si in acelasi timp ajuta la dezvoltarea copilului tau.

Proteinele: necesarul zilnic: 71 grame. Sursele cele mai bune sunt: carnea slaba, ouale, produsele lactate, nucile, fasolea, produsele din soia. Proteinele ar trebui consumate la toate cele trei mese principale. (De asemenea, pestele este o buna sursa de proteine, dar datorita problemelor de contaminare trebuie sa fii atenta ce fel de peste si in ce cantitate il consumi).

Potrivit specialistilor, femeile insarcinate n-ar trebui sa manance mai multe de 340 de grame de saptamana (sunt unii specialisti care recomanda chiar mai putin decat atat).

Asta inseamna cam doua portii normale de ton light de exemplu, sau o portie si jumatate de friptura de peste sau file. In alte cuvinte, cam doua portii de peste pe saptamana.

Fierul: Pentru a elimina riscul de aparitie a anemiei feriprive trebuie sa consumi circa 27 mg de fier pe zi. Anemia feripriva este una dintre problemele cele mai frecvent intalnite la femeile insarcinate. Fierul din produsele animale (fierul din hem) se absoarbe mai usor decat fierul din plante (fierul non-hem). Cea mai buna sursa de fier este carnea rosie slaba. Daca esti vegetariana sau nu poti digera carnea, poti sa iti procuri fierul din plante si legume ca spanacul sau lintea.

Este totusi dificil sa iti procuri necesarul de fier din aceste surse, asa ca probabil medicul iti va prescrie un supliment pe baza de fier (Sugestie: Vitamina C mareste gradul de absorbtie a fierului non-hem, asa ca poti sa mananci alimente bogate in vitamina C: citrice, capsuni, ardei gras, in timp ce consumi alimente bogate in fier non-hem sau poti sa reduci cantitatea de supliment de fier prin asocierea cu un pahar de suc de portocale).

Calciul: Patru portii de produse lactate pe zi te vor ajuta sa iti procuri 1000 mg calciu (1300 mg calciu daca ai sub 18 ani), de care ai nevoie zilnic. Copilul tau are nevoie de calciu pentru formarea oaselor si a dintilor. Daca nu consumi suficiente alimente bogate in calciu, copilul va lua cantitatea de care are nevoie din organismul tau ceea ce va duce la scaderea cantitatii de calciu stocata in oasele tale.

Citeste mai multe despre dozarea calciului in sarcina.

Daca iau deja vitamine trebuie sa fiu atenta cu alimentele pe care le consum?



Da! In timp ce vitaminele luate prenatal te ajuta la completarea anumitor lipsuri din dieta ta, ele nu inlocuiesc o hrana sanatoasa. In primul rand, vitaminele nu aduc necesarul zilnic de calciu de care ai nevoie in momentul de fata. De asemenea, este important sa mananci fructe si legume in special pentru aportul lor de fibre, importante pentru digestie si pentru evitarea constipatiei, o problema frecventa a femeilor insarcinate.

De fapt, daca esti o femeie sanatoasa cu o dieta echilibrata si fara factori de risc cunoscuti, o parte din specialisti considera ca nu este necesar un supliment de multivitamine. Oricum, toti specialistii recomanda suplimente de acid folic inainte de conceptie si in timpul primului trimestru, iar multi spun ca este necesar suplimentul de fier din timpul ultimelor doua trimestre.

Multi specialisti recomanda folosirea multivitaminelor din momentul in care te decizi sa ramai insarcinata si pe parcursul sarcinii.

Ce trebuie sa faci saptamana asta


Impartaseste-ti parerea despre cresterea si educarea copilului cu partenerul tau. Ca sa incepeti aceasta conversatie puteti sa incercati un exercitiu inventiv: Scrieti fiecare dintre voi doua liste: una sa fie intitulata: "Mama mea intotdeauna...", iar cealalta "Mama mea niciodata...", apoi faceti la fel cu "Tatal meu intotdeauna... ", "Tatal meu niciodata...". Cand ati terminat listele discutati si decideti care dintre comportamente vreti sa le folositi si pe care doriti sa le schimbati in ceea ce priveste cresterea copilului vostru.


Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:46 am

Saptamana 14 de sarcina

Cum se dezvolta fatul

Saptamana 14 de sarcina iti rezerva multe surprize. Aceasta saptamana promite multe schimbari in felul in care se dezvolta bebelusul tau: el poate acum sa intredeschida ochii, se poate incrunta, poate urina si poate sa-si suga degetul.

Multumita impulsurilor creierului, muschii faciali formeaza trasaturi si il ajuta sa capete diferite expresii. Rinichii lui produc urina, ce este deversata in lichidul amniotic din jurul lui – un proces pe care il va urma pana la nastere. El poate strange si pumnii acum si daca faci o ecografie in aceasta perioada il poti chiar surprinde sugandu-si degetul.

In aceasta saptamana se produce o actiune intensa la nivelul organelor genitale ale copilului. Daca ai baiat, i se va dezvolta prostata. Daca ai fata, in aceasta perioada ovarele ei se vor deplasa in jos, din abdomen in pelvis.

Pentru ca acum functioneaza si glanda tiroida, copilul incepe sa produca hormoni incepand cu saptamana 14. La sfarsitul saptamanii tavanul cavitatii bucale a bebelusului va fi complet format.

Bebelusul tau a mai crescut un pic. Din cap pana-n picioare, el masoara 8.9 centimetri, este cam de marimea unei lamai, si cantareste 42 de grame. Corpul ii creste mai repede decat capul, iar gatul este mai evident acum.

La sfarsitul acestei saptamani, mainile ii vor fi crescut proportional cu restul corpului (picioarele mai trebuie inca sa se lungeasca). Un perisor foarte fin, numit lanugo, incepe sa-i creasca pe tot corpul.

Ficatul bebelusului incepe sa produca bila saptamana aceasta, un semn ca functioneaza bine, si splina sa incepe sa ajute in producerea celulelor rosii de sange. Desi nu ii poti simti inca miscarile si loviturile, manutele lui sunt deja mai flexibile si active.
Cum ti se schimba viata

Esti deja in cel de-al doilea trimestru de sarcina, energia iti revine, sanii nu mai sunt asa de durerosi si ti-au trecut si greturile matinale. Daca nu ti-au trecut inca, probabil vei mai suferi inca putin de acum incolo (desi sunt si cazuri nefericite de gravide care mai au greturi matinale pentru cateva luni bune).

In aceasta perioada va incepe sa ti se vada burtica. Perioada in care incepe sa se observe ca esti insarcinata poate fi foarte emotionanta pentru tine si partenerul tau, fiind o dovada vizibila a bebelusului pe care il asteptati. Fa-ti timp sa visezi cu ochii deschisi si sa te bucuri de aceasta perioada minunata avand certitudinea ca esti pregatita pentru aventura care te asteapta.

Timpul deciziilor: Vrei sa afli sexul bebelusului?

Fata, baiat, sau surpriza? Este o decizie importanta pentru parinti. Exista avantaje pentru fiecare dintre cele doua variante: sa afli inainte de a naste sexul bebelusului sau sa astepti si sa fie o surpriza. Daca vrei ca sexul copilului sa fie o surpiza, nu uita sa ii anunti pe medicul tau si tehnicianul care iti va face ecografia pentru ca ei sa nu iti spuna accidental.
Beneficiile cunoasterii sexului bebelusului

• Multe femei spun ca simt o legatura mai puternica cu bebelusul odata ce ii afla sexul si isi pot imagina un baietel sau o fetita.

• Daca ai un copil mai maricel, il poti pregati pentru venirea unei surioare sau a unui fratior mai mic.

• Poti scurta lista de nume posibile pentru bebelus.

• Poti pregati camera copilului pentru o fetita sau pentru un baietel si poti cumpara hainute pentru bebelusi.

Pe de alta parte, si daca astepti sa afli sexul bebelusului in momentul nasterii ai parte de avantaje. Tu, partenerul tau si familia ta veti avea parte de o surpriza minunata in ziua in care vei da nastere. Dorinta de a afla daca este baiat sau fata te va motiva in timpul travaliului si poti spune ca vei respecta traditia parintilor, bunicilor, strabunicilor etc.


Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:47 am

Saptamana 15 de sarcina



Cum creste copilul tau in saptamana 15


La o lungime de 10 cm (de la vertex la sezut) copilul tau are o greutate de 50-70 grame. Acum este preocupat de inhalarea lichidului amniotic, acest proces il va ajuta la dezvoltarea alveolelor din plamanii sai.

Membrele inferioare cresc mai mult decat cele superioare si isi poate misca toate articulatiile si toate membrele. Aceasta presupune ca mainile sunt mult mai active. Se formeaza si glandele sudoripare.

In saptamana 15 incep sa apara si sprancenele si firele de par de pe scalpul copilului. Daca este brunet, in acest moment foliculuii pilosi pot incepe sa formeze pigmentul care este responsabil de culoarea inchisa a parului.

Urechile, care aproape au ajuns in pozitia lor finala (inca sunt pozitionate ceva mai jos), incep sa arate ca cele ale unui bebelus. Si ochii capata un contur mai pronuntat. Copilul are acum o piele atat de subtire incat i sa vad vasele de sange.

Pe parcursul acestei saptamani continua sa i se formeze oasele si maduva osoasa (ce alcatuiesc sistemul osos). Si muschii continua sa se dezvolte.

Desi pleoapele sunt inchise poate sa simta lumina. Daca indrepti o sursa de lumina catre abdomenul tau copilul se va indeparta de sursa de lumina. Desi nu are ce sa guste in acest moment, papilele gustative sunt in formare.

Daca mergi la un consult ecografic incepand din acest moment poti sa afli sexul copilului tau. Nu fi dezamagita daca ecografia nu reuseste sa dezlege acest mister. Sunt mai multi factori care concura la aflarea sexului: claritatea imaginilor, pozitia fatului in timpul ecografiei, ar putea sta intr-o pozitie in care sa nu se poata determina sexul.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta


Pana acum ar fi trebuit sa iei in greutate circa 2,3 kg. Daca ai luat in greutate un pic mai mult sau mai putin nu iti face foarte mari griji. Femeile se ingrasa in moduri diferite. In aceasta perioada pot sa apara diferite simptome normale in sarcina. De exemplu: daca ai nasul infundat, aceasta se poate datora cantitatii crescute de estrogen care poate provoca edem la nivelul mucoaselor si aceasta poate da o crestere a productiei de mucus.

Un alt motiv ar fi acela al vaselor care se dilata (deci si cele de la nivelul mucoasei nazale) datorita cresterii volumului de sange; acest fenomen poate sa dea episoade de epistaxis.

De asemenea, cauza ar putea fi aparitia unei raceli sau a unei alergii. Sarcina altereaza functia sistemului imun, afectiunile mentionate mai sus putand fi mai frecvente. Oricare ar fi motivul, trebuie sa te feresti de substante iritante cum ar fi: fumul de tigara, aerosolii si alcoolul.

Pentru a umidifica mucoasa nazala foloseste noaptea un vaporizator si bea multe lichide. Poti folosi drops-uri sau spray nazal cu solutie salina. (Daca te simti foarte rau este bine sa te adresezi medicului, acesta poate sa iti recomande o medicatie pentru congestia nazala).

Nu iti face griji daca tu si partenerul tau sunteti putin stresati. Multe dintre femeile gravide si partenerii lor isi fac griji in legatura cu sanatatea copilului si cu educarea lui. Incearca sa te bucuri de acest moment al sarcinii. Acest trimestru este pentru majoritatea gravidelor o perioada minunata.

Infectiile in timpul sarcinii


ITU (Infectiile tractului urinar) sunt cele mai frecvente infectii bacteriene in timpul sarcinii. De obicei, bacteriile de la nivelul anusului ajung la nivelul uretrei de unde urca spre vezica urinara, unde continua sa se multiplice. Astfel, ele pot uneori sa duca la infectia vezicii urinare, denumita cistita. Nivelul mare de progesteron este un factor adjuvant, deoarece progesteronul relaxeaza tractul urinar si vezica urinara, iar staza urinei ajuta la cresterea bacteriilor.

Simptomele ITU sunt: durere sau usturimi la mictiune si dureri abdominale sau la nivelul pelvisului. Urina poate fi tulbure, si poti sa ai mictiuni imperioase.

Vaginita bacteriana (VB): Aceasta infectie este cauzata de cresterea in exces a bacteriilor care exista in mod obisnuit in vagin. Aceasta poate fi sau nu simptomatica. Simptomele pot fi: secretie alba sau gri urat mirositoare (mirosul este mai intens dupa actul sexual), iritatie sau prurit la nivelul vaginului si vulvei. Cel putin 50% dintre femeile cu vaginita bacteriana nu au simptome.

Micozele sunt infectii frecvente la femeile gravide. Ele sunt infectii cauzate de fungi din clasa Candida. Acestea se gasesc in vagin la circa 33% dintre femei.

Fungii devin o problema atunci cand cresc foarte rapid si astfel inhiba cresterea altor germeni saprofiti din flora vaginala. Nivelul crescut de estrogen din timpul sarcinii duce la cresterea productiei de glicogen de la nivelul vaginului, ceea ce favorizeaza multiplicarea fungilor. (Unele studii arata ca estrogenul are un efect direct asupra fungilor ajutand la multiplicarea lor si la o mai buna atasare de peretii vaginali).

Cat de mult afecteaza aceste infectii fatul?


Vaginita bacteriana este asociata cu o frecventa mai mare a nasterilor premature si a rupturilor de membrane premature. Daca deja exista un alt risc pentru nasteri premature, medicul va face un test screening pentru infectii si daca acesta este pozitiv va indica un tratament cu antibiotice. Daca nu esti o pacienta cu un risc cunoscut si nu ai nici un simptom, acest test nu se va face.

O infectie de tract urinar tratata nu va crea alte probleme. Daca aceasta afectiune ramane netratata poate sa se agraveze si sa determine alte infectii la nivelul tractului urinar superior, de exemplu: pielonefrita, o afectiune serioasa care poate creste riscul de nasteri premature.

Daca ai o infectie de tract urinar, medicul iti va prescrie antibiotice care pot fi administrate in timpul sarcinii. Simptomele se vor ameliora in cateva zile. Este important sa urmezi tot tratamentul cu antibiotice pentru ca bacteria sa fie eliminata in totalitate din organism.

O infectie cu fungi (o micoza) nu afecteaza copilul. Daca ai o infectie cu fungi, in timpul nasterii, exista posibilitatea ca nou-nascutul sa contacteze boala. Aceste infectii sunt denumite afte si pot fi recunoscute ca leziuni albe la nivelul mucoasei bucale. Nu este o afectiune grava si poate fi tratata usor.

Cum pot preveni aceste infectii?




•Poarta haine din bumbac si evita pantalonii stramti,

•Dormi fara lenjerie intima pentru ca zona genitala sa fie aerisita,

•Evita dusurile lungi, jacuzzi, si nu ramane timp indelungat intr-un costum de baie umed,

•Evita sapunurile parfumate, detergentii parfumati, spray-urile si gelurile de dus,

•Intotdeauna sa te stergi dinspre partea anterioara spre cea posterioara,

•Mananca iaurt care contine Lactobacillus acidophilus, care te va ajuta la refacerea unui echilibru la nivelul florei vaginale,

•Bea cel putin 8 pahare de apa pe zi,

•Bea suc de merisor, ajuta la stoparea inmultirii bacteriilor,

•Urineaza de fiecare data cand ai senzatia. Cand urinezi apleaca-te inainte pentru a ajuta la golirea completa a vezicii urinare.

Ce trebuie sa faci saptamana asta


Vorbeste cu copilul tau. Este un mod ideal de a crea o legatura puternica cu copilul tau. Daca ti se pare ciudat sa ai o conversatie cu el poti incepe prin a povesti ceea ce ai facut in acea zi, citeste o carte, o revista sau un ziar, sau spune-i dorintele tale in legatura cu el. Acesta este un exercitiu perfect pentru perioada de dupa nastere.

Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:48 am

Saptamana 16 de sarcina


Cum creste copilul tau


In saptamana 16, la o lungime de 11,4 - 12 cm si o greutate de 80-100 de grame, copilul tau are marimea unui avocado. In urmatoarele trei saptamani va creste foarte mult dublandu-si greutatea si va creste de asemenea si in lungime. Membrele inferioare sunt mult mai bine dezvoltate.

Capul este mai ridicat decat pana acum, iar globii oculari s-au deplasat spre partea anterioara a capului. Urechile sunt aproape de pozitia normala. Cateva dintre sisteme sunt functionale: sistemul circulator si tractul urinar.

Inima copilului pompeaza circa 23,6 litri de sange zilnic, acesta fiind recirculat de mai multe ori prin tot corpul fatului. (Pana la sfarsitul sarcinii cantitatea va creste pana la 180 l/zi). Desi ochii sunt inchisi, globii oculari se misca incet si sunt foarte sensibili la lumina. Au inceput si unghiile de la picioare sa se dezvolte.

Sistemul osos si cel nervos au dezvoltat destule conexiuni pentru a coordona miscarea membrelor si a corpului. Muschii fetei s-au dezvoltat si ei, dar produc miscari involuntare (desi pare ca bebelusul se stramba sau se incrunta).

Acum apar si accesele de sughit, inaintea respiratiei organizate, desi ele nu produc zgomotul aferent.

Daca ai fetita in aceasta saptamana in ovarele ei se formeaza milioane de ovule.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta


Ti s-a spus ca arati foarte bine? Stralucirea data de sarcina este reala, se datoreaza cantitatii crescute de sange care ajunge la nivelul pielii. Te simti si tu mai bine acum, cand s-au echilibrat cantitatile de hormoni si s-au ameliorat greturile matinale.

Esti mai putin ingrijorata ca s-ar putea intampla ceva cu copilul tau (dupa saptamana a-14-a scade foarte mult riscul de avort spontan), si acest lucru sporeste starea ta de bine. In curand vei simti miscarile fetale; acesta este cel mai minunat moment al sarcinii.

Majoritatea femeilor insarcinate simt miscarile fetale la circa 18 saptamani, unele simt aceste miscari mai rapid, in jurul saptamanii 16. Daca aceasta este prima sarcina, miscarile fetale pot fi simtite mai tarziu, cam in saptamana 20.

Primele miscari pot fi asemanatoare zborului unui fluture sau bulelor de acid. In urmatoarele saptamani vor avea caracterul unei lovituri.

Cresterea in greutate



In acest trimestru ar trebui sa iei in greutate intre 5,4 - 6,4 kg (intre 11,5 si 16 kg pe parcursul intregii sarcini), daca ai inceput sarcina la o greutate normala.

In luna aceasta iei in greutate cam 450 de grame pe saptamana. De obicei castigul ponderal difera de la saptamana la saptamana si poti lua intre 300 si 600 de grame.

Daca la inceputul sarcinii ai avut un exces ponderal sau ai fost subponderala medicul iti va recomanda sa cresti in greutate mai putin, respectiv mai mult. Si o sarcina gemelara poate sa influenteze cresterea in greutate.

Cum pot sa tin in frau cresterea in greutate?


O rezolvare ar fi: sa mananci mai multe legume si fructe, cereale integrale si produse lactate dietetice. Sa eviti mancarurile de tip fast-food, chips-urile pentru ca sunt calorii "goale".

Un alt mod ar fi acela de a face exercitii zilnic, de exemplu: mersul pe jos, inotul, sunt recomandate. Pentru multe femei insarcinate acestea sunt destul de greu de realizat.

Ce poti face daca te ingrasi prea mult?




•Mananca in fiecare zi micul dejun. Nu iti va mai fi foame in jurul orelor 10-11.


•Gaseste o persoana care sa mearga cu tine la plimbare sau la inot, o persoana cu atitudine pozitiva, care sa te impulsioneze.


•Gaseste o alternativa gustoasa pentru mancarurile grase. Exemplu: iaurt degresat inghetat in locul inghetatei, un covrig in locul unei gogosi, popcorn in locul chips-urilor de cartofi.

Ce poti face daca nu reusesti sa iei suficient in greutate?


• Mananca micul-dejun in fiecare zi. Adauga unt de arahide sau branza feliei de paine prajita pentru a mari aportul de proteine.

• Adauga avocado, nuci sau seminte la salate in timpul pranzului pentru a mari aportul de proteine si grasimi.

• Mananca gustari intre mese.

• Mananca iaurt, fructe uscate, sucuri din fructe inghetate.

• Mananca fructe proaspete: grapefruit, papaya, portocala si piersica, ce sunt bogate in vitamina C si beta carotene.

• Evita sucurile acidulate.

• Inlocuieste sucurile acidulate cu sucuri naturale, bogate in vitamina C sau beta carotene, un antioxidant. Sucul de grapefruit, portocala sau nectarul de papaya au mult beta carotene.


Cum imi afecteaza corpul excesul de greutate?


O parte dintre simptomele pe care le ai sunt in stransa legatura cu modificarile din organismul tau si cu cresterea uterului tau.

Durerile de spate sunt foarte frecvente si vei fi mai predispusa la caderi. Pielea ta se va intinde odata cu cresterea uterului si a sanilor, rezultand vergeturile.

Se poate sa fii ingrijorata de surplusul de greutate si daca vei reusi sa slabesti dupa nastere. Cu siguranta corpul tau nu va fi cum a fost inainte de aceasta sarcina, dar, daca ai o dieta corecta si daca faci sport vei scapa de excesul de kilograme.

Vei reusi sa ajungi la greutatea anterioara daca faci aceste mici eforturi imediat dupa nastere.

Kilogramele in plus din timpul sarcinii pot deveni usor o obsesie pentru tine, mai ales daca ai luat in greutate mai mult decat ti-a fost recomandat (intre 11,5-16 kg), chiar daca anterior sarcinii ai fost o femeie normoponderala. Linisteste-te cu gandul ca le vei da rapid jos dupa nastere si

Ce trebuie sa faci saptamana aceasta


Planuieste o intalnire romantica cu partenerul tau, in afara orasului sau chiar si acasa. Odata cu sosirea copilului va va fi foarte greu sa plecati un week-end doar voi doi. Nu ratati acesta ultima sansa de a fi doar voi doi.

Nu asteptati, pentru ca in cel de-al treilea trimestru vei fi prea obosita pentru a mai pleca la drum lung. Daca nu puteti pleca din localitate, puteti sa iesiti in oras si sa faceti lucruri de care sa va bucurati impreuna - asta include cina luata in oras sau vizionarea unui film.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:49 am

Saptamana 17 de sarcina



Cum creste copilul tau


In saptamana a 17-a de sarcina bebelusul tau cantareste in jur de 140 de grame, si are cam 13 centimetri lungime. El isi poate misca membrele si scheletul sau – pana acum cartilaginos – incepe sa se intareasca si sa se transforme in unul osos. I se dezvolta si simtul auzului. Cordonul ombilical, legatura sa vitala cu placenta, creste mai puternic si devine mai gros.

In saptamana 17 incepe sa apara grasimea bruna de sub pielea copilului. Ea ajuta la mentinerea temperaturii corpului bebelusului atunci cand el se va naste si va trece brusc de la cadura din interiorul uterului, la cea din exterior, care este foarte diferita.

Tot in aceasta saptamana continua sa creasca sprancenele si firele de par de pe capul copilului. Bebelusul continua sa aiba accese de sughit pe care desi nu le auziti, le puteti simti, in special daca sunteti la a doua sarcina.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta


Cu ceva mai multa greutate localizata in partea superioara si anterioara a corpului, s-ar putea sa te simti cam fara echilibru atunci cand te misti. Renunta la pantofii cu tocuri inalte si poarta pantofi fara toc pentru a reduce riscul de a cadea.

Esti predispusa sa fii protectiva cu burtica ta si acesta este un lucru bun. Un traumatism la nivelul abdomenului tau ii poate dauna copilului si poate fi periculos pentru tine. Nu uita sa porti centura de siguranta atunci cand conduci. Pozitioneaza centura de siguranta pe sub burta si sprijinita peste solduri pentru protectie maxima.

Vise obisnuite in timpul sarcinii


S-au modificat visele tale spre un registru superior? Aceasta se datoreaza partial faptului ca ti se intrerupe firul visului in cadrul ciclul REM al somnului atunci cand te trezesti sa mergi sa urinezi, ai o crampa musculara sau te misti pentru a cauta o pozitie mai confortabila. Faptul ca te trezesti in timpul somnului REM, te face sa iti amintesti mai usor visele. Hormonii de sarcina au si ei un rol important.

Unii experti considera ca visele din timpul sarcinii simbolizeaza incantarea, teama sau constientizarea schimbarilor fizice si emotionale ce au loc in corpul tau. In cele ce urmeaza, iata o privire asupra catorva teme obisnuite si ce inseamna ele.

Ai grija de pui de animale. In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, multe femei insarcinate viseaza ca strang in brate pui de animale, cum ar fi catelusi, puisori de gaina sau pisicute. Creaturile prietenoase din visele tale simbolizeaza faptul ca instinctele tale incep sa isi faca aparitia. Ingrijirea animalelor, pe de alta parte, poate reprezenta ambivalenta sentimentelor legate de bebelusul ce prinde forma inauntrul tau.

Ai o intalnire erotica cu un prieten vechi. Multe dintre viitoarele mame sunt ingrijorate in legatura cu modificarile de la nivelul corpului lor si cu efectele pe care acestea le pot avea asupra vietii lor sexuale, in timp ce multe altele se simt mai excitate ca niciodata. Ambele senzatii sunt reflectate in vise. Visele erotice nu ofera doar o reasigurare reconfortanta, ci pot reflecta si nevoia de romantism pe care o simti in orele de plimbare.

Partenerul te inseala. Daca visezi ca partenerul tau se intalneste cu o fosta iubita sau cu o straina, aceasta semnifica un grad de insecuritate privind pastrarea dragostei si atentiei lui intr-o perioada caracterizata de mari schimbari. Acum esti dependenta de bunavointa si suportul celor apropiati, si in special de partenerul tau. Teama de a nu-l pierde este o reactie emotionala obisnuita atunci cand esti insarcinata.

Din moment ce nu este nimic ce ar putea opri aceste vise nebunesti, incearca sa te amuzi pe socoteala lor. Pastreaza un carnetel si un pix langa pat pentru a le putea nota.

Ce trebuie sa faci saptamana asta


Incepe sa faci o lista cu nume pentru copil. Fa o lista cu zece nume care iti plac. Pune-l pe partenerul tau sa faca acelasi lucru. Faceti schimb de liste si taiati fiecare din lista celuilalt numele care nu va plac. Faceti acest lucru pana cand gasiti un set de nume cu care sunteti de acord amandoi.

Vorbiti despre motivele care va fac sa va placa sau sa va displaca anumite nume. Unele cupluri au facut o serie de reguli, cum ar fi fara numele fostelor sau fostilor prieteni si fara nume care au fost folosite pentru animalele de companie ale familiei.

Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:50 am

Saptamana 18 de sarcina



Cum se dezvolta bebelusul tau

In saptamana 18 de sarcina oasele copilului incep sa se intareasca, proces denumit "osificare". Primele care se osifica sunt oasele membrelor inferioare si de cele de la nivelul urechii interne. Copilul poate auzi acum sunete, deoarece are si nervii auditivi conectati de creier si ureche.

El iti poate auzi bataile inimii, miscarile aerului prin intestine sau schiar sangele care circula prin cordonul ombilical. El se poate speria si misca brusc la auzul zgomotelor puternice.

Din cap pana-n picioare, bebelusul tau masoara aproximativ 14 centimetri (cam de lungimea unui ardei verde) si cantareste aproximativ 200 de grame. Este ocupat cu miscarea bratelor si picioruselor, miscari pe care vei incepe sa le simti din aceasta saptamana, daca nu esti la prima sarcina.

Copilul poate inghiti acum zilnic o portie generoasa de lichid amniotic. Specialistii cred ca astfel lichidul amniotic este mentinut la nivel constant.

Prin pielea subtire incep sa i se vada vasele de sange si urechile ii sunt in pozitia finala. In jurul nervilor incepe sa se formeze un strat de myelin, un proces ce va continua si in primul an din viata. Daca ai o fetita, in aceasta perioada, uterul si trompele uterine s-au format deja si sunt la locul lor. Daca ai un baietel, organele genitale sunt vizibile, dar s-ar putea sa nu poti sa le identifici la ecografie.
Ce efect are asupra vietii tale

Pentru aceasta perioada este destul de cunoscut faptul ca vei avea un apetit crescut. Asigura-te ca obtii toti nutrientii necesari si nu consumi numai calorii goale (chipsuri, cartofi prajiti, dulciuri etc). Hainutele mai mari si mai confortabile sunt necesare in perioada aceasta pentru ca atat apetitul cat si talia ta sunt in crestere.

Sistemul tau cardiovascular trece prin schimbari dramatice si in timpul acestui trimestru presiunea arteriala va fi mai scazuta decat de obicei. Nu te ridica prea repede in picioare daca stai culcata sau pe scaun pentru ca s-ar putea sa ametesti un pic.

De acum incolo, cand stai intinsa, este mai bine sa stai pe o parte, sau macar partial pe o parte. Cand stai intinsa pe spate, uterul tau poate face presiune pe o vena majora ceea ce scade nivelul sangelui care se intoarce la inima. Incearca sa tii o perna in spatele tau, sub sold sau intre picioare atunci cand stai intinsa.

Daca nu ai facut inca ecografia pentru trimestru doi al sarcinii probabil ca vei face una in curand. Ecografia il ajuta pe medicul tau sa verifice felul in care se dezvolta bebelusul tau, sa descopere eventuale defecte din nastere, sa verifice placenta si cordonul ombilical, sa vada daca data la care trebuie sa nasti este exacta si sa vada cati bebelusi ai. In timpul examenului s-ar putea sa-l vezi pe bebelus cum se misca sau cum isi suge degetul. Ia-l si pe partenerul tau la ecografie si cereti un print al ecografiei pentru primul album foto al bebelusului.

Exercitiile fizice in saptamana 18 de sarcina

Daca ai deja o rutina de exercitii fizice pe care o tii si sarcina se dezvolta normal, poti sa continui sa faci sport ca si in primul trimestru de sarcina – cu cateva mici modificari din cauza burticii care creste. Ce poti sa faci: mentine un nivel moderat al dificultatii exercitiilor fizice, evita sariturile, miscarile bruste, schimbarile bruste de pozitie si statul intinsa pe spate.

Daca nu ai o rutina si pana acum ai fost mai mult sedentara incearca exercitii fizice usoare, cam 15 minute pe zi, de cateva ori pe saptamana. Mersul pe jos este un exercitiu foarte bun. Multe femei prefera inotul si exercitiile tip yoga in perioada in care sunt insarcinate.

Poti incerca si exercitiile Kegel care intaresc muschii pelvieni. Ele ajuta la prevenirea incontinentei urinare in timpul si dupa sarcina si te pot ajuta in faza a doua a nasterii. Tot ce trebuie sa faci este sa iti contractezi muschii vaginului ca si cum ai incerca sa nu urinezi. Tine-ti muschii abdominali si ai picioarelor relaxati si nu-ti tine respiratia. Tine muschii contractati timp de 8-10 secunde, in seturi de cate 10, si fa cate 3 sau 4 seturi pe zi.


Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 8:51 am

Saptamana 19 de sarcina



Cum creste copilul tau in saptamana a 19-a de sarcina


Bebelusul tau cantareste cam 200-240 de grame si masoara 15 centimetri cranio-caudali, cam de marimea unui dovlecel mic. Bratele si picioarele lui sunt acum normal proportionate unele fata de celelalte si fata de restul corpului.

Rinichii continua sa produca urina, iar parul de pe cap continua sa cresca. Aceasta este o perioada cruciala pentru dezvoltarea senzoriala. Creierul bebelusului tau se imparte in zone special destinate pentru miros, gust, auz, vedere si pipait. Auzul, in special, este foarte bine dezvoltat. Bebelusul poate auzi acum chiar conversatii, vocea mamei fiind cea mai importanta.

In saptamana 19 pielea copilului se acopera cu un invelis alb, alunecos, numit vernix caseoasa, ce ajuta la protejarea pielii, impiedincand descumamarea sau zbarcirea ei. Sub vernix, pielea fatului este acoperita de un strat fin de par numit lanugo.

Daca ai o fata, ea are deja circa 6 milioane de ovule la nivelul ovarelor. Dintre acestea vor ajunge la maturitate mai putin de 2 milioane in momentul nasterii ei.

Creierul fatului dezvolta in aceasta perioada milioane de neuroni motori ce ajuta muschii si creierul sa comunice. Copilul poate face acum miscari constiente (ca suptul degetului) pe care s-ar putea sa le simti deja.

Ce nu trebuie sa nu uiti: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta in saptamana a 19-a de sarcina


Mai ai doar o saptamana pana la jumatatea perioadei de sarcina. Probabil vei simti dureri in abdomenul inferior (ce iradiaza spre vintre) sau chiar o durere rapida, ascutita, ca un junghi intr-una sau in ambele parti, in special atunci cand schimbi pozitia sau la sfarsitul unei zile active.

Ceea ce simti tu sunt ligamentele rotunde al uterului care sufera din cauza intinderii ligamentelor si muschilor ce sustin uterul in crestere. Nu trebuie sa te alarmezi, dar daca durerea continua chiar si atunci cand te odihnesti sau devine persistenta si severa, trebuie sa iei legatura cu medicul tau.

Schimbari la nivelul pielii


Poti, de asemenea, sa observi unele schimbari la nivelul pielii. Sunt palmele mainilor rosii? Nimic ingrijorator in asta – se datoreaza cresterii nivelului de estrogeni.

Petele de culoare mai intunecata de la nivelul pielii sunt de asemenea un lucru obisnuit in timpul sarcinii. Atunci cand se localizeaza deasupra buzei superioare, pe pometi sau pe frunte sunt denumite "cloasma" sau "masca de sarcina".

Hormonii sarcinii estrogen si progesterone stimuleaza celulele de melanina din piele sa produca mai mult pigment. Ele nu produc insa pigmentul in exces in mod uniform si de aceea apar aceste pete neuniforme. Brunetele si femeile cu pielea mai inchisa la culoare pot observa "cearcane" in jurul ochilor. Nu poti sa previi chloasma dar poti sa-i diminuezi efectele prin limitarea expunerii la soare care stimuleaza producerea de melanina.

Vei putea observa aceste pete la nivelul bratelor sau pe alte zone ce au fost expuse la soare. Mameloanele, porii, cicatricile, interiorul coapselor si vulva devin mai intunecate in timpul sarcinii.

Linia ce uneste ombilicul de osul pubian este denumita linea nigra sau "linia intunecata". Multe femei au in mod normal o linie alba subtila (linea alba) ce porneste din buric si ajunge pana la centrul osului pubic. Este aproape invizibila inainte de sarcina (multe femei nici nu observa ca o au).

La un moment dat, in cel de-al doilea trimestru de sarcina, linea alba devine linea nigra, o linie inchisa la culoare si mult mai vizibila. Linea nigra este mai inchisa la femeile cu pielea mai inchisa la culoare si dispare la cateva luni dupa nastere.Toate aceste modificari de culoare se datoreaza unei cresteri temporare a nivelului de melanina, substanta ce coloreaza parul, pielea si ochii.

Pentru marea majoritate a femeilor, aceste pete de culoare vor pali la scurt timp dupa nastere. Intre timp, protejeaza-te de soare, care intensifica modificarile pigmentare.

Acopera-te, poarta o palarie cu boruri largi, si foloseste crema de protectie atunci cand iesi afara. Daca esti sensibila in ceea ce priveste masca de sarcina, putin fond de ten poate face minuni.


Numele copilului


Pentru multe cupluri, alegerea numelui copilului este unul dintre cele mai amuzante lucruri din timpul sarcinii. Pentru altele, este un proces complicat de negociere.

Oricare ar fi cazul vostru, este vorba de o decizie importanta ce va dura probabil o viata (asta daca nu cumva micutul vostru va decide sa-si aleaga un alt nume). Iata cativa factori importanti de care trebuie sa tii cont atunci cand te decizi asupra unui nume:



•Sunetul si compatibilitatea. Cum suna numele copilului tau atunci cand este spus cu voce tare este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa te gandesti.

Este melodios? Este aspru? Se potriveste cu numele de familie? Trebuie sa eviti sa alegi un nume a carui ultima litera este aceeasi cu prima litera a numelui de familie.


•Unicitatea. Un nume neobisnuit are avantajul de a-l face pe copilul tau sa iasa in evidenta. Pe de alta parte, un nume pe care nimeni nu l-a mai auzit si pe care doar putini il pot pronunta poate atrage asupra copilului tau o atentie mai degraba de evitat.

Variantele de pronuntie te pot ajuta sa transformi un nume in ceva unic, dar alegand un nume ce se poate pronunta in diferite feluri poti crea o confuzie in viata copilului tau in urmatorii ani.


•Rude si prieteni. Multi parinti aleg numele copilului lor dupa unul dintre bunici, dupa alte rude sau dupa un prieten apropiat. Nu cumva sunt prea multi Ion in casa ta?

Cauta in arborele genealogic al familiei dupa comorile ascunse. Si daca esti ingrijorata sa nu ranesti sentimentele cuiva, alege primul nume din una dintre familii si pe al doilea din cealalta.


•Predecesorii si zestrea genetica. Zestrea genetica a copilului tau este o parte esentiala a personalitatii lui si poate iti doresti ca numele sa o reflecte. Citeste carti de istorie concentrandu-te asupra tarii de origine a familiei tale pentru a gasi diferite posibilitati.


•Semnificatia numelui. Probabil ca nimeni nu o va trata intr-un mod diferit pe fiica ta, Ingrid, doar pentru ca numele ei inseamna "fiica eroului", dar semnificatia numelui este un lucru la care vrei sa te gandesti.


•Initiale si porecle. Oamenii, in special copii, pot fi cruzi atunci cand vine vorba de porecle, asa ca incearca sa anticipezi orice porecla stanjenitoare care ar putea sa apara.

Ia in considerare si initialele copilului tau astfel incat sa nu il pui intr-o pozitie inadecvata.

Unul dintre cele mai bune moduri de a testa numele copilului este de a-l striga cu voce tare, de preferat intr-un loc de joaca. Daca te simti inconfortabil spunand numele in aceasta imprejurare, probabil ca nu este cea mai buna alegere.

Ce trebuie sa faci in saptamana a 19-a de sarcina


Poti incepe sa cauti o cresa/gradinita pentru copilul tau. Poate pare prea devreme, dar cele mai bune centre au adesea liste lungi de asteptare si este mai usor sa incepi sa cauti acum.

Puneti numele pe mai multe liste de asteptare chiar daca nu esti sigura de decizie. Atunci cand va veni timpul, vei fi fericita pentru ca ai mai multe optiuni.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 9:11 am

Saptamana 20 de sarcina




Cum creste copilul tau in a 20-a saptamana de sarcina


In saptamana 20 de sarcina bebelusul tau cantareste acum cam 270 - 300 de grame. El masoara circa 15 centimetri lungime cranio-caudal si aproximativ 25 centimetri de la cap la calcaie. (Pentru primele 20 de saptamani se masoara distanta de la varful capului bebelusului la coccis).

Dupa 20 de saptamani se masoara distanta de la cap la calcaie deoarece in prima jumatate a sarcinii picioarele fatului sunt flectate la nivelul toracelui si din acest motiv sunt foarte greu de masurat.

In aceasta perioada ai putea sa incepi sa simti miscarile bebelusului in burtica. Noteaza-ti data cand l-ai auzit prima oara si comunica-i-o medicului la urmatoarea consultatie.

O substanta alba unsuroasa numita vernix caseosa ii acopera intregul corp pentru a-i proteja pielea pe parcursul lungii perioade in care este cufundat in fluidul amniotic (aceasta haina alunecoasa ii usureaza si trecerea prin canalul de nastere).

Sub protectia vernix-ului, pielea fatului se ingroasa si dezvolta mai multe straturi. Acestea includ epiderma (stratul cel mai superficial), dermul (stratul din mijloc, care formeaza 90% din piele) si hipodermul (cel mai profund strat al pielii, constituit mai ales din grasime).

Bebelusul tau inghite acum mai mult lichid ceea ce este un exercitiu bun pentru sistemul lui digestiv. El produce de asemenea meconiu, o substanta opaca, lipicioasa ce este formata din celulele moarte, secretiile digestive si lichidul amniotic inghitit.

Acest meconiu se va acumula in intestinele lui si il vei putea observa pe primul scutec murdar (desi unii bebelusi il elimina in uter sau pe parcursul delivrentei).

Parul si unghiile continua sa creasca. El seamana deja foarte bine cu un bebelus, are sprancene, par pe cap si membre bine dezvoltate.

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta


Ai ajuns la jumatatea drumului – felicitari! Fundul uterului tau a ajuns la nivelul ombilicului, iar tu te-ai ingrasat cam 3-4 kilograme. Asteapta-te sa iei in greutate in medie 450 grame pe saptamana de acum incolo. Probabil ca te-ai ingrasat deja cu 4,5 kilograme fata de greutatea din-nainte de sarcina. (Daca erai subponderala atunci cand ai ramas insarcinata, s-ar putea sa fie nevoie sa iei mai mult in greutate, iar daca erai supraponderala, probabil ca va trebui sa acumulezi mai putine kilograme.)

Asigura-te ca iei suficient fier, important in principal pentru producerea de hemoglobina (acea parte din celulele rosii ce are rolul de a transporta oxigen). In timpul sarcinii, corpul tau are nevoie de mai mult fier pentru dezvoltarea fatului si a placentei si pentru a tine pasul cu cresterea volumului sangelui.

Alimente bogate in fier sunt:

• Carnea de vita, carnea de miel, ficatul, carnea de pui inchisa la culoare

• Sardinele

• Cerealele forifiate cu fier

• Painea integrala

• Legumele boabe: mazare, linte, fasole

• Legume verzi: broccoli, salata, ceapa verde, spanac.

• Alune Cashew

• Seminte de floarea soarelui

• Fructe uscate: piersici, prune

• Cartofi copti

• Oua

Ficatul este bogat in fier dar ar trebui sa fie limitat la 50 de grame pe saptamana cel mult pentru ca el contine cantitati mari de vitamina A. Vitamina A consumata in exces poate fi daunatoare pentru fatul aflat in dezvoltare. Beta carotene insa, care este tot un tip de vitamina A si se gaseste in morcovi, este sigura chiar si in cantitati mari.

Pateul din ficat nu este recomandat in sarcina pentru ca este unul dintre alimentele care poate cauza listeria, o bacterie ce poate fi daunatoare fatului. Delicatesele din carne, ca sunca, salamul, somonul afumat, nu sunt recomandate din acelasi motiv.

In majoritatea cazurilor, femeile insarcinate care au o dieta alimentara echilibrata nu vor avea nevoie sa ia suplimente de fier. Unele femei insarcinate, insa, au probleme cu asimilarea fierului doar prin dieta alimentara si vor avea nevoie de suplimente pentru a nu se imbolnavi si pentru a proteja fatul.

Daca nu te-ai inscris deja la niste cursuri prenatale, probabil vei dori sa vezi despre ce este vorba. Chiar daca esti gravida pentru prima data sau ai mai nascut, poti beneficia de pe urma unor cursuri structurate ce te pot ajuta sa te pregatesti pentru dificultatile travaliului si ale delivrentei.

Majoritatea spitalelor si a centrelor maternale ofera cursuri structurate fie sub forma unor clase saptamanale, fie sub forma unei sesiuni intensive pe parcursul intregii zile. Cere-i doctorului sa iti recomande astfel de cursuri sau intra pe sectiunea cursuri prenatale.

La 37 de saptamani se considera ca esti la termen asa ca planifica totul in asa fel incat sa termini cursurile pana atunci.

Trucul saptamanii: cum sa ai un somn odihnitor in timpul noptii


Poate deveni mai dificil sa dormi toata noaptea pe masura ce sarcina avanseaza, datorita unor modificari evidente si mai putin evidente ce au loc in organismul tau.

Vei fi surprinsa sa afli ca:




•Incepi sa sforai pentru prima data in viata ta, datorita hormonilor ce cauzeaza hipersecretia nazala si blocheaza partial caile respiratorii. Ce poti sa faci: culca-te pe o parte cu capul usor ridicat.


•Epigastralgiile si indigestia pot accentua disconfortul cauzat de pozitia culcat. Ce poti sa faci: incearca sa dormi semiculcat intr-un scaun comfortabil sau sprijinita pe perne in pat.


•Crampele musculare de la nivelul picioarelor pot fi atat de intense incat sa te trezeasca dintr-un somn adanc. Acest lucru se intampla deoarece muschii picioarelor tale "protesteaza" impotriva greutatii in plus pe care trebuie sa o poarte. Usureaza tensiunea intinzand picioarele, intai calcaiele si apoi flexand usor degetele spre dorsul gambei.


•Te foiesti si te sucesti toata noaptea incercand sa gasesti o pozitie confortabila de somn. Incearca sa dormi cu o perna intre picioare sau foloseste o perna speciala creata pentru maternitate.


•Ai calduri si transpiri in timpul noptii. Este ceva obisnuit pentru femeile insarcinate sa se simta mai incalzite datorita modificarilor metabolismului hormonilor si greutatii. Mentine-ti dormitorul racoros si imbraca-te cu strictul necesar – care poate include un sutien special si o centura ce te ajuta sa suporti sanii si burtica in crestere. Pastreaza la indemana niste papuci si un halat de baie pentru cazul in care ai nevoie sa mergi la toaleta.


•Sa te dai jos din pat este mai dificil ca niciodata! Ce poti sa faci: roteste-te pe partea stanga si coboara intai picioarele. Cand picioarele ating podeaua, foloseste-te de brate pentru a te aseza in sezut la marginea patului. Apoi te ridici.


•Foloseste o pijama sau camasa de noapte din fibre naturale cum ar fi bumbacul. Evita sinteticele care mentin umezeala pe piele si iti creeaza o senzatie de umiditate si racoare.

Daca ai insomnii incearca urmatoarele metode:


• Evita consumul de cafeina seara

• Incearca sa bei un ceai de musetel inainte de culcare (evita totusi ceaiul de musestel in primul trimestru de sarcina)

• Daca visele care par foarte reale te trezesc, incearca sa le scrii intr-un jurnal inainte sa te culci la loc

• Poti bea o cana de lapte caldut inainte de a te culca

• Mananca alimente care contin tryptophan, magneziu si/sau melatonin (toate cunsocute pentru capacitatea lor de a induce somnul), exemplele includ: cartofi, curcan, migdale, cereale, branza, peste, oua, miere si banane

• Unele femei dorm mai bine stand in pozitia de semi-sezut

• Incearca sa folosesti o soseta plina cu orez cald sau o sticla cu apa calda (sau cuburi de gheata) atunci cand te doare spatele sau soldul
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 9:11 am

Saptamana 21 de sarcina



Cum creste copilul tau in saptamana a 21-a de sarcina


Bebelusul tau arata acum ca un nou-nascut in miniatura, masurand 26,7 de centimetri (de la varful capului la calcai) si aproape 360 de grame. Pielea lui continua sa fie ridata (cutata) pana cand va acumula suficient in greutate pentru a se intinde si acel par fin ce acopera pielea si corpul atunci cand se naste (lanugo), este acum vizibil.

Tot in aceasta saptamana copilul va incepe sa absoarba mici cantitati de glucide din lichidul amniotic pe care il inghite zilnic. Glucidele trec prin aparatul digestiv al fatului, care s-a dezvoltat indeajuns pentru a le absorbi.

Glucidele din lichidul amniotic nu reprezinta singura hrana a bebelusului. Majoritatea hranei de care el are nevoie este furnizata de placenta.

Buzele se pot diferentia mai bine, si primele imagini ale dintilor arata ca niste muguri sub linia gingiei. Ochii s-au dezvoltat, desi irisul (partea colorata a ochiului) nu este inca pigmentat. Genele si sprancenele sunt la locul lor si pancreasul, esential pentru producerea de hormoni, se dezvolta in etape.

In saptamana 21, maduva osoasa a bebelusului incepe sa formeze celule sangvine. Pana acum, celulele sangvine erau sintetizate numai de ficat si splina, dar incepand cu aceasta saptamana va participa si maduva spinarii.

Nota bene: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta in saptamana a 21-a de sarcina


Vei incepe sa observi urme de intindere a pielii pe masura ce abdomenul tau se mareste pentru a face loc bebelusului ce creste. Unele femei insarcinate nu fac niciodata vergeturi, dar cel putin jumatate dintre ele le vor observa in cursul sarcinii.

Aceste mici fasii de piele avand o textura diferita de cea normala pot varia ca si culoare de la roz la maro inchis (in functie de culoarea pielii tale) si vor deveni din ce in ce mai vizibile pe masura ce sarcina avanseaza.

Ele pot sa apara nu doar pe burtica ta ci si pe fese, coapse, solduri sau sani. Lotiunile nu pot preveni aparitia lor si nici nu pot sa le elimine, dar te pot ajuta daca ai prurit (mancarimi ale pielii).

Aceste semne vor deveni mai inchise la culoare odata cu evolutia sarcinii, dar vor pali cu timpul. In ciuda a tot ce ai citit pe diferite etichete, nu exista nicio crema, lotiune sau ulei de corp cu eficienta demonstrata medical care sa poata preveni aparitia vergeturilor.

Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa bei multa apa si sa ai grija sa nu te ingrasi mai mult decat este recomandat.

De asemenea, buricul tau, inca plat, in curand va parea gata sa explodeze. Isi va reveni la forma initiala dupa nastere.

O alta modificare a pielii pe care o poti observa in timpul sarcinii este uneori denumita steluta vasculara. Acestea sunt mici zone de piele rosie, usor mai iesite in relief, ce prezinta mici prelungiri.

Apar de obicei pe fata, gat, toracele superior si brate si sunt cauzate de nivelul crescut de estrogen din timpul sarcinii si, de obicei, dispar dupa nastere.

Lucruri surprinzatoare in saptamana a 21-a de sarcina


Exista si alte modificari ale corpului tau in afara cresterii abdomenului. Te astepti sa iti creasca burtica si poate si sanii, dar urmatoarele schimbari fizice te vor lua prin surprindere.

La fel ca si in cazul majoritatii simptomelor din timpul sarcinii, poti sa dai vina pe hormoni si pentru majoritatea schimbarilor din aspectul tau.



•Par mai des, mai lucios. Nu iti creste mai mult par, ci doar iti cade mai putin decat de obicei. In timpul sarcinii, corpul tau isi pierde parul mult mai incet decat o facea inainte.

Ce poti sa faci: daca parul mai des este benefic pentru tine, bucura-te de el. Daca te face sa pari mai rebela decat ai fost vreodata, roaga-l pe stilistul tau sa faca ceva cu el la urmatorul tuns. Dupa ce sa va naste copilul, vei incepe sa pierzi acest par in exces, uneori in cantitati mai mari, astfel incat acesta schimbare nu va dura o vesnicie.


•Creste mai mult par pe corp. Hormonii sexuali cunoscuti sub denumirea de androgeni, pot determina cresterea parului din barba, de deasupra buzei superioare, pometi si obraji.

Par in plus poate aparea si la nivelul buricului, bratelor, picioarelor si spatelui. Ce poti sa faci: epilatorul, ceara sau lama de ras, toate sunt metode sigure de epilare in sarcina pentru a tine in frau aceste schimbari temporare.


•Unghiile cresc mai repede. Unghiile iti pot creste mai repede si poti observa modificari la nivelul texturii. Unghiile pot deveni mai rezistente, mai moi sau mai lucioase. Ofera-ti o manichiura ocazionala la salonul tau favorit.


•Modificari ale pielii. Unele femei insarcinate spun ca pielea lor nu a aratat niciodata mai bine. Daca si tu faci parte dintre acestea, atunci bucura-te de stralucirea proverbiala.

Altele descopera ca hormonii de sarcina agraveaza unele afectiuni ale pielii cum ar fi acneea. Vorbeste cu medicul tau despre tratamentele sigure in timpul sarcinii. Unele medicamente antiacneice pot constitui un real pericol pentru bebelusul tau.


•Modificari ale culorii pielii. O cantitate crescuta de melanina poate crea o linie subtire inchisa la culoare (denumita linea nigra) ce se intinde de la ombilic pana la nivelul osului pubian. Pot aparea, de asemenea, pete intunecate la nivelul fetei.

Diminueaza modificarile de culoare de la nivelul fetei folosind o crema protectoare cu SPF 15 sau mai mare. Foloseste o palarie si evita soarele in orele de varf (intervalul 10 - 14).


•Mameloanele si areolele mamare se maresc si devin mai colorate. Vei observa ca mameloanele si areolele mamare – cercurile pigmentate din jurul mameloanelor – se maresc si devin mai intunecate la culoare.

Micile umflaturi de pe areolele tale, cunoscute sub denumirea de tuberculii lui Montgomery, pot deveni de asemenea mai pronuntati.

Acesti tuberculi sunt glande producatoare de grasimi ce ajuta in lupta cu bacteriile si la lubrifierea pielii. Unele femei pot observa vase de sange mai pronuntate la nivelul sanilor.

Toate aceste modificari au rolul de a pregati sanii pentru alaptare.


•Picioare umflate. Cumpara-ti o pereche de saboti sau de papuci confortabili pentru a putea face fata picioarelor umflate.

Ce trebuie sa faci in saptamana a 21-a de sarcina


Da-ti jos toate inelele. Vei fi surprinsa sa afli cat de multe femei insarcinate trebuie sa mearga la bijutier pentru a-si taia inelele deoarece li s-au umflat degetele in jurul inelelor.

Daca ti se pare ca te strang putin inelele, fa-ti singura o favoare si da-le jos inainte de a fi prea tarziu. Daca nu poti suporta ideea de a te desparti de verigheta sau de un alt inel cu valoare sentimentala, agata-le de un lantisor si poarta-le aproape de inima ta.

Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 9:13 am

Saptamana 22 de sarcina



Cum creste copilul tau


In saptamana 22 de sarcina, bebelusul tau cantareste acum cam 450 grame si are aproximativ 28 centimetri lungime (de la varful capului la calcai). Genele si sprancenele sunt complet dezvoltate. Tu ii poti simti cu certitudine miscarile. El nu tine cont de programul tau asa ca sa nu te surprinda daca el incepe sa exerseze exact atunci cand tu te intinzi in pat pentru somn.

In aceasta saptamana se dezvolta mai bine si sensibilitatea gustativa si tactila. Pe suprafata limbii incep sa se formeze mugurii gustativi si creierul si terminatiile nervoase sunt acum destul de dezvoltate pentru a procesa simtul tactil.

Fatul experimenteaza in saptamana 22 senzatia de atingere nou dobandita. El isi atinge fata, isi suge degetul de la mana sau isi poate atinge aleator alte zone ale corpului. In acest moment copilul nu incearca sa faca ceva anume, nu are un scop, ci doar atinge tot ceea ce ii iese la indemana.

Daca ai o fata, vaginul ei incepe sa se formeze, desi el va continua sa se dezvolte pana in momentul nasterii. Uterul si ovarele ei sunt la locul lor, si vaginul s-a dezvoltat. Fata are acum "in dotare" toate ovulele de care va avea nevoie de-a lungul intregii ei vieti reproducatoare.

Daca ai baiat, in saptamana 22 incep sa ii coboare testiculele din abdomen. Aparatul lui reproducator este in continua dezvoltare.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta in aceasta saptamana de sarcina


Probabil ca te simti destul de comfortabil in aceste zile. Burtica ta nu a crescut inca prea mult, iar durerile si disconfortul asociate cu perioada precoce a sarcinii au disparut in majoritate.

Relaxeaza-te si bucura-te atat cat mai poti – al treilea trimestru va aduce un usor discomfort deoarece ai o sarcina care se apropie de termen.

Asta nu inseamna ca acum nu ai unele dificultati minore carora trebuie sa le faci fata. Cresterea productiei de grasimi iti poate da forme usoare de acnee, de exemplu.

In acest caz, pielea ta necesita o ingrijire speciala. Fii prevazatoare si spala-te cu un sapun delicat si apa de doua ori pe zi, dar nu lua medicatie antiacneica orala si nici nu folosi unguente antiacneice fara sa consulti medicul mai intai.

De asemenea, vei fi predispusa sa faci varice hidrostatice acum (mai ales daca si mama ta a avut). Aceasta se intampla deoarece sarcina creeaza o presiune suplimentara asupra venelor de la nivelul membrelor inferioare(volumul sangvin este crescut si uterul preseaza asupra venei cave inferioare, vena principala ce transporta sangele din jumatatea inferioara a a corpului catre inima).

Ca si cum toate acestea nu ar fi de ajuns, cresterea nivelului de progesteron determina relaxarea peretilor vaselor de sange, astfel incat pe masura ce bebelusul si uterul tau cresc, venele devin din ce in ce mai proeminente.

Venele varicoase (varice hidrostatice) tind sa se agraveze cu fiecare sarcina, si desi cel mai frecvent apar la nivelul picioarelor, pot sa apara si la nivelul vulvei.

Daca picioarele tale sufera, foloseste o burtiera speciala pentru sarcina. Faciliteaza cresterea circulatiei cu o plimbare vioaie in fiecare zi, stai cu picioarele ridicate si dormi pe partea stanga cu picioarele asezate pe o perna.

3 Intrebari despre travaliul prematur


Un procent destul de mare dintre bebelusi se nasc prematur, adica inainte de 37 de saptamani de sarcina. Cam un sfert dintre aceste nasteri sunt intentionate, ceea ce inseamna ca echipa de medici decide sa induca travaliul prematur sau sa efectueze o cezariana din cauza unor afectiuni medicale cum ar fi preeclampsia severa sau agravanta sau datorita faptului ca fatul se opreste din crestere.

Restul sunt cunoscute sub denumirea de nastere prematura spontana. S-ar putea sa ai o nastere prematura daca intri in travaliu inainte de 37 de saptamani, ti se rupe apa sau cervixul ti se dilata fara sa ai contractii.

Exista factori de risc cunoscuti pentru nasterea prematura, cum ar fi:

• Infectii vaginale si ale tractului urinar
• Daca esti insarcinata cu gemeni, tripleti etc
• Fumatul
• Stresul
• Consum de droguri: canabis, ecstasy sau cocaina
• Daca esti victima violentei domestice
• Anormalitati ale uterului
• Interventii chirurgicale din trecut asupra crevixului
• Avorturi facute in trecut
• Pierderi ale sarcinii in trecut, in special intre 16 si 24 de saptamani
• Nasterea/nasteri premature in trecut
• Schimbatul partenerului in perioda dintre nasterea primilor doi copii
• Markerii biologici din lichidul amniotic

Doctorii nu cunosc insa intotdeauna ce anume a cauzat nasterea bebelusului inainte de termen.

Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa inveti care sunt semnele travaliului prematur si ce sa faci daca le observi.

1. Care sunt semnele travaliului prematur?


Suna-ti medicul imediat daca ai vreunul dintre urmatoarele simptome inainte de 37 de saptamani:



•Scurgere vaginala abundenta in special daca este apoasa, asemanatoare unui mucus sau daca este hemoragica (chiar daca este roz sau are doar mici striuri de sange).


•Orice sangerare vaginala.


•Durere abdominala, asemanatoare cu crampele menstruale sau mai mult de 4 contractii intr-o ora.


•Senzatia de presiune crescuta in zona pelvina.


•Durere la nivelul regiunii inferioare a spatelui, in special daca nu ai mai avut astfel de dureri.

Aceste simptome pot crea confuzie deoarece unele dintre ele, cum ar fi senzatia de presiune pelvina sau durerea la nivelul zonei inferioare a spatelui pot fi observate si in timpul sarcinii normale, iar contractiile pot fi simple contractii inofensive Braxton Hicks. Dar este intotdeauna mai bine sa previi decat sa iti para rau, asa ca mai bine suna-ti medicul imediat.

2. Ce ar trebui sa fac daca intru in travaliu prematur?


Daca ai simptome ce anunta un travaliu prematur sau daca pierzi lichid amniotic, suna-ti doctorul care probabil te va chema la spital pentru asistenta de specialitate.

Odata ajunsa acolo, echipa medicala iti va monitoriza contractiile, va urmari frecventa cardiaca si te va examina pentru a vedea daca s-au rupt membranele. Ti se va face un test de urina pentru a cauta semne de infectie urinara si probabil vor preleva culturi din celulele de la nivelul colului uterin si al vaginului.

Probabil ti se va face un test de fibronectina fetala (fFN). Acest test analizeaza fluidul cervical si pe cel vaginal pentru a depista prezenta unei proteine ce are rolul de a favoriza aderenta sacului amniotic de mucoasa uterina. Intre saptamanile 24 si 34 niveluri crescute de fFN semnifica faptul ca acest "lipici" se dezintegreaza inainte de termen (datorita contractiilor sau leziunilor sacului amniotic).

Pierderea precoce a acestei proteine te expune unui risc crescut de nastere prematura. (Acesta este un test relativ nou si nu toate spitalele dispun de posibilitatea de a-l efectua.)

3. Va fi in regula copilul meu daca voi naste mai devreme?


Cu cat nasti mai aproape de termen, cu atat sunt mai mari sansele ca bebelusul sa traiasca si scad riscurile de a avea probleme de sanatate. Bebelusii prematuri nascuti intre saptamanile 34 si 37 in general nu au complicatii.

Daca intri in travaliu mai devreme de 34 de saptamani, echipa medicala care se ocupa de tine iti poate intarzia nasterea pentru inca cateva zile astfel incat sa aiba timpul necesar pentru administrarea de corticosteroizi pentru a-i grabi dezvoltarea plamanilor si a altor organe.

Bebelusii nascuti mai devreme de 24 de saptamani pot supravietui multumita tratamentelor avansate cu corticosteroizi, dar ei necesita ingrijiri medicale importante si spitalizare de lunga durata in clinica de terapie intensiva neonatala (NICU).

Poti sa iti vezi bebelusul cat de des doresti apoi. Vei simti probabil ca nu ai cum sa-l ajuti, dar acest lucru nu este adevarat. Poti sa ii schimbi scutecul, sa il mangaii si poti in unele cazuri chiar sa il tii in brate si sa il alaptezi. El are nevoie de atentia parintilor la fel de mult cum are nevoie de ingrijire medicala.

Cel mai bun lucru pe care il poti face ca sa previi nasterea prematura este evitarea oricaror lucruri care i-ar putea dauna bebelusului cum ar fi fumatul sau consumul de alcool. Atentioneaza medicul asupra tuturor simptomelor sau problemelor in timp util si mergi la toate controalele prenatale.

Ce trebuie sa faci in aceasta saptamana de sarcina


Fa o lista cu lucrurile necesare pentru bebelus. Chiar daca nu iti place ideea de a cere un anumit lucru, familia si prietenii vor incepe sa te intrebe in curand ce ai nevoie sau ce iti doresti – mai ales daca vei face o petrecere de botez. Daca faci o lista cu cadourile de care ai nevoie, vei sti exact ce sa le spui.

Trebuie sa eviti 2 greseli uzuale:


•Nu e nevoie sa ceri haine. Nu-ti pierde timpul, oamenii oricum le vor cumpara pentru ca nu pot rezista tentatiei de a cumpara haine pentru bebelusi si in general cumpara ceea ce considera ei ca este dragut.


•Nu te sfii sa ceri lucruri mari sau scumpe. Nu te teme, nu vei fi privita ca fiind lacoma. Multi dintre oaspetii ce vor veni la botez vor dori sa iti ia un cadou mare impreuna, asa ca ofera-le variante pe masura asteptarilor.

Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 9:19 am

Saptamana 23 de sarcina



Cum creste copilul tau in saptamana a 23-a de sarcina


Bebelusul tau are cam 30 de centimetri lungime si cantareste aproape 500 de grame. Pielea lui este ridata si rosie. Desi arata acum ca un bebelus, el este inca fragil si delicat, cu putin tesut adipos si o piele zbarcita, mai larga decat trebuie. Cand va incepe productia de grasime pielea i se va intinde si nu va mai arata ca un mic "pensionar".


Vasele de sange din plamanii lui se dezvolta pentru a se pregati pentru procesul de respiratie. Plamanii incep in aceasta saptamana sa produca substante care captusesc alveolele pulmonare (surfactant). Surfactantul permite sacilor aerieni sa se umple cu aer si impiedica colabarea si lipirea alveolelor cand se dezumfla.

Plamanii pot functiona acum (cu ajutor) in afara uterului. El are nevoie insa de mai mult surfactant pentru a putea respira de unul singur. Desi copilul incepe sa faca miscari respiratorii, ele sunt simple incercari (bebelusul misca lichidul amniotic in plamani si il scoate apoi afara). Nu exista aer in plamanii copilului decat dupa nastere, el primind in burtica oxigen doar prin placenta. Fatul poate inghiti, dar nu va elimina primele fecale (numite meconiu) decat dupa nastere.

Zgomotele puternice pe care le aude in uter – cum ar fi latratul cainelui sau zgomotul aspiratorului – probabil nu il vor speria pe copilul tau atunci cand le va auzi in afara uterului.

Bebelusii nascuti prematur la 23 de saptamani pot supravietui daca beneficiaza de ingrijiti supraspecializate si sunt suficient de norocosi sa nu dezvolte complicatii serioase.

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.

Cum se schimba viata ta in saptamana a 23-a de sarcina


Daca ai avut dureri de cap in primul trimestru de sarcina, acestea pot sa se amelioreze acum. (Multe femei au dureri de cap in etapele precoce din sarcina datorita hormonilor de sarcina, modificarilor de la nivelul circulatiei, si/sau congestiei sinusale.)

S-ar putea sa observi uneori in sarcina umflarea tesuturilor moi in special la nivelul gleznelor si picioarelor. Acestea se numesc edeme si apar datorita modificarilor compozitiei chimice a sangelui ce determina trecerea fluidului din vasele sanguine in tesuturi. Uterul creste progresiv in dimensiuni si determina cresterea presiunii la nivelul venelor ce aduc spre inima sangele din partea inferioara a organismului si determina astfel incetinirea circulatiei la nivelul membrelor inferioare.

Edemele sunt accentuate mai ales seara si pe timpul verii. Corpul tau va elimina excesul de lichid dupa ce vei naste (acesta este motivul pentru care dupa nastere urinezi atat de des si transpiri atat de mult).

Intre timp, stai cu picioarele ridicate cat de mult poti, intinde-ti picioarele atunci cand stai in sezut, evita sa stai nemiscata pentru perioade mai lungi de timp, fa exerctii in mod regulat pentru a creste circulatia si poarta dres special pentru prevenirea si tratarea varicelor (pune-l pe tine imediat ce te dai jos din pat dimineata).

Ai putea fi tentata sa bei mai putine lichide, dar tu trebuie sa ai un aport adecvat de lichide si sa bei multa apa, deoarece hidratarea ajuta la prevenirea aparitiei edemelor.

Daca observi edeme si la nivelul mainilor sau fetei, trebuie sa anunti medicul deoarece acesta poate fi unul din semnele unei afectiuni severe denumita preeclampsie.

Preeclampsia este o afectiune conexa cu hipertensiunea (cresterea presiunii sangelui in sistemul arterial sau cel venos) ce prezinta complicatii in timpul sarcinii. De cele mai multe ori doctorii folosesc termenul de "hipertensiune indusa de sarcina". In general pre-eclampsia apare la femeile tinere care sunt la prima sarcina, in special in ultimul trimestru.


Cele trei simptome ale preeclampiei sunt:


• Prezenta unei edeme patologice (la maini sau la picioare)

• Cresterea presiunii sangelui (mai mare de 140/90)

• Proteina in urina (proteinuria)


Doctorul tau va verifica aceste simptome la fiecare vizita si ti se va cere sa dai o proba de urina pentru a verifica prezenta proteinei. O urma mica de proteina in urina este normal, dar este grav daca se descopera ca rinichii sunt suprasolicitati, in timpul sarcinii.

In acelasi examen medical se va verifica presiunea sangelui fiindca doctorul trebuie sa evalueze continuu cele trei simptome care definesc preeclampsia si va actiona imediat daca acest sindrom apare.

Apelezi la recoltarea de celule stem?


Stocarea sangelui de la nivelul cordonului ombilical al copilului (sangele placentar) este o procedura prin care sangele ramas in cordonul ombilical al copilului si in placenta este colectat, congelat si pastrat pentru uzul medical viitor.

Sangele de la nivelul cordonului ombilical este pretios deoarece este bogat in celule stem – celule care stau la baza formarii elementelor sanguine si ale sistemului imunitar.


Celulele stem au proprietate a de a se diferentia si forma alte tesuturi, organe, si vase de sange si ele pot fi folosite pentru tratamentul multor afectiuni cum ar fi leucemia si siclemia (anemia cu celule celele in forma de secera). Multi parinti vad stocarea sangelui placentar ca pe o forma de asigurare medicala pentru oricare dintre membrii familiei sale care dezvolta o boala care poate fi tratata ce celule stem.

Doar tu poti decide daca stocarea sangelui de la nivelul cordonului ombilical este potrivita pentru familia ta. Factori de luat in considerare:



•Cercetarile asupra sangelui colectat de la nivelul cordonului ombilical au rezultate promitatoare. Desi sangele colectat de la nivelul cordonului ombilical nu este folosit pe scala larga in tratamentul pacientilor, cercetatorii considera ca in viitor acesta poate fi folosit cu succes pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer, diabet, leziuni ale maduvei spinarii, infarct miocardic, accidente vasculare sau boli neurologice inclusiv Boala Alzheimer si Parkinson.


•Bancile private ce stocheaza sangele placentar cer de obicei o taxa de prelucrare si colectare de aproximativ 600 pana la 1900 $, plus o rata anuala de stocare ce variaza intre 80 si 100 $.


•Sunt sanse ca bebelusul tau sa nu poata fi tratat cu propriul lui sange. Daca copilul tau dezvolta o boala cu baza genetica - si majoritatea bolilor copilariei sunt genetice – sangele sau placentar contine informatii genetice pentru acea boala, asa ca nu este potrivit pentru tratament.


•Probabil ca ai mai multe sanse de a gasi celulele stem potrivite in sistemul public decat in interiorul propriei familii.

Sansele de a avea o potrivire perfecta intre doi frati sunt doar de 25%.

Daca decizi ca vrei sa apelezi la o banca privata pentru a stoca sangele de la nivelul cordonului ombilical, vorbeste cu medicul tau si incepe sa te informezi asupra alternativelor de acum.

Majoritatea bancilor private prefera sa incheie contracte cu femeile aflate in trimestrul doi. Daca astepti prea mult, s-ar putea sa trebuiasca sa platesti o taxa in plus.

Ce trebuie sa faci in saptamana aceasta de sarcina


Scrie o scrisoare catre bebelusul tau. Tu si copilul tau veti aprecia acest cadou in anii ce vor urma. Lasa-ti inima sa vorbeasca. Daca ai nevoie de ajutor ca sa poti sa incepi:


•Descrie-ti sentimentele pentru copilul tau si cum te simti stiind ca el creste in burtica ta.

•Imagineaza-ti o zi perfecta impreuna cu copilul tau si lucrurile pe care le-ati face impreuna.

•Noteaza-ti sperantele, visurile si dorintele legate de copilul tau.

•Gandeste-te la ceea ce inseamna sa fii mama pentru tine si la definitia ta despre a fi o mama buna.

Daca a scrie nu te reprezinta, fa un colaj sau o cutiuta cu amintiri ce contine momente din timpul sarcinii.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 9:20 am

Saptamana 24 de sarcina

Saptamana 24 de sarcina reprezinta o perioada de dezvoltare a bebelusului si un moment emotionant pentru mamici. Vei face testul de glucoza, vei afla informatii despre nasterea inainte de termen si te vei bucura de sarcina ta in aceasta saptamana.
Cum se dezvolta bebelusul

Bebelusul tau continua sa se dezvolte, fiind cu 110 grame mai greu decat in saptamana 23. Asta inseamna ca are cam 610 de grame. Are aproape 30 de centimetri in lungime si o silueta subtire, dar va incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un nou nascut.

Creierul si plamanii i se dezvolta mai rapid in aceasta perioada. Pielea este inca subtire si translucida, dar isi va schimba structura in curand.

In saptamana 24 fatul incepe sa aiba perceptia pozitiei sale in interiorul sacului amniotic (daca este cu capul in jos sau cu partea dreapta in sus). Acest lucru se datoreaza dezvoltarii urechii interne.

Bebelusii nascuti prematuri in saptamana 24 au o sansa cu 50% mai mare sa supravietuiasca. Pe masura ce bebelusul creste si se dezvolta, ii cresc si sansele de a supravietui in cazul unei nasteri inainte de termen. Cu toate acestea, complicatiile grave pot aparea in continuare.

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.
Cum ti se schimba viata

Organismul tau sufera si el schimbari. In ultimele saptamani, partea superioara a uterului s-a ridicat in zona deasupra buricului si este de dimensiunea unei mingi de fotbal.

Cele mai multe femei fac un test de glucoza in aceasta perioada. Daca rezultatele de la testul de glucoza au valori anormale vei face si un test pentru depistarea diabetului in sarcina. Un diabet in sarcina, netratat, creste riscul necesitatii unei nasteri prin cezariana. De asemenea, copilul va fi expus riscului unor complicatii dupa nastere, ca un nivel scazut de zahar in sange.

S-ar putea sa ai parte de dureri si umflare a mainilor. Tine in congelator un pachet de gheata si aplica-l pe maini cand simti ca se umfla sau te dor.

Nasterea inainte de termen

Exista multe femei care dau nastere inainte de termen din cauze medicale (doctorul decide sa induca travaliul sau sa faca o operatie de cezariana din cauze medicale grave, ca preeclampsie severa sau pentru ca fatul s-a oprit din evolutie) sau se poate intampla spontan (inainte de 37 de saptamani, daca ti se rupe apa sau ti se dilata cervixul fara sa ai contractii).

Desi exista anumiti factori de risc care pot provoca nasterea prematura (ca infectii ale tractului genital, insuficienta a cervixului) de cele mai multe ori cauzele nasterii inainte de termen sunt necunoscute. Este foarte important insa sa stii semnele unei nasteri premature si ce sa faci in cazul in care se intampla.

Semnele unei nasteri premature

Suna-ti medicul imediat daca ai vreunul dintre urmatoarele simptome inainte de saptamana 37.

• Scurgeri vaginale mai abundente.
• Schimbari ale tipului scurgerilor vaginale, daca devin mai apoase, vascoase sau sangerii (chiar si foarte putin sangerii).
• Sangerari vaginale.
• Dureri abdominale, crampe similare celor menstruale, sau mai mult de patru contractii intr-o ora (chiar daca sunt nedureroase).
• O crestere a presiunii in zona pelvisului (senzatia ca bebelusul tau impinge in jos).
• Durere in partea de jos a spatelui, in special daca nu ai mai avut dureri de spate inainte.

Aceste simptome pot fi confuze de multe ori. De exemplu, presiunea pelvica si durerea in partea de jos a spatelui pot aparea si intr-o sarcina normala, iar contractiile pot fi inofesive (de tipul Braxton Hicks). Cu toate acestea, este mai bine sa vorbesti cu medicul tau despre orice simptome care ti se par neobisnuite.

Daca simti vreunul dintre semnele unei nasteri premature, suna-ti de urgenta medicul, care probabil te va chema la spital pentru mai multe verificari.

Este important sa stii ca, cu cat mai aproape de finalul sarcinii se va naste copilul tau, cu atat mai multe sanse va avea sa fie sanatos. Copiii nascuti intre 34 si 37 de saptamani nu au probleme majore, dar sunt mai expusi decat cei nascuti la termen.

Pe de alta parte, exista bebelusi nascuti chiar la 24 de saptamani care supravietuiesc datorita tehnologiei avansate din ziua de azi. Acesti bebelusi vor trebui tinuti mult timp in unitatile de terapie intensiva si pot avea probleme de sanatate pe termen lung.

Nasterea inainte de termen


Nasterea prematura este un moment destul de emotionant pentru orice mama care trece prin asa ceva. S-ar putea sa te simti coplesita de situatie sau speriata pentru viata bebelusului tau. Roaga-l pe medicul tau sa-ti explice ce se intampla la fiecare pas.

Bataile inimii bebelusului vor fi monitorizate pe tot parcursul travaliului. Daca vrei ceva pentru durere, probabil iti va fi recomandata o anestezie epidurala.

Chair daca este o nastere prematura, s-ar putea sa nu fie nevoie sa faci operatie de cezariana. Operatia cezariana va fi facuta daca medicul tau o considera necesara din cauza unei hemoragii puternice sau daca bebelusul pare sa aiba probleme.

Bebelusul tau nascut prematur


Daca bebelusul tau se naste inainte de 34 de saptamani, el va fi dus imediat la sectia de terapie intensiva. S-ar putea sa-l vezi doar pentru un moment inainte ca el sa fie dus acolo. Acest lucru s-ar putea sa te sperie initial. Doctorul tau iti va explica ce se intampla.

Poti sa iti vezi bebelusul cat de des doresti apoi. Vei simti probabil ca nu ai cum sa-l ajuti, dar acest lucru nu este adevarat. Poti sa ii schimbi scutecul, sa il mangaii si poti in unele cazuri chiar sa il tii in brate si sa il alaptezi. El are nevoie de atentia parintilor la fel de mult cum are nevoie de ingrijire medicala.


Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro EmptyMar Dec 21, 2010 9:21 am

Saptamana 25 de sarcina





In saptamana 25 de sarcina bebelusul este deja destul de dezvoltat si incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un nou-nascut.
Cum se dezvolta bebelusul

Din cap pana-n picioare bebelusul tau masoara 34 de centimetri. Greutatea, cam 660 de grame, incepe sa ii trasforme corpul facandu-l un pic mai plinut la vedere.

In timpul acestui proces, pielea ridata incepe sa se intinda si va semana din ce in ce mai mult cu un nou-nascut. Incepe sa-i creasca si mai mult par si daca ai putea sa-l vezi ai putea chiar sa-i distingi culoarea si textura.

Mainile bebelusului sunt complet formate iar degetele au unghiutele formate. Fatul isi poate indoi acum degetele si pumnii. El poate folosi manutele pentru a descoperi diferite parti ale corpului sau.

Bebelusul exploreaza mediul care il inconjoara si structurile din interiorul uterului, inclusiv cordonul ombilical. Cu toate acestea, terminatiile nervoase de la nivelul mainilor mai au mult pana sa fie complet dezvoltate.

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.
Cum ti se schimba viata

Bebelusul tau nu este singurul care se va bucura de cresterea parului, ci si tu vei experimenta acelasi lucru. Parul tau va fi mai bogat si stralucitor in aceasta perioada. Nu iti creste mai mult par, ci doar iti cade mai putin decat de obicei. Bucura-te de parul bogat cat poti pentru ca excesul acumulat va cadea dupa nastere.

Vei observa, de asemenea, ca nu poti sa te misti la fel de gratios ca inainte si esti mai greoaie. Daca medicul nu ti-a recomandat altceva, poti sa continui sa faci exercitii fizice, dar respecta cateva reguli de siguranta. Nu face exercitii fizice daca te simti foarte obosita si opreste-te daca simti vreo durere, ai ametit sau nu mai poti sa respiri. Nu sta intinsa pe spate si evita sporturile de contact si exercitiile care te fac sa-ti pierzi echilibrul. Bea multa apa si fa-ti timp pentru incalzire si pauze intre exercitii.

Intre saptamanile 24-28 vei face un test de glucoza. S-ar putea ca medicul sa-ti mai ia inca o eprubeta de sange pentru a verifica daca ai anemie. Daca testele de sange arata ca ai anemie din cauza deficientei de fier (cea mai comuna forma de anemie), atunci medicul iti va recomanda probabil sa iei suplimente de fier.

Ai inceput deja sa te gandesti la nume de copii? Alegerea numelui este o decizie foarte importanta, dar ar trebui sa fie si distractiva in acelasi tmp. Gandeste-te pentru idei de nume la istoria familiei tale, la locuri speciale pe care le-ai vizitat, personaje literare preferate sau personaje din filme preferate. Poti sa cumperi si o carte pentru a afla mai multe despre cum sa iti numesti copilul.

Vizita la medic

Intre saptamanile 28 si 36 te vei intalni cu medicul tau obstetrician la fiecare doua saptamani. Medicul te va intreba cum te simti, fizic si psihic. Te va intreba cu precadere daca ai contractii, sangerari vaginale, dureri de cap, daca esti anxioasa sau deprimata.

Medicul te va mai intreba in aceasta perioada si de miscarile bebelusului si daca ai simtit ca devine mai putin activ. De asemenea, te va cantari, iti va lua tensiunea si va analiza urina pentru a descoperi semne de preeclampsie, infectii ale tractului urinar etc.

El va mai verifica si bataile inimii bebelusului si iti va face un examen abdominal pentru a face estimari cu privire la marimea bebelusului si pozitia sa. Va masura distanta dintre osul pubic si varful uterului pentru a determina daca bebelusul creste normal.

S-ar putea sa iti examineze si cervixul. Daca suspecteaza o nastere prematura, medicul iti va face si un control pelvian. Iti va explica semnele la care trebuie sa fii atenta si care pot indica nastere prematura sau preeclampsie.

Iti va mai pune probabil intrebari despre perioada postpartum; daca vei alapta, daca iti vei circumcide baietelul etc. si iti poate recomanda un doctor pediatru pentru bebelus.

Teste pe care le faci in aceasta saptamana

• Un test de sange pentru a depista anemia. Test pentru depistarea diabetului in sarcina, daca rezultatele de la testul de glucoza au valori anormale.

• Vaccinul cu imunoglobina anti D de izoimunizare, daca ai Rh negativ.

• Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala, daca exista riscul sa fi contactat vreuna in aceasta perioada.


Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Continut sponsorizat





Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro Empty

Sus In jos
 
Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro
Sus 
Pagina 1 din 2Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul
 Subiecte similare
-
» Admis si interzis in sarcina!
» Semne si simptome de sarcina
» Sarcina oprita din evolutie
» Dublu test in sarcina
» Consumarea produselor organice in sarcina

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
MAMICI CU PITICI :: FAMILIE :: Club de Mamici tinere , burtici si aspirante :: Sarcina-
Mergi direct la: