MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Viannen_61
MAMICI CU PITICI
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
MAMICI CU PITICI

Un forum special pentru burtici, mamici si pitici !!!!!!
 
AcasaPortalUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro

In jos 
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2
AutorMesaj
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:22 am

Saptamana 26 de sarcina


Cum creste copilul tau

In saptamana 26, bebelusul tau cantareste un pic mai putin de 700 de grame si masoara cam 35 de centimetri din crestet la calcaie. El este in continuare rosu si zbarcit, dar i se acumuleaza tot mai multa grasime in fiecare zi. Pe masura ce aduna gramele in greutate in urmatoarele 14 saptamani pana la nastere, pielea lui zbarcita si larga incepe sa se intinda.

Traiectele nervoase de la nivelul urechilor lui se dezvolta, ceea ce inseamna ca raspunsul lui la sunete creste din ce in ce mai mult. I s-au dezvoltat deja toate partile componente ale ochiului, insa probabil ca fatul isi va deschide ochii abia peste doua saptamani.

Plamanii se dezvolta si ei pe masura ce continua sa aspire mici cantitati de fluid amniotic – un exercitiu bun pentru momentul cand se va naste si va lua prima gura de aer. Daca ai un baiat, testiculele lui incep sa coboare la nivelul scrotului – acest lucru va dura cam 2-3 zile.

Sprancenele si genele sunt bine formate. Parul de pe capul bebelusului este mai lungut si mai des. In saptamana 26 s-au format si amprentele sale digitale.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cum se schimba viata ta

In aceasta perioada, presiunea arteriala poate creste usor pe masura ce revine la valoarea normala de dinainte de sarcina. Desi preeclampsia apare cel mai frecvent in ultimul trimestru de sarcina, este un moment bun sa fii prevenita in legatura cu semnalele de alarma ale acestei afectiuni periculoase ce se manifesta in circa 3-7 % din sarcini.

Simptomele care ar trebui sa te alerteze includ: edeme ale fetei si ale mainilor, crestere in greutate brusca (datorita retentiei de apa), vedere incetosata, neclara, senzatia de puncte intunecoase in fata ochilor, dureri de cap bruste severe sau persistente sau dureri la nivelul abdomenului superior.

Verificandu-ti presiunea arteriala si nivelul de proteine din urina, medicul tau te va monitoriza pentru eclampsie la vizitele prenatale de rutina, dar trebuie sa il suni imediat daca ai vreunul dintre simptomele de mai sus. Identificarea precoce a preeclampsiei este un dintre conditiile esentiale pentru sanatatea ta si a bebelusului tau.

Daca spatele tau incepe sa devina dureros in ultima perioada, trebuie sa stii ca de vina sunt hormonii de sarcina (care iti inmoaie ligamentele si articulatiile). O baie calda - sau comprese reci – pot alina durerea. Sau poti sa iti planifici un masaj prenatal cu un terapeut antrenat.

Foloseste o perna de sarcina atunci cand dormi, pentru a-ti sustine spatele si abdomenul. Incearca sa-ti mentii o postura corecta, care te va ajuta sa reduci disconfortul de la nivelul spatelui, si sa ai intotdeauna grija atunci cand te apleci sau ridici greutati. Daca ai durere severa sau senzatie de amorteala in orice zona a corpului tau, suna-ti doctorul.
Cum sa-ti calmezi picioarele dureroase

Pentru a te relaxa, scufunda-ti picioarele intr-un bazin umplut cu apa calda. Adauga cateva picaturi de ulei parfumat si savureaza momentul.
Planul pentru nastere

Daca scrii un plan pentru nastere ai ocazia sa te gandesti la acest moment si poti discuta cu partenerul tau si cu doctorul despre cum ti-ar placea sa decurga nasterea. Procesul de concepere a unui plan pentru nastere poate fi un mod minunat de a invata mai multe despre travaliu si despre preferintele tale in legatura cu asistenta medicala.

Dar nu uita ca travaliul este in fapt impredictibil. Daca privesti planul tau pentru nastere ca pe un ghid, ci nu ca pe un set de instructiuni clare, va fi mult mai placut pentru medicul tau si mai realist pentru tine.

Daca devii prea atasata de o viziune ideala a nasterii copilului tau, te pregatesti singura pentru o dezamagire. In timpul travaliului si al delivrentei, o multitudine de lucruri pot sa apara si sa va forteze pe tine si echipa ce te va asista la nastere sa deviati de la planul initial.

Daca folosesti acest plan pentru nastere ca un mod de educatie pentru a invata mai multe despre optiunile tale in timpul travaliului si al delivrentei si ca punct de plecare pentru discutiile cu medicul tau, nu poti sa gresesti. Daca crezi ca te va ajuta sa-ti asiguri nasterea ideala, sansele tale sunt de 50%.

Daca te decizi ca vrei sa incerci sa faci un plan pentru nastere, acesta poate fi cat de lung sau de scurt iti place. Unele femei pur si simplu scriu care este filozofia lor asupra nasterii si modul general in care le-ar placea lor sa se desfasoare aceasta.

Iti oferim cateva sfaturi de luat in considerare atunci cand creezi un plan pentru nastere detaliat:



•Vrei sa ai o nastere fara medicamente sau oscilezi pentru o nastere cu epidurala? Daca nu esti sigura, poti sa iti notezi asta.


•Vrei sa poti sa te plimbi si sa te misti cat mai mult posibil?


•Cat de mult ti-ar placea sa-ti fie monitorizat bebelusul? Vrei sa vezi monitoarele sau vrei sa fie puse cu spatele spre tine?


•Esti deschisa la interventii medicamentoase pentru a-ti grabi travaliul? Daca aceasta te preocupa, gandeste-te ce tehnica ti-ar placea sa incerci mai intai?


•Vrei o oglinda pusa in asa fel incat sa-ti vezi bebelusul venind pe lume?


•Ti-ar placea sa folosesti o bara sau o minge pentru nastere sau o cada in timpul travaliului?


•Ai vrea ca nasterea ta sa fie privata (doar tu, partenerul tau si echipa medicala)? Sau ti-ar placea ca prietenii si familia sa fie acolo sa te sustina? Este bine pentru tine sa fie prezenti studenti sau rezidenti in timpul nasterii?

Alti factori de luat in considerare:


•Ambianta din incapere: ti-ar placea sa asculti o anumita muzica? O camera video care sa inregistreze?


•Dupa ce se naste bebelusul doresti ca partenerul tau sa fie cel care va taia cordonul ombilical? Vrei sa iti tii in brate bebelusul imediat? Ti-ar placea ca partenerul tau sa stea cu bebelusul in timpul testarii si evaluarii acestuia?


•Cum iti vei hrani bebelusul? Daca planuiesti sa il alaptezi, ti-ar placea sa incerci sa o faci cat mai curand posibil?

Ce trebuie sa faci saptamana aceasta


Discuta despre unele probleme personale. Ai vrea sa ii faci circumcizie fiului tau? Planuiesti sa iti alaptezi bebelusul? Vei vrea o ceremonie religioasa dupa nasterea copilului? Vei vrea sa stai acasa cu copilul tau tot timpul sau doar o parte din zi?

Acestea sunt doar cateva dintre marile decizii pe care tu si partenerul tau trebuie sa le discutati acum. Chiar daca tu crezi ca sunteti amandoi de acord, este mai bine sa vorbiti deschis pentru a evita neintelegerile si sentimentele ranite.

Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:23 am

Saptamana 27 de sarcina

Saptamana 27 de sarcina te poarta intr-o noua calatorie cu noi descoperiri, emotii si intamplari. Bucura-te din plin de aceasta perioada a sarcinii, dar fii atenta si la semnalele de alarma pentru a preintampina problemele.


Cum se dezvolta bebelusul

Bebelusul tau cantareste, in saptamana 27, aproape 900 de grame si are aproximativ 37 de centimetri din cap pana-n picioare. Lungimea lui este de 3-4 ori mai mare decat la 12 saptamani. Doarme si se trezeste la intervale regulate, isi inchide si deschide ochii si poate chiar sa-si suga degetul.

Si creierul bebelusului este mult mai activ acum. Plamanii, desi nu sunt dezvoltati complet, la o nastere prematura, cu mult ajutor, ei ar putea functiona. Daca simti o gadilatura ritmica, poate fi sughitul bebelusului tau, ce se va repeta de acum incolo. De obicei, tine cateva momente si nu il deranjeaza pe micut, asa ca nu ai altceva de facut decat sa te bucuri de micile gadilaturi.

La 27 de saptamani el arata ca o versiune mai slaba, mai mica si mai rosie a sa la nastere. Ficatul si sietemul imun nu sunt inca complet mature. Daca bebelusul s-ar naste in aceasta saptamana, el ar avea 85% sanse de supravietuire.

El ar putea acum sa va recunoasca vocea, tie si partenerului tau. Ii este ica greu sa auda clar pentru ca urechile ii sunt acoperite de vernix (un invelis gors, grasos, care impiedica zgarierea si descuamarea pielii). De asemenea, lui ii este greu acum sa auda prin lichidul amniotic din uter pentru ca este ca si cum cineva ar incerca sa auda prin apa.


Cum ti se schimba viata

Trimestrul al doilea este aproape de a se termina si poti observa noi semne din partea organismului care se pregateste pentru nastere. In afara de durerile de spate, vei avea parte si de ceva crampe musculare la picioare din cauza ca suporta mai multa greutate acum. Crampele musculare te vor supara si se vor inrautati pana la sfarsitul sarcinii, din pacate.

Crampele musculare la picioare vor fi mai dese noaptea, dar pot aparea destul de frecvent si ziua. Cand apare o crampa musculara la picioare, incearca sa iti intizi piciorul. Indreapta piciorul si indoaie degetele de la picioare si apoi indreapta-le spre in sus. Mersul pentru cateva minute sau masajul piciorului pot ajuta la diminuarea durerilor.

Chiar daca momentul ti se pare prea indepartat acum, poti incepe sa te gandesti la planningul familial. Va trebui sa iei o decizie in privinta alegerii unei metode contraceptive dupa nastere. Daca te hotarasti asupra ligaturii trompelor in perioada postpartum, vorbeste din timp cu medicul tau.

Simptome care iti indica faptul ca ceva este in neregula

Apar atat de multe dureri, simptome si emotii ciudate in sarcina incat poate fi foarte dificil sa-ti dai seama ce este normal si ce este un semnal de alarma la care trebuie sa-ti suni doctorul. Pentru ca lucururile sa fie si mai complicate, unele simptome pot fi mai mult sau mai putin urgente, in functie de situatia ta si de cat de avansata este sarcina.

Iti oferim o lista cu simptome ingrijoratoare in sarcina, care pot indica o problema. Daca ai vreuna dintre aceste simptome, suna-ti doctorul de urgenta.

Simptome ingrijoratoare inainte de saptamana 37

• O crestere a presiunii in zona pelvisului (senzatia ca bebelusul tau impinge in jos).


• Durere in partea de jos a spatelui, in special daca nu ai mai avut dureri de spate inainte.


• Dureri abdominale, crampe similare celor menstruale, sau mai mult de patru contractii intr-o ora (chiar daca sunt nedureroase).


• Scurgeri vaginale mai abundente.


•Schimbari ale tipului scurgerilor vaginale, daca devin mai apoase, vascoase sau sangerii (chiar si foarte putin sangerii).


• Sangerari vaginale.

Simptome ingrijoratoare pe tot parcursul sarcinii

• Bebelusul tau se misca sau loveste mai putin decat de obicei.


• Dureri abdominale severe sau persistente.


• Sangerari vaginale sau pete sangerii, scurgeri vaginale apoase.


• Durere sau usturime la urinare, urinare putina sau deloc.


• Vomitat sever sau persistent, vomitat acompaniat de durere sau febra.


• Febra de peste 38 de grade.


• Vedere in ceata sau dubla, vedere in "pete".


• O durere severa sau persistenta de cap, sau orice fel de durere de cap urmata de vedere in ceata, dificultati in vorbire sau amorteala.


• Fata umflata sau pungi in jurul ochilor, umflare severa a mainilor sau a degetelor, umflare brusca sau severa a picioarelor, gleznelor sau crestere rapida in greutate (mai mult de 2 kg pe saptamana).


• Durere severa sau persistent a picioarelor, sau un picior umflat vizibil mai mult decat celalalt.





Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:26 am

Saptamana 28 de sarcina

In saptamna 28 de sarcina bebelusul tau ar trebui sa cantareasca cam 1000 de grame si sa aiba cam 38 de centimetri in lungime. Bebelusul poate sa clipeasca si ii mijesc deja genele. Vazul inca se dezvolta si poate vedea lumina filtrata in burtica.

Daca l-ai putea vedea ai observa culoarea ochilor lui, desi nuanta lor se poate inca schimba. Nuanta ochilor se definitiveaza in primele 6 luni de viata, mai ales daca s-a nascut cu ochii albastri sau gri-albastrui.

Creierul continua sa se dezvolte si sa creasca producand miliarde de neuroni in saptamana 28. Sub piele incepe sa i se acumuleze grasime. El doarme acum dupa un orar regulat. Programul sau nu seamana insa cu cel al unui adult sau al unui nou nascut. El doarme cam 20-30 de minute odata.

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.

Cum ti se schimba viata

Esti deja pe ultima suta de metri! Cel de-al treilea trimestru incepe saptamana aceasta. Daca esti ca majoritatea femeilor, probabil ca te vei ingrasa cu cam 5 kilograme in trimestrul acesta.

In perioada aceasta, probabil ca iti vei vizita doctorul la fiecare doua saptamani. Apoi, la 36 de saptamani, o sa incepi sa te duci in fiecare saptamana. In functie de factorii de risc, doctorul s-ar putea sa-ti recomande repetarea testului pentru depistarea HIV si sifilis, si sa faca culturi pentru testele de chlamidia si gonoreea, pentru a fi sigur de starea ta de santate inainte de nastere.

Daca primul test de sange pe care l-ai facut a aratat ca ai Rh negativ, ti se va face o injectie cu imunoglobina pentru a preveni producerea de anticorpi de catre corpul tau, care ar putea ataca sangele bebelusului. Daca bebelusul este Rh pozitiv, vei mai face o injectie de imunoglobina dupa ce ai nascut.

3 intrebari despre...Preeclampsie

Preeclampsia este un termen pentru hipertensiune (cresterea presiunii sangelui in sistemul arterial sau cel venos) ce are complicatii in timpul sarcinii. De cele mai multe ori doctorii folosesc termenul de " hipertensiune indusa de sarcina" ceea ce inseamna acelasi lucru. In general preeclampsia apare la femeile tinere care sunt la prima sarcina, in special in ultimul trimestru.

Care sunt simptomele preeclampsiei?

Cele trei simptome sunt:

• Prezenta unei edeme patologice (la maini sau la picioare)

• Cresterea presiunii sangelui (mai mare de 140/90)

• Proteina in urina (proteinuria)

Umflaturile din partea de jos a piciorului sunt cele mai frecvent intalnite, pe perioada sarcinii, dar nu sunt foarte ingrijoratoare. Cu toate ca si aceasta situatie este dureroasa nu face parte din sindromul preeclampsia. Ingrijorarea apare atunci cand edema (umflatura) ajunge la fata sau la maini

Va trebui sa-ti suni doctorul imediat si daca ai vreunul dintre urmatoarele simptome:

• Dureri de cap persistente

• Durere sub coaste, in partea dreapta

• Vedere in ceata

• Umflare brusca a mainilor si picioarelor

Toate acestea sunt semne ca pre-eclampsia se inrautateste. Daca acest lucru se intampla vei fi probabil internata in spital unde ti se vor da medicamente pentru a tine situatia sub control.

Care sunt factorii de risc in cazul preeclampsiei?

Se stie ca exista un risc mai mare de preeclampsie daca te afli la prima nastere. Cu toate acestea Alti factori de risc sunt:

• Hipertensiunea cronica

• Anumite boli care au legatura cu coagularea sangeliu, diabetul, probleme cu rinichii, bloi autoimune ca lupus.

• O ruda apropiata (mama, sora, matusa, bunica) care a avut preeclampsie

• Obezitatea

• Sarcina cu gemeni sau mai multi feti

• Sarcina inainte de 20 de ani sau dupa 40

Exista metode prin care preeclampsia poate fi evitata?

Nimeni nu stie exact cum sa previna preeclampsia, desi s-au facut multe studii in aceasta privinta. Pentru moment, cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa faci toate testele si controalele prenatale si sa ai grija de tine. Trebuie sa mergi sa iti testezi frecvent presiunea arteriala si urina pentru a depista proteina ce cauzeaza preeclampsia.

Activitatea saptamanii

Alege un doctor pentru bebelusul tau. Fa o lista cu doctorii recomandati de prieteni, colegi si familie sau intra pe sectiunea de utile a site-ului nostru pentru mai multe optiuni. Alege un doctor care are ore de program care iti convin si este si relativ aproape de tine ca locatie.

Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:26 am

Saptamana 29 de sarcina




In saptamana 29 bebelusul tau cantareste 1300 de grame si are 39 de centimetri in inaltime. Muschii si plamanii continua sa se maturizeze si capul lui creste din ce in ce mai mare pentru a face loc creierului in plina dezvoltare.

Pentru a face fata nevoilor lui nutritionale vei avea nevoie de proteine, acid folic, vitamina C si fier. Si pentru ca oasele lui absorb mult calciu, asigura-te ca bei mult lapte (sau poti sa gasesti o alta sursa buna de calciu, de exemplu branza, iaurtul sau sucul de portocale imbogatit cu calciu). In acest trimestru, aproape 250 de mililitri de calciu sunt depozitati in scheletul copilului, ce se intareste pe zi ce trece.

El isi poate intoarce capul dintr-o parte in alta si incepe sa acumuleze un strat de grasime sub piele in procesul de pregatire pentru viata de nou-nascut. Ca rezultat, bratele, picioarele si corpul incep sa devina mai opace.

Greutatea si dimensiunile lui continua sa creasca. Ca rezultat, probabil ca simti in interiorul uterului o activitate mai intensa, pentru ca miscarile bebelusului sunt acum mai frecvente si mai viguroase. Unele lovituri ale bebelusului iti pot chiar taia respiratia.

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.

Cum ti se schimba viata


Bebelusul tau este foarte activ in aceasta perioada. Doctorul s-ar putea sa iti ceara sa petreci ceva timp in fiecare zi pentru a monitoriza miscarile fetale. Suna-l imediat daca observi o scadere a activitatii bebelusului tau.

S-ar putea ca arsurile gastrice, balonarea si constipatia sa revina. Ele sunt cauzate de hormonul progesterone. Hormonul progesterone este esential pentru o sarcina sanatoasa (este, de fapt, hormonul pro-gestational), dar poate cauza balonare, arsuri si contipatie.

Motivul este ca hormonul progesterone face ca tesutul muscular al corpului tau (inclusiv cel gastrointestinal, sa se relaxeze). Acest lucru face ca digestia sa fie mai inceata, dand mai mult timp nutrientilor din mancare sa intre in fluxul de sange si sa ajunga la bebelus. Aceasta este vestea buna. Vestea proasta este ca metabolismul mai incet poate cauza diferite neplaceri stomacului tau.

Pentru a diminua efectele progesteronului, incearca sa mananci sanatos si sa bei multa apa (6-7 pahare pe zi, minim), pentru a evita constipatia (care poate agrava simptomele balonarii). Opteaza pentru mese mai mici si mai dese (cam sase mese mici, in loc de trei mari), pentru a nu-ti suprasolicita sistemul digestiv.

Mesteca incet si riguros pentru ca atunci cand mananci prea repede, poti inghiti aer ce poate forma goluri de aer in stomac. Incearca sa te relaxezi deoarece tensiunea poate cauza inghitirea aerului, atat in timpul mesei cat si in timpul zilei. Daca aceste metode nu functioneaza, intreaba-l pe doctorul tau ce medicamente iti poate oferi pentru a diminua efectele constipatiei si balonarii. Nu lua singura medicamente pentru ca unele laxative pot fi periculoase pentru sarcina.

3 intrebari despre...culoarea ochilor bebelusului


Cand se definitiveaza culoarea ochilor bebeluslui?


Culoarea ochilor bebelusului se poate observa chiar din saptamana a 28-a de sarcina, dar ea nu e definitiva. In general culoarea ochilor tinde sa fie mai deschisa la nastere, si sa se mai inchida pe parcurs. In jurul varstei de 6 luni culoarea ochilor bebelusului ar trebui sa fie definitivata, desi pot aparea schimbari subtile in viitor.

Ce determina culoarea ochilor bebelusului?


Culoarea ochilor unui copil este determinata de o substanta numita melanina. Melanina este un pigment inchis la culoare continut de iris. Ea controleaza cantitatea de lumina care intra in ochi. Tot melanina este cea care da si culoarea tenului nostru.

Ochii deschisi la culoare sunt mai putin pigmentati, in timp ce cei mai inchisi la culoare au un continut mai mare de pigment. In cazul noilor-nascuti procesul de pigmentare al ochilor nu este inca finalizat. In general, copiii cu tenul mai inchis se nasc si cu o culoare mai inchisa a irisurilor care de obicei ramane neschimbata.

In cazul bebelusilor cu tenul deschis la culoare, la nastere, ochii sunt albastri sau cenusii si se schimba pe masura ce ei cresc. Totusi, genetica ereditara este cea care dicteaza nivelul de pigmentare al ochilor.

Asadar, motivul pentru care culoarea irisului se schimba este pigmentarea. De aceea, nu este posibil ca daca un copil nu s-a nascut cu ochi albastri sau cenusii, sa ajunga sa aiba o astfel de culoare a irisurilor pe parcursul vietii. Albastru si cenusiu sunt cele mai putin pigmentate culori ale irisului.

Ce sanse sunt sa am un copii cu ochi albastri sau verzi?


Caprui + caprui = caprui (75%), verzi (18,75%), albastri (6,25%)

Verzi + caprui = caprui (50%), verzi (37,5%), albastri (12,5%)

Albastri + caprui = caprui (50%), verzi (0%), albastri (50%)

Verzi + verzi = caprui (<1%), verzi (75%), albastri (25%)

Verzi + albastri = caprui (0%), verzi (50%), albastri (50%)

Albastri + albastri = caprui (0%), verzi (1%), albastri (99%)

Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:27 am

Saptamana 30 de sarcina





In saptamana 30 bebelusul tau are cam 39 de centimetri si cantareste aproape 1.300 de grame. Cam 800 mililitri de fluid amniotic il inconjoara, dar volumul va scadea pe masura ce el va creste si va umple uterul.

Bebelusul continua sa ia in greutate si sa adauge straturi suplimentare de grasime. Din saptamana aceasta si pana in saptamana 37 el va lua in greutate cam 225 de grame pe saptamana.

In saptamana 30 bebelusul poate sa exerseze miscarile respiratorii printr-o succesiune regulata a diafragmului. Aceste miscari succesive pot sa il faca sa sughite. Pe masura ce el face aceste miscari din ce in ce mai puternice, poti observa mici zvacniri ale uterului, ca niste spasme.

Bebelusul poate clipi, este capabil sa distinga intre intuneric si lumina si poate chiar urmari o sursa de lumina inainte si inapoi. Odata ce se naste, isi va tine ochii inchisi o buna parte din zi.

Atunci cand ii deschide, va raspunde la modificarile intensitatii luminoase, dar va avea o acuitate vizuala de doar 20/400 – ceea ce inseamna ca el poate vedea doar obiectele aflate la cativa centimetri de fata lui. ("Normal", vederea unui adult este de 20/20.)

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.

Cum se schimba viata ta

Te poti simti usor epuizata in aceste zile, mai ales daca ai probleme cu somnul. Poti sa te simti neindemanatica, lucru ce este usor de inteles. Datorita hormonilor de sarcina esti mai grea, echilibrul tau este afectat si articulatiile sunt instabile. Aceste articulatii laxe pot determina cresterea piciorului tau cu un numar la pantof – permanent.

Iti amintesti de acele schimbari de dispozitie de la inceputul sarcinii? O combinatie de simptome neplacute si hormoni are ca rezultat reaparitia acelor modificari de stare pe care le-ai simtit in primele luni de sarcina.

Este normal sa te ingrijorezi cu privire la cum va decurge travaliul sau daca vei fi un bun parinte, dar daca nu te poti descotorosi de starea de tristete sau daca simti ca senzatia de anxietate si de iritabilitate creste, vorbeste cu doctorul tau.

Te poti numara printre cele 10% dintre femeile insarcinate care sunt afectate de depresie usoara sau moderata in timpul sarcinii.

Daca crezi ca vei avea nevoie de analgezice in timpul travaliului si al delivrentei, acum este momentul potrivit de a vedea ce optiuni ai si ce poti alege.

Factori surprinzatori: teama comuna de travaliu


Esti nelinistita in legatura cu travaliul? Nu esti singura! Iata cateva motive obisnuite de neliniste in legatura cu travaliul si cum le poti combate.



•Nu voi putea suporta durerea.


Este adevarat ca travaliul si delivrenta sunt dureroase pentru majoritatea femeilor, dar exista medicatie antialgica eficienta si nu trebuie sa te simti vinovata ca recurgi la aceasta. Marea majoritate a femeilor insarcinate folosesc unele forme de medicatie antialgica in timpul travaliului. Daca ti se pare ca metodele de control al respiratiei si alte tehnici de relaxare nu sunt suficiente, nu mai sta pe ganduri si cere ajutor doctorului.


•Voi avea nevoie de epiziotomie sau voi sfarsi cu fisuri.


O epiziotomie este o taietura chirurgicala in zona musculara dintre vagin si anus ce se efectueaza chiar inainte de delivrenta pentru a largi deschiderea vaginala. Unele femei sufera fisuri spontane la nivelul acestei zone in timpul delivrentei, iar rupturile pot varia de la aproape nedetectabile la severe (necesitand un numar mare de suturi pentru reparatie).

Initial, epiziotomia era aproape standard, dar acum este in declin.

Vorbeste cu medicul tau despre cat de des si in ce conditii practica el epiziotomii si cum te poate ajuta sa eviti epiziotomia si fisurile.


•Voi simti nevoia sa merg la toaleta in timpul travaliului.


Desi este greu de crezut acum, daca iti faci nevoile in timpul travaliului, nimeni nu va clipi macar. Asistentele si doctorii vor curata probabil chiar inainte ca tu sa stii ce se intampla.

Daca esti extrem de ingrijorata in legatura cu asta, roaga o infirmiera sa-ti faca o clisma atunci cand ajungi la spital. Un alt gand incurajator: travaliul precoce stimuleaza diareea.

Daca aceasta este unul dintre simptomele tale, intestinele tale vor fi probabil golite.


•Voi intra prematur in travaliu.


Pentru a-ti reduce sansele de nastere prematura, ai mare grija de tine: mananca bine, odihneste-te suficient, fa vizite regulate la ginecolog, controleaza-ti nivelul de stres si fii atenta la igiena dentara. Poti fi insa linistita stiind ca, chiar daca bebelusul soseste in saptamana aceasta, el are sanse excelente de supravietuire si cu fiecare zi de sarcina sansele de a avea un bebelus sanatos cresc.


•Voi fi impotriva interventiilor medicale inutile.


Cel mai bun mod de a-ti combate aceasta teama este de a avea o conversatie sincera cu medicul tau. Daca ai incredere si iti respecti doctorul, poti sa stai linistita cu gandul ca ei vor face ceea ce este mai bine pentru tine si pentru bebelusul tau in timpul travaliului. Daca ei sunt la curent cu dorintele si preferintele tale, vor face tot posibilul pentru a adera la ele.


•Va trebui sa fac o cezariana.


Din moment ce una din 5 femei insarcinate ajunge sa faca o cezariana pentru a duce nasterea la bun sfarsit, aceasta teama este de inteles. Vestea buna este ca aceasta procedura chirurgicala este destul de sigura si majoritatea femeilor se recupereaza complet in cateva saptamani. Daca are loc o urgenta in timpul travaliului si bebelusul tau este afectat, aceasta este o operatie care salveaza vieti.


•Nu voi ajunge la spital la timp.


Travaliul de urgenta la domiciliu este extrem de neobisnuit, in special la primul bebelus. Dar daca nu te poti debarasa de aceasta teama, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te pregatesti si pentru aceasta eventualitate.

Activitatile acestei saptamani


Asambleaza orice lucru pentru bebelus. Aceasta este ocupatia perfecta pentru partenerul tau sau pentru un prieten care vrea sa ajute. Patutul copilului, cosul pentru nou-nascuti si caruciorul pot fi destul de dificil de asamblat asa ca poti sa incepi de pe acum.

Este un bun moment sa incepi sa sterilizezi obiectele ce au legatura cu alimentatia (elemente ale pompei de muls sau biberoane).

Leaganele, telefoanele mobile si monitoarele functioneaza cu baterii, asa ca asigura-te ca sunt suficient incarcate. Sfat: achizitioneaza acumulatori sau un incarcator pentru baterii.
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:28 am

Saptamana 31 de sarcina





In saptamana 31 bebelusul tau masoara cam 41 de centimetri in lungime. El cantareste putin peste 1.400 grame si se indreapta spre un salt de crestere. Greutatea si dimensiunile lui continua sa creasca.

Aparatul genital al copilului continua sa se dezvolte in aceasta saptamana. Daca bebelusul este de sex masclin, testiculele ii vor cobora in pozitia lor initiala din vecinatatea rinichilor si vor trece prin regiunea inghinala in drum spre scrot.

Daca ai fetita, clitorisul ei este destul de proemient in saptamana 31. Labiile sunt inca destul de mici si nu il acopera.

Plamanii bebelusului sunt acum mai bine dezvoltati desi nu sunt inca complet maturi. Daca el se naste saptamana asta, va trebui sa ramana cel putin 6 saptamani la terapie intensiva neonatala si va avea nevoie de ajutorul unui ventilator special pentru a putea respira. Vestea buna este ca bebelusul are creierul mai dezvoltat acum si are un risc mai scazut de sangerare intracraniana.

Cum se schimba viata ta


Poate ai observat in ultimul timp aparitia colostrului, "primul lapte", la nivelul sanilor. Unele dintre viitoarele mamici observa aceasta scurgere de la nivelul sanilor, iar altele nu. Oricare ar fi cazul tau, acest lucru este perfect normal si poti sa sta linistita ca organismul tau face ceea ce a fost menit sa faca. Daca ai astfel de scurgeri, probabil ar fi o idee buna sa iti pui niste tampoane igienice in sutien pentru a-ti proteja hainele.

Daca planuiesti sa alaptezi, iti va fi de folos un sutien special pentru alaptare. Pentru a evita patarea sutienului tau obisnuit, poti sa incepi sa porti sutienul pentru alaptare de pe acum. (Atunci cand alegi sutienul pentru alaptare ai grija sa fie cu cel putin o masura mai mare decat porti acum. Acest lucru te va ajuta sa te acomodezi cu noile dimensiuni ale sanilor ce vor aparea odata cu aparitia laptelui.)

Ai observat ca muschii uterului se intaresc din cand in cand? Unele femei simt aceste contractii – denumite contractii Braxton Hicks – ce apar in ultima jumatate a sarcinii.

Acestea dureaza intre 30 si 60 de secunde, nu sunt ritmice, apar neregulat si, in acest moment al sarcinii, ar trebui sa fie nedureroase si sa nu apara periodic. (Cand mai ai putin pana la termen este normal ca aceste contractii sa devina mai frecvente si oarecum dureroase. De fapt, ele sunt adesea interpretate ca fiind "travaliu fals", deoarece uneori sunt dificil de diferentiat de contractiile adevarate.)

Pana la 37 de saptamani, totusi, bebelusul este prematur. Deci, daca ai contractii frecvente (chiar daca sunt nedureroase), acesta poate fi un semn de travaliu prematur. Suna-l pe medicul tau imediat daca observi o crestere sau o modificare a secretiei vaginale (mai ales daca este apoasa, ca un mucus, sau roz sau cu firisoare de sange), dureri abdominale sau crampe, asemanatoare cu cele de la menstruatie, mai mult de 4 contractii intr-o ora, presiune crescuta in zona pelvisului sau dureri de spate joase, mai ales daca nu le-ai avut pana acum.

Daca urmeaza sa nasti un baiat, tu si partenerul tau veti dori sa va faceti timp sa discutati despre posibilitatea efectuarii unei circumcizii. Afla ce implica aceasta procedura.

Ghid decizional: vrei sa iei medicamente calmante in timpul travaliului?


Este normal sa fii nelinistita cu gandul la durerea din timpul nasterii. Exercitiile de respiratie si tehnicile de relaxare pot fi suficiente pentru a face fata nasterii sau poti avea nevoie de unele medicamente pentru a usura durerea din timpul nasterii. Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand iei o decizie:

• Majoritatea femeilor opteaza pentru medicamente impotriva durerii in timpul nasterii. Pragul durerii este diferit de la femeie la femeie si fiecare travaliu este diferit. Nu inseamna ca nu esti o mama buna daca apelezi la medicamente.

• Daca nu te-ai hotarat inca, inscrie-te la cursuri pentru pregatirea nasterii impreuna cu partenerul tau. Instructorii va vor informa despre toate optiunile de scadere a durerii din timpul travaliului, inclusiv despre optiunile non-medicamentoase cum ar fi tehnicle de relaxare si respiratie.

• Indiferent daca decizi sa folosesti medicamente antialgice in timpul travaliului sau esti hotarata sa nasti natural, nu uita ca ai dreptul sa te razgandesti odata ce ai intrat in travaliu – pana la un anumit punct. Odata ce travaliul a progresat pana la momentul delivrentei, este in general prea tarziu sa ti se administreze medicamente.

• Cea mai populara forma de analgezie, epidurala, se administreaza prin intermediul unui cateter inserat la nivelul coloanei lombare. Un avantaj este acela ca majoritatea femeilor pot simti contractiile si pot participa, astfel, la nastere, fara sa simta durerea din timpul contractiilor. Dar exista multe alte optiuni pentru diferite metode de analgezie din timpul diferitelor stadii ale travaliului, deci daca ai dureri si vrei medicamente, vorbeste cu medical anestezist atunci cand ajungi la spital.

• Epidurala necesita in general alte interventii medicale, inclusiv perfuzie intravenoasa si monitorizare fetala. In trecut, doctorii credeau ca epidurala incetineste travaliul si creste riscul conversiei in cezariana, dar un studiu recent a aratat ca epidurala aplicata precoce in travaliu chiar scurteaza travaliul cu circa 90 de minute si nu creste nevoia de conversie in cezariana.

• Nu sunt studii concludente asupra efectelor pe care le au medicamentele administrate in timpul travaliului asupra bebelusilor, dar specialistii spun ca unele medicamente ajung la fat, avand o gama larga de efecte. Unele studii arata ca bebelusii femeilor ce au folosit epidurala pot avea unele probleme de alaptare, in timp ce antialgicele narcotice, de tipul Demerol, sunt asociate cu efecte secundare fetale cum ar fi depresia respiratorie si cea a functiei sistemului nervos. Daca esti ingrijorata in legatura cu posibilele efecte secundare, vorbeste despre acest lucru cu medicul tau si cu medicul anestezist de la spital.

• Multe femei isi doresc o nastere "naturala", fara medicatie, dar nasterea este un proces destul de dureros, iar medicina moderna are metode de a usura disconfortul femeii.

Activitatile de saptamana aceasta


Pregateste-ti bagajul pentru spital. In afara de haine de schimb si periuta de dinti, iata ce mai trebuie sa includa bagajul tau:

• O fotografie sau un obiect asupra caruia sa te concentrezi in timpul travaliului;
• Crontanele pentru a avea energie si guma pentru respiratia urat mirositoare;
• Perna ta favorita, sosete comode si papuci;
• Carti sau reviste. Nimic prea greu – nu vei putea sa te concentrezi;
• O camasa de noapte pentru alaptat si sutien pentru alaptat;
• Schimburi pentru luat acasa bebelusul;
• Un aparat de fotografiat sau o camera de filmat, baterii noi si film daca este necesar.


Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:28 am

Saptamana 32 de sarcina


Saptamana a 32-a de sarcina te asteapta pe tine si pe bebelusul tau cu multe surprize. Acum bebelusul tau are 1,700 de grame si o lungime de 42 de centimetri, de la varful capului la calcai.

Iei in greutate cam jumtate de kilogram pe saptamana si cam jumatate din aceasta cantitate merge direct la bebelus. De fapt, el va lua cam o treime sau o jumatate din greutatea totala de la nastere in timpul urmatoarelor 7 saptamani, pentru a se pregati pentru viata din afara uterului.

Fatul are acum degete la picioare, la maini si par real. Pielea lui devine fina si intinsa din cauza greutatii in plus pe care o acumuleaza in pregatire pentru nastere.

Tot in saptamana 32 lanugo, perisorul fin si alb de la suprafata pielii, incepe sa cada. In urmatoarele saptamani el va pierde majoritatea acestui par. La nastere probabil ca o sa observi ramasite de lanugo pe corpul bebelusului.

In aceasta perioada probabil vei observa si o modificare a miscarilor bebelusului, din cauza ca este maricel acum si ocupa aproape tot spatiul din uter. Desi el este la fel de activ, s-ar putea ca miscarile lui sa para mai slabe.

Daca vrei sa verifici miscarile copilului, in caz ca ti se pare ca activitatea este mai scazuta, intinde-te pe partea stanga in jur de 30-60 de minute. Observa in timpul acesta miscarile copilului. Din cauza ca spatiul in uter este foarte limitat, miscarile lui pot parea foarte incetinite.

Daca ai observat sub 10 miscari in 2 ore, contacteaza medicul. O scadere drastica a miscarilor poate insemna ca exista o problema. Desi nimeni nu isi doreste o nastere prematura, este bine sa stii ca aproape toti bebelusii nascuti inainte de termen in aceasta perioada vor supravietui si vor duce o viata normala.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cum ti se schimba viata

Pentru a face fata necesitatilor tale si ale bebelusului tau, volumul sangelui a crescut cu 40 sau 50% de cand ai ramas insarcinata. Uterul apasa aproape de diafragma si iti inghesuie stomacul.

Din aceasta cauza, poti sa ai probleme cu respiratia sau cu inima. Pentru a ameliora discomfortul, incearca sa dormi ridicata pe perne si sa mananci portii mai mici de mancare dar mai des.

Probabil ca ai si dureri de spate, in partea inferioara. Daca nu ai mai avut parte de ele si durerea a aparut brusc, suna-ti doctorul de urgenta pentru ca poate fi un semn de nastere prematura.

Daca nu este vorba de nastere prematura, poti sa dai vina pentru durerile de spate pe marirea uterului si schimbarile hormonale. Alta posibila cauza pentru durerile de spate in sarcina o reprezinta acumularea kilogramelor in plus.

Exista totusi anumite remedii sau precautii de care poti sa tii cont pentru a diminua sau preveni durerile de spate in timpul in care esti insarcinata:

• Evita purtarea pantofilor cu toc foarte inalt sau cu talpa plata. Trebuie sa porti ceva care sa iti ofere un suport confortabil, ca pantofii cu talpa ortopedica sau pantofii cu mediu si gros.

• Nu ridica obiecte grele de una singura.

• Dormi pe o saltea tare sau pune o placa rigida intre saltea si cadrul patului.

• Cand trebuie sa te apleci, mai bine te apleci din genunchi decat de la talie.

• Pune o pernuta in spatele tau cand stai pe scaun sau stai pe un sacaun cu spatar curbat.

• Dormi pe o parte cu o pernuta intre picioare.

• Maseaza-ti partea inferioara a spatelui si aplica comprese calde sau reci.

Timpul deciziilor. Cine sa stea cu tine la nastere?


Nasterea este o experienta foarte personala, si decizia iti apartine in privinta persoanelor pe care le vrei aproape in acel moment. Tine minte ca in aceast caz nu exista „decizia corecta”. Depinde de tine si de cat de comfortabil te simti cu respectivele persoane. Invita rude sau prieteni doar daca iti doresti, nu ceda la rugaminti.

Unele femei prefera sa imparta acest moment doar cu partenerul lor, altele isi invita si mama sau alte rude. Alte femei nu vor ca nici macar partenerul lor sa participe. Depinde doar de dorintele si preferintele tale, pentru ca, in final, cel mai important lucru este sa te simti tu relaxata si increzatoare.

Activitatile saptamanii acesteia


Incepe sa aliniezi ajutoarele. Prietenii tai si familia vor dori sa se puna serios pe treba dupa ce se va naste bebelusul, dar multe dintre noile mamici sunt prea coplesite pentru a dirija treburile gospodaresti. Cum sa te pregatesti pentru acest lucru:

• Daca cineva se ofera sa te ajute in primele saptamani de la nastere, noteaza-ti numele si numarul de telefon.

• Asigura-te ca toate produsele de curatat sunt intr-o zona accesibila.

• Creaza sau scrie un program pentru ceilalti copii.

• Roaga un prieten sau un vecin sa-ti plimbe cainele sau sa-ti hraneasca animalele de companie.

• Fa o lista de cumparaturi pe care sa o poti da unui prieten.

• Noteaza toate instructiunile pentru aparatele mai complicate (de exemplu: masina de spalat vase sau cea de rufe).

• Roaga un vecin sa-ti duca gunoiul
Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:29 am

Saptamana 33 de sarcina



In saptamana 33 de sarcina bebelusul tau cantareste cam 1.800 de grame (cam cat un ananas) si a trecut de 43 centimetri in lungime. El isi pierde rapid infatisarea "ridata" si bizara iar scheletul i se intareste.

Oasele capului nu sunt inca bine sudate intre ele, ceea ce le permite sa se miste si sa se incalece putin, permitandu-i copilului sa incapa mai bine prin uter la nastere.

Presiunea asupra capului la nastere este atat de mare incat multi bebelusi se nasc cu capul in forma de con. Aceste oase nu se lipesc cu adevarat pana aproape de varsta de adult, asa ca ele pot creste in paralel cu crestrea creierului si a altor tesuturi in timpul copilariei.

El continua sa ia in greutate cu o viteza destul de mare, cam 250 de grame pe saptamana. Urmatoarele 4 saptamani vor fi o perioada de crestere spectaculoasa. De fapt, pe masura ce sarcina se apropie de termen, copilul va lua din ce in ce mai mult in greutate.

Pupilele lui sunt acum bine dezvoltate pentru a se contracta, dilata si detecta lumina. Plamanii sunt deja mult mai bine dezvoltati in saptamana 33, dandu-i mai multe sanse de supravietuire bebelusului daca se naste saptamana asta. Bebelusii nascuti in aceasta saptmana vor avea nevoie de ingrijiri suplimentare, dar aproape toti vor fi sanatosi.

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cum ti se schimba viata

Bebelusul iti ocupa acum mai mult spatiu in burtica si gasitul unor pozitii confortabile in care sa stai sau sa dormi a devenit o adevarata provocare. Dormitul in sarcina poate deveni foarte frustrant. Incearca dormitul pe partea stanga cu o pernuta intre picioare, sau orienteaza-te spre o perna pentru femeile insarcinate (se gasesc de cumparat in comert). Iti va oferi tot sprijinul de care ai nevoie pe timpul noptii. Fereste-te de loviturile in burtica daca ai obiceiul sa te impiedici sau sa cazi.

Poti simti durere sau amorteala in degete, incheieturi si maini. Ca multe alte tesuturi in corpul tau, incheieturile pot retine fluid, ceea ce poate creste presiunea in tunelul carpal, un canal osos al incheieturii. Consecinta este ca poti simti incheietura amortita, dureroasa, cu senzatie de mancarime sau usturime.

Incearca sa porti o bratara protectoare (gasesti la magazinele de sport) si sa iti rezemi mana pe o perna cand dormi. De asemenea, daca la serviciu trebuie sa iti folosesti mult mainile (daca tastezi mult la calculator, de exemplu) este bine sa faci pauze scurte si dese in care sa iti rotesti incheieturile.

Multe femei inca se simt sexy in aceasta perioada si au un apetit sexual crescut, la fel si partenerii lor. Va trebui sa faci probabil cateva modificari cu privire la pozitiile in care faci sex, dar in general sexul in saptamana 33 este in regula.

3 Intrebari despre monitorizarea miscarilor bebeluslui


Cat de des ar trebui sa simt miscarile bebelusului?

Bebelusul tau ar trebui sa se miste la fel de des cum a facut-o si in ultima luna. Fiecare bebelus are propria rutina de miscare si nu exista o rutina "corecta". Cat timp nu observi schimbari majore in nivelul de activitate al bebelusului, este foarte probabil ca el sa fie in regula.

Trebuie sa monitorizez miscarile bebeluslui?

Pentru mai multa siguranta medicul s-ar putea sa iti recomande sa monitorizezi miscarile bebeluslui dupa saptamana 28. Pentru a face ascest lucru acasa, poti incerca sa alegi un moment al zilei cand stii ca este mai activ bebelusul (ideal este ca monitorizarea zilnica sa fie facuta cam la aceeasi ora de fiecare data).

Intinde-te pe partea stanga in jur de 30-60 de minute (incearca sa fii linistita si concentrata la ceea ce faci) sau pana cand simti 10 miscari distincte. De obicei dureaza mai putin de atat pentru a simti miscarile, noteaza oricum in cat timp a facut 10 miscari. Spatiul in uter este foarte limitat asa ca miscarile lui pot parea foarte incetinite in aceasta saptamana. Din cauza ca el este maricel acum si ocupa aproape tot spatiul din uter, s-ar putea ca miscarile lui sa para mai slabe.

Daca ai observat sub 10 miscari in 2 ore, contacteaza medicul. O scadere drastica a miscarilor poate insemna ca exista o problema. Desi nimeni nu isi doreste o nastere prematura, este bine sa stii ca aproape toti bebelusii nascuti inainte de termen in aceasta perioada vor supravietui si vor duce o viata normala.

Ce trebuie sa fac daca cred ca miscarile bebelusului meu au incetinit sau s-au schimbat?

Trebuie sa-ti anunti medicul imediat daca miscarile bebebluslui au incetinit. O scadere in activitatea copilului poate insemna ca exista o problema si vei avea nevoie sa faci cateva teste pentru a vedea ce se intampla.

Activitatea saptamanii


Spala hainutele si lenjeria de pat a bebelusului. Probabil ca deja ai primit si cumparat o multime de hainute pentru bebelus. Este timpul sa le speli pentru ca ele vor intra in contact direct cu pielea bebelusului si trebuie sa indepartezi inainte orice iritanti de pe material. Cei mai delicati detergenti sunt cei facuti special pentru bebelus si cei care au scris pe ambalaj hypoallergenic sau pentru piele sensibila.

Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:30 am

Saptamana 34 de sarcina


In saptamana 34 de sarcina bebelusul tau cantareste aproape 2300 de grame si are o lungime de 44 de centimetri de la crestet la calcaie. Bebelusul tau continua sa ia in greutate, cam 250 de grame pe saptamana. Pielea ii este mai fina decat oricand.

Straturile de grasime, care ajuta la regularizarea temperaturii corpului atunci cand el se va naste, il fac sa para mai rotund. Acest lucru se intampla deoarece invelisul alb, grasos care protejeaza pielea (vernix) se ingroasa in aceasta saptamana. La nastere vei vedea probabil resturi de vernix mai ales la nivelul axilelor, in spatele urechilor si pe regiunea inghinala.

Tot in saptamana 34, stratul de par subtire (lanugo) care a crescut pana acum pe suprafata copilului a disparut aproape complet. Sistemul lui nervos central se maturizeaza si plamanii la fel. Daca te-ai ingrijorat asupra nasterii premature, poti sa stai oarecum mai linistita acum, deoarece bebelusii nascuti intre 34-37 de saptamani, care nu mai au alte probleme de sanatate, se vor dezvolta normal. Probabil va face o mica vizita la salonul neonatal si s-ar putea sa mai aiba cateva probleme de sanatate pe termen scurt, dar in general va fi bine.

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cum ti se schimba viata

In aceasta saptamana, oboseala probabil s-a instalat din nou, desi probabil ca nu cu acceasi intensitate ca in primul trimestru. Oboseala pe care o simti este perfect normala, tinand cont de efortul fizic pe care il depui si noptile agitate in care trebuie sa te duci de zece ori la toaleta si te intorci si rasuscesti in pat incercand sa gasesti o pozitie confortabila.

Acum este momentul sa te linistesti si sa incepi sa iti pastrezi energia pentru ziua in care vei nastere (si dupa). Daca ai stat jos sau intinsa mult timp, nu te ridica brusc in picioare. Sangele poate sa scada rapid in presiune si poti avea ameteli. Multe femei cad in perioada aceasta din cauza ametelilor.

In general, daca ai cazut in casa, la birou sau intr-un spatiu inchis, este bine sa te intinzi in pat si sa verifici daca iti simti copilul miscand in burtica. Posibile indicii care sa te faca sa te ingrijorezi sunt: sangerare vaginala, durere acuta in partea inferioara a abdomenului, contractii ale abdomenului, miscari neobisnuite sau nicio miscare a copilului.

Daca ai aceste simptome este bine sa te prezinti la un control medical insotit de o ecografie. Daca nu ai niciun simptom, dar tot ai impresia ca ceva nu este in regula poti sa te prezinti doar pentru a fi mai linistita.

3 intrebari despre operatia de cezariana


Care sunt sansele ca eu sa fac operatie de cezariana?


Aproape 20 la suta dintre femei nasc prin operatie de cezariana. In unele cazuri operatia este programata din timp. In alte cazuri ea este efectuata din cauza unor conditii medicale neprevazute.

De ce as putea avea nevoie sa fac operatie de cezariana?


Sunt multe situatii in care s-ar putea sa fie nevoie sa faci operatie de cezariana. De exemplu, in unele cazuri, placenta este prea aproape sau blocheaza complet cervixul (placenta previa) si nasterea vaginala poate duce la pierderi mari de sange, periculoase pentru mama si fat.

Alte motive pentru care este recomandata cezariana includ: scaderea batailor inimii fatului pentru mai multe minute, desprinderea cordonului ombilical (cand cordonul ombilical iese afara din vagin si stranguleaza astfel vasele de sange care ajung la copil), singerare puternica vaginala datorita ruperii placentei, copilul in pozitie "breech" sau transversala, copilul prea mare in raport cu bazinul mamei (disproportia cefalo-pelvica), diabetul mamei, preeclampsia, herpes genital etc.

Tripletii aproape intotdeauna necesita cezariana, in timp ce multe nasteri gemelare se pot face vaginal. Nasterea prelungita, cand femeia nu se poate dilata dincolo de un anumit punct, necesita efectuarea cezarienei. Aceasta nu inseamna ca restul sarcinilor se vor termina tot cu o cezariana, deoarece toti copiii sunt diferiti, si toate sarcinile sunt diferite.

La ce trebuie sa ma astept in timpul operatiei?


Operatia de cezariana dureaza in general 45-50 de minute, dar copilul este scos in primele 5-10 minute, restul minutelor fiind alocate cusaturilor la nivelul uterului si abdomenului. In majoritatea interventiilor anestezia este spinala (rahidiana) sau epidurala (peridurala), dar sunt cazuri speciale in care anestezia generala este preferata.

Dupa ce esti anesteziata, se face o incizie pe piele de lungime egala cu distanta de la incheietura miinii pana la varful degetului inelar. In majoritatea operatiilor incizia se face orizontal, chiar deasupra liniei parului pubian, deoarece se vindeca si arata mai bine, si provoaca mai putina durere mamei.

Dupa intrarea in uter cu o taietura putin mai mare decat capul copilului, acesta este apucat cu grija, iar moasa apasa pe uter si copilul este eliberat prin incizia facuta. Cordonul ombilical este prins si taiat, iar copilul este dat asistentei sau medicului care se ocupa de nou-nascuti (neonatolog). Ginecologul elimina apoi placenta, coase uterul, inspecteaza ovarele si trompele, apoi pune la loc diferitele straturi de tesuturi si coase sau capseaza pielea.

Poti primi injectie cu oxitocina combinata cu o doza de perfuzii pentru a ajuta uterul sa se contracte in vederea opririi sangerarii si, uneori, pentru a preveni infectiile, se administreaza si antibiotice.


Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:30 am

Saptamana 35 de sarcina



Saptamana 35 de sarcina reprezinta un moment de crestere rapida pentru bebelusul tau. El nu mai are acum prea mult spatiu pentru a se misca. Bebelusul cantareste acum cam 2 kilograme si jumatate si masoara 45 cm. El continua sa ia rapid in greutate si acumuleaza straturi de grasime pe tot corpul, mai ales in jurul umerilor. Urmatoarele 3 saptamani vor reprezenta perioada cu cea mai rapida crestere in greutate, cam 250 de grame pe saptamana.

Pentru ca bebelusul este atat de ingramadit in interiorul uterului, el nu va mai face miscari prea complexe sau ample si s-ar putea ca tu sa le simti mai infundat. Cu toate acestea, numarul loviturilor cu picioarele ar trebui sa fie cam acelasi.

Rinichii lui sunt complet dezvoltati acum si ficatul lui poate sa proceseze unele ramasite. Dezvoltarea fizica este aproape completa asa ca urmatoarele saptamani vor fi dedicate aproape exclusiv acumularii grasimii.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cum ti se schimba viata

Uterul tau ajunge acum pana aproape de cutia toracica. Daca ai putea privi in interiorul burticii tale ai putea observa ca acum bebelusul ocupa mai mult loc decat lichidul amniotic. Uterul tau inghesuie si celelalte organe si probabil din aceasta cauza trebuie sa mergi atat de des la toaleta si ai arsuri gastrice si discomfort gastrointestinal. Daca nu ai aceste probleme, inseamna ca esti printre putinele norocoase la acest capitol.


De acum incolo te vei intalni cu medicul in fiecare saptamana. La un moment dat, intre saptamana 35 si 37, medicul iti va face o cultura vaginala si rectala pentru a testa existenta bacteriei numita Grupa B streptoccoci (GBS). Procedura de recoltare este simpla si nedureroasa. GBS nu este de obicei periculos pentru adulti, dar daca ai bacteria si esti insarcinata o poti transmite la fat in timpul nasterii. Din cauza bacteriei bebelusul poate fi expus la mai multe complicatii medicale, de tipul meningitei, pneumoniei sau infectii ale sangelui.

Pentru ca intre 10 si 30% dintre femeile insarcinate pot purta bacteria fara sa stie, doctorul iti va face un test. Bacteriile acestea vin si pleaca fara tratament la adulti, de aceea nu ti-a fost facut un test mai devreme in sarcina. Daca esti purtatoare de GBS, iti vor fi facute antibiotice intravenoase care vor reduce semnificativ riscul de infectare a bebelusului.

Saptamana 35 este de asemenea propice pentru crearea unui plan de nastere. Mai multe detalii si idei gasesti in articolul Planul tau de nastere.Ceea ce este foarte important de tinut minte in legatura cu planul de nastere este faptul ca el nu este batut in cuie. Nici tu si nici medicii nu puteti sti cu siguranta cum o sa decurga nasterea si ce se mai iveste pe parcurs asa ca fii flexibila la schimbari. Planul reprezinta doar o idee generala a cum vrei tu sa decurga nasterea si intocmirea unui astfel de plan te ajuta sa fii mai relaxata si mai pregatita pentru procesul nasterii.

3 intrebari despre...drumul la spital

Ce trebuie sa contina bagajul pentru maternitate?


Inainte de a intra in travaliu, preferabil din aceasta saptamana, este bine sa iti faci bagajul pentru maternitate pentru a nu intra in panica si a impacheta lucrurile pe fuga atunci cand va trebui sa mergi la spital

Actele pe care trebuie sa le ai in bagajul pentru maternitate: Cartea de identitate/buletin (original si copie), carnetul de sanatate, adeverinta de la serviciu, dosarul de analize din timpul sarcinii, carnetul gravidei.

Ce trebuie sa contina bagajul pentru tine:


• Portofelul
• Telefon mobil/cartela telefonica
• Ceas
• Carte/radio cu casti
• Aparat foto
• Periuta si pasta de dinti
• Sapun
• Deodorant
• Prosoape
• Pieptan
• Servetele umede si servetele uscate
• Crema de fata
• Agrafe/elastic de par
• 2 pachete de vata
• Tampoane
• Papuci
• Ciorapi, sosete
• 3 camasi de noapte
• Chiloti
• Hainele pentru drumul la spital
• Halat calduros
• Sutiene de alaptat
• Tampoane de sani
• Crema pentru sani
• Pompa de muls
• Apa plata/sucuri neacidulate
• Pahare si farfurii de unica folosinta

In bagajul de maternitate pentru bebe trebuie sa pui:


• Scutece
• Pudra
• Ulei de corp
• Servetele umede
• Crema pentru funduletul bebelusului pe baza de zinc impotriva eritemului fesier
• Sampon "fara lacrimi" pentru bebelusi
• 2 prosoape
• Biberon
• Tetine
• Suzeta
• Cutie cu lapte praf
• O cutie cu ceai contra colicilor abdominale
• Hainute din bumbac: body, caciulita, bluzite, pantaloni, sosete, manusi sa nu se zgarie, salopeta si botosei
• Haine pentru iesirea din maternitate
• Cosulet sau landou pentru plecarea din spital

Nu uita: alimentele si lichidele din bagaj trebuie sa fie proaspete.

Cum pot sa ma pregatesc pentru drumul spre spital?


Cu destul timp inainte sa intri in travaliu este bine ca tu si partenerul tau sa descoperiti cea mai rapida ruta spre spital unde vei naste. Intereseaza-te unde puteti sa va parcati, avand in vedere ca veti lasa masina cam 24 de ore acolo. Intreaba-i pe angajatii spitalului pe unde poti intra dupa orele de program.
Ce trebuie sa fac atunci cand ajung la spital?

Atunci cand ajungi la spital, daca esti deja inregistrata, vei merge direct la salonul de maternitate. Daca nu te-ai inregistat, va trebui sa completezi cateva formulare la receptie si apoi vei merge in salon. In functie de stadiul travaliului, o asistenta te poate duce direct la un salon de nasteri.

Activitatea saptamanii:


Pregateste mancarea pentru saptamana dupa nastere. Daca inca mai gatesti, incearca sa faci totul in cantitate dubla si sa congelezi jumatate. Tu si cu partenerul tau veti fi epuizati dupa nastere si nu veti avea timp sau putere sa si gatiti, asa ca mancarurile care se inclazesc repede sunt o solutie buna.

Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:40 am

Saptamana 36 de sarcina





In saptamana 36 bebelusul tau cantareste aproximativ 2, 700 de grame si continua sa ia in greutate. El are 47 de centimetri in lungime. El da jos acum parul numit lanugo si substanta cerata numita vernix caseosa, ce i-a invelit si protejat pielea in timpul celor noua luni de "baie amniotica". Bebelusul tau inghite parti din ambele substante, ce vor forma o mixtura negricioasa, care va forma continutul primului scaun.

La sfarsitul acestei saptamani bebelusul tau va fi considerat ca fiind nascut "la termen". Bebelusii nascuti prematur sunt cei inainte de saptamana 37 iar cei nascuti dupa saptamana 42 sunt considerati a fi post-termen.

Pana in saptamana 36, fatul a crescut destul de mult incat sa umple pielea care ii era altadata prea larga si din aceasta cauza acum nu mai are un aspect zbarcit. Daca ti-ai putea privi bebelusul acum ai descoperi ca este grasut, cu o fata mica dar rotunjoara, ca un rezultat al depozitelor de grasime proaspat aparute si al muschilor bine dezvoltati si gata de actiune, pregatiti pentru supt.

Acum probabil ca bebelusul tau se afla in pozitia cu capul in jos. Daca nu este in aceasata pozitie, doctorul iti va propune probabil o procedura pin care va "manipula" bebelusul din afara burticii ca sa se pozitioneze cu capul in jos.

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cum ti se schimba viata

Acum ca bebelusul tau ocupa atat de mult spatiu, s-ar putea sa ai probleme cu mancatul normal. Mese mai mici si mai frecvente sunt o optiune mai buna in aceasta perioada. Pe de alta parte, s-ar putea sa nu mai ai arsuri gastrice si sa nu-ti mai pierzi respiratia la miscarile bruste ale bebelusului.

Daca bebelusul tau apasa foarte tare in jos, s-ar putea sa simti mai multe presiune in abdomenul inferior ceea ce va face mersul foarte inconfortabil si probabil ca vei descoperi ca trebuie sa urinezi si mai des.

S-ar putea sa mai observi si ca contractiile Braxton Hicks sunt mai frecvente acum. Daca ai impresia ca bebelusul tau nu se mai misca, iti curge lichidul amniotic, ai sangerari, febra sau dureri de cap persistente, trebuie sa-ti suni doctorul imediat.

Chiar daca te bucuri de o sarcina fara complicatii majore este bine sa eviti zborul cu avionul in aceasta perioada pentru ca poti intra in travaliu in orice moment.

Informatii surprinzatoare: Stadiile travaliului


Pentru cele care nasc pentru prima oara, travaliul dureaza cam 15 ore, desi nu este iesit din comun sa dureze si peste 20 de ore. Cele care au mai dat nastere vor avea in medie un travaliu de 8 ore. Travaliul are 3 mari stadii.

Pima etapa: Travaliul timpuriu

Prima etapa a travaliului este de obicei cea mai lunga si mai putin intensa. Procesul de dilatare (deschidere) si subtiere a colului uterin poate dura cateva zile sau doar cateva ore.

Contractile sunt moderate, dureaza intre 30 si 45 de secunde, pot aparea regulat sau nu, la un interval de 5 pana la 20 de minute. Este posibil ca aceasta etapa nici sa nu fie observata. Cele mai des intalnite simptome ale acestei etape sunt durerile de spate, crampe asemanatoare celor menstruale, diarea, senzatia de incalzire a abdomenului, si scurgerile de sange.

Pe plan emotional mama poate avea sentimentul de usurare, nerabdare, neliniste sau frica. Unele femei sunt calme si comunicative, altele incordate si nervoase.

A doua etapa: Travaliul propriu-zis

Cea de-a doua etapa a travaliului este de obicei mai scurta decat prima, durand de la 2 pana la 3 sau 5 ore. Uterul depune eforturi foarte mari in aceaasta etapa. Contractiile sunt mai puternice, mai lungi si mai dese (la un interval de 3 pana la 4 minute si dureaza intre 40 si 60 de secunde), desi este posibil ca ele sa nu fie totusi regulate.

Mama ar trebui sa se afle deja la spital in acest moment. Pot aparea acum si reactii specifice, cum ar fi o neplacere sporita si persistenta in urma contractiilor, dureri de spate din ce in ce mai puternice, dureri de picioare si scurgeri de sange abundente. Acum este posibil sa se rupa membranele, daca nu s-au rupt deja, sau ele pot fi rupte de catre medic.

Mama poate resimti o stare de agitatie si imposibilitate de relaxare, sau poate deveni extrem de concentrata si absorbita de ceea ce i se intampla. Este posibil sa apara neplacutul sentiment ca travaliul nu se va mai sfarsi niciodata, sau poate aparea senzatia ca intregul proces este sub control.

Din momentul in care contractiile devin prea puternice pentru a mai putea fi suportate cu usurinta mama isi poate incepe exercitiile de respiratie, daca planuieste sa le foloseasca.

Cea de-a treia etapa: Travaliul tranditional

Cea de-a treia etapa a travaliului este cea mai obositoare dintre toate. Contractiile ajung la o durata de 60 pana la 90 de secunde si apar la fiecare 2 sau 3 minute. Mama le poate resimti chiar ca fiind continui si nu se poate relaxa deloc intre ele. Aceasta faza dureaza de obicei intre 20 de minute si o ora.

In aceste momente mama va simti probabil o presiune puternica in zona inferioara a spatelui si/sau in zona perineului. Presiunea rectala, care poate fi insotita de impulsul de a impinge o pot face sa geama.

Poate resimti o caldura intensa, insotita de transpiratie, sau o senzatie de raceala puternica insotita de tremuraturi, sau poate pendula intre cele doua. Scurgerile de sange din vagin se vor intensifica pe masura ce tot mai multe capilare plesnesc in interiorul colului uterin, pot sa apara crampe ale picioarelor, care sunt reci si nesigure.

Pot sa apara stari de greata si/sau voma precum si o stare de somnolenta, deoarece oxigenul tinde sa fie folosit mai mult in zona travaliului decat in zona creierului. Se poate instala o stare de oboseala puternica. Pe plan emotional se poate simti vulnerabila si coplesita.

Dupa ce a copilul a iesit, ultima parte a travaliului este eliminarea placentei. Contractiile nu mai sunt la fel de puternice.

Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:41 am

Saptamana 37 de sarcina





In saptamana 37 bebelusul tau este considerat a fi dezvoltat complet. Asta inseamna ca daca bebelusul tau se naste acum, plamanii lui ar trebui sa fie complet maturi si pregatiti sa se adapteze la viata din afara burticii, desi data nasterii tale "la termen" este inca la trei saptamani distanta.

Bebelusul tau cantareste in saptamana 37 aproximativ 2.800 de grame si are o inaltime de 49 de centimetri. Multi bebelusi se nasc cu par, cu suvite lungi de pana la cativa centimetri. Nu te astepta insa ca parul lui sa fie de aceeasi culoare ca al tau. Cuplurile cu parul inchis la culoare sunt luate de cele mai multe ori prin surprindere atunci cand isi vad bebelusul blond sau roscat si invers. Mai sunt, de asemenea, si acei bebelusi care se nasc doar cu un puf delicat pe cap.

Bebelusul inca nu a terminat cu cresterea, dar viteza cu care ia in greutate s-a micsorat, incetinid la 15 grame pe zi. Pe masura ce el acumuleaza grasime, corpul copilului devine din ce in ce mai rotund.

Sexul copilului pare sa fie un factor important in determinarea greutatii la nastere. Daca ai un baiat, el va cantari putin mai mult decat o fata care se naste in aceeasi perioada.

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.
Cum se schimba viata ta

Contractiile Braxton Hicks sunt mai frecvente acum si pot dura mai mult, fiind in acelasi timp si mai neplacute. S-ar putea sa mai observi si o crestere a scurgerilor vaginale.

Daca observi ca mucusul este un pic amestecat cu sange in toaleta sau pe chilot, probabil ca travaliul este la cateva zile distanta, sau se poate declansa chiar mai devreme de atat. Daca ai sangerari mai puternice, suna-ti doctorul imediat.

Intreaba doctorul si despre testul de cultura de streptococi de Grupa B pentru a sti daca sa ceri antibiotice la nastere. S-ar putea sa fie mai dificil sa te simti comfortabil si sa dormi bine noaptea.

Daca poti, nu te obosi prea mult in timpul zilei, pentru ca s-ar putea sa fie ultima ta sansa de a avea o zi linistita. Monitorizeaza in continuare miscarile bebelusului si anunta-ti doctorul imediat daca observi o scadere a nivelului de activitate.

In timp ce dormi, s-ar putea sa ai parte de vise foarte intense. Anxietatea cu privire la travaliu si la gandul ca vei deveni parinte poate alimenta o multime de ganduri si imagini in subconstient.

Informatii surprinzatoare: Semnele travaliului


Nu exista o modalitate sigura prin care se poate prezice cand va incepe travaliul. Corpul tau se pregateste cam cu o luna inainte de a intra in travaliu pentru nastere. S-ar putea sa observi aparitia unora dintre semenele nasterii.

Iata cateva lucruri pe care le poti sesiza in saptamanile sau zilele premergatoare nasterii:

• Daca esti insarcinata pentru prima oara, poti simti cum fatul coboara cu 2 pana la 4 saptamani inainte de nastere. Vei detecta o greutate in zona pelviana si mai putina presiune in cutia toracica. Acest lucru te va ajuta sa-ti recapeti mai repede rasuflarea.

• Din ce in ce mai frecvente si mai intense, contractiile Braxton Hicks pot semnala pre-travaliul in timpul caruia cervixul tau se subtiaza si se pregateste pentru adevaratul travaliu. Aceste contractii se resimt ca o incordare puternica a uterului in partea lui superioara si o relaxare treptata a acestuia. Unele femei pot avea crampe asemanatoare celor menstruale in tot acest timp cat si scurgeri vaginale amestecate cu putin sange.

• Pe masura ce colul uterin incepe sa se subtieze si sa se deschida, "dopul" de mucus care sigileaza uterul, este inlaturat. Il poti elimina prin vagin cu o saptamana sau doua inainte de nastere sau chiar in momentul inceperii travaliului. Dopul gelatinos poate fi eliminat si in urma unui contact sexual sau a unui examen vaginal, ceea ce va genera o scurgere care seamana cu menstruatia. Suna-ti medicul imediat ce observi acest lucru pentru ca poate semnala o problema.

• Cand sacul plin cu lichid amniotic ce inconjoara fatul se rupe, lichidul se elimina prin vagin. Suna-ti medicul indiferent de modul in care acesta se scurge. Unele femei incep sa aiba contractii inainte de ruperea apei, dar sunt cazuri in care contractiile apar dupa ruperea acesteia. Astfel de situatii sunt urmate indeaproape de travaliu. Daca nu ai contractii acestea iti vor fi provocate pentru ca exista riscul imbolnavirii fatului care nu mai este protejat de sacul cu lichid amniotic.


Cum iti poti da seama daca e travaliu fals sau nu


Cateodata este foarte greu sa deosebesti travaliul fals de faza incipienta a travaliului real. Mai jos sunt cateva semne care pot sa te ajute:

• Contractiile travaliului fals sunt imprevizibile. Ele vin la intervale neregulate si variaza in durata si intensitate. Desi contractiile travaliului adevarat pot fi neregulate la inceput, in timp ele vor incepe sa vina la intervale mai regulate si mai scurte, vor deveni mai intense si vor dura mai mult.

• Cand vine vorba de travaliul fals, durerea de la contractii se centralizeaza in zona abdomenului inferior. Cand vine vorba de travaliul adevarat, vei simti durerea in partea inferioara a spatelui si in toata zona abdomenului.

• Contractiile din timpul travaliului fals pot ceda singure sau cand incepi sau termini o activitate sau iti schimbi pozitia corpului. Contactiile din timpul nasterii, insa, nu vor trece si vor progresa orice ai face.

Activitatea saptamanii:


Instaleaza scaunul bebeluslui tau in masina. Nu vei putea sa-ti aduci bebelusul tau inapoi fara scaunul potrivit instalat in masina si chiar este mai greu de instalat decat crezi, asa ca nu astepta pana in ultimul moment. Roaga-l pe partenerul tau sa te ajute.


Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:41 am

Saptamana 38 de sarcina





Cum creste copilul tau in saptamana a 38 de sarcina

In saptamana 38 probabil ca bebelusul tau are cam 50 de centimetri si cam 3000 de grame. In ultimele saptamani dezvoltarea copilului a presupus mai mult ameliorarea functiei organelor decat constituirea lor.

Creierul si sistemul nervos al bebelusului lucreaza din ce in ce mai bine, insa procesul de dezvoltare al acestor structuri continua pe parcursul copilariei si chiar si in adolescenta.

De aceea, expunerea la alcool sau droguri, desi nu ii va mai modifica aspectul fizic cauzand defecte de nastere, ii poate prejudicia sever creierul. In aceasta luna creierul copilului s-a pregatit pentru indeplinirea unor functii complicate ca respiratia, digestia, mentinerea activitatii inimii si mancatul.

Oasele craniului copilului tau sunt inca separate si vor ramane astfel pentru a permite oaselor sa se comprime suficient astfel incat capul copilului sa incapa prin canalul de nastere in timpul travaliului (vei observa puncte moi la nivelul craniului sau "fontanele" timp de un an sau mai mult dupa nastere).

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in uter. Informatiile noastre au rolul de a-ti oferi o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cum se schimba viata ta

Pentru multe femei, urmatoarele saptamani sunt mai mult de asteptare. Profita de timpul acesta pentru a aranja camera copilului sau de alte lucruri de care nu o sa ai timp dupa ce se naste bebeluslul. Trage un pui de somn cand reusesti, citeste un roman si petrece cat mai mult timp cu partenerul tau.

S-ar putea sa ai parte de o umflare a gleznelor sau picioarelor, ceea ce este normal. Daca observi totusi o umflare excesiva a picioarelor, suna-ti imediat medicul. Recomandarea este valabila si pentru umflarea severa a mainilor, a fetei, pungi in jurul ochilor sau o crestere rapida in greutate.

Suna-ti doctorul si daca ai dureri de cap persistente sau severe, vedere in ceata sau dereglari ale vederii, dureri abdominale inferioare severe, greata sau voma. Aceastea sunt simptomele unei complicatii medicale severe numita preeclampsie.

3 intrebari despre...alptarea la san


De ce este alaptarea considerata a fi cea mai buna pentru bebelus?


Alaptarea la san are o valoare deosebita si aceasta din mai multe motive. Astfel, sugarii capata imunitate fata de o multitudine de agenti infectiosi prin intermediul unor substante din colostru (lichidul secretat de glanda mamara inaintea instalarii secretiei lactate) sau din laptele matern. Desi intr-o cantitate redusa, fierul se gaseste in laptele matern sub o forma care este digerata si absorbita extrem de usor de catre sugar.

Un mare avantaj al alaptarii la san este acela ca laptele matern este intotdeauna steril; ca urmare riscul aparitiei unor infectii intestinale la sugar prin consumul acestui lapte este nul.

Alaptarea la san este si mult mai bine adaptata pentru a satisface insctinctul de supt al sugarului. La san el poate suge atata timp cat simte nevoia. Acesta poate fi un motiv pentru care obiceiul suptului degetului este mai rar intalnit la copii astfel hraniti. Alaptarea determina, de asemenea, o dezvoltare normala a maxilarelor si dintilor. La copii care sug la san se intalnesc mai rar varsaturi, regurgitatii, colici, sughituri, tulburari de somn, neliniste.

Mai mult decat atat, prin alaptare se favorizeaza si sanatatea mamei. Astfel, eliberarea ocitocinei in sange detrmina revenirea mai rapida a dimensiunilor si formei uterului, se reduc mai repede rezervele acumulate in timpul sarcinii, iar sanii capata forma initiala intr-un timp mai scurt. S-a demonstrat ca alapatarea reduce si riscul imbolnavirii de cancer.

Cum decurge prima alaptare acasa?


Prima alaptare acasa poate fi foarte emotionanta pentru proaspata mamica. Pentru inceput, aseaza-te intr-un scaun confortabil, cu spatele drept. Adu-ti copilul la san in asa fel incat burtica lui sa fie lipita de burta ta. Fetisoara lui trebuie sa fie in dreptul unui san, piciorusele la celalalt. Poti sa te ajuti de perne ca sa-l aduci la nivelul sanului. Sustine-i spatele si ceafa cu o mana.

Pozitioneaza capul bebelusului in asa fel incat nasul sa-i fie in directia opusa mamelonului, avand capul usor inclinat spre spate. Buza de jos si barbia lui trebuie sa atinga sanul, iar nasul trebuie sa fie liber, permitandu-i sa respire cu usurinta.

Este posibil sa suga mai repede la inceput, dupa care se va relaxa, adoptand un ritm mai lent – stii ca se hraneste corect daca auzi cum inghite. Afla mai multe despre cum poti sti cand primeste sugarul suficient lapte.

Incearca sa alaptezi cel putin 20 de minute – unii copii sug si 40. Daca bebelusul se hraneste bine, se va desprinde singur cand e satul.

Care este ratia necesara de lapte?


Majoritatea mamelor sunt ingrijorate datorita faptului ca bebelusul lor nu primeste cantitatea necesara de lapte. Dupa nastere, in spital, in cazul in care nu apar complicatii, copilul trebuie sa stea impreuna cu mama sa.

Copilul va fi adormit si nu te astepta ca acesta sa te trezeasca atunci cand ii este foame, de aceea din doua in doua ore trebuie sa il trezesti pentru a-l alapta. La inceput il vei hrani cu colostrum, prima forma de lapte ce are culoare galbuie si te poti astepta ca bebelusul tau sa scada in greutate, lucru total normal, ce nu are legatura cu alaptarea, atata timp cat copilul nu scade cu 7-10% din greutatea sa, in primele 3-5 zile de la nastere inseamna ca mananca normal.

Iti poti da seama daca bebelusul tau mananca normal in functie de numarul de scutece ude. In primele zile, cand laptele este bogat in nutrimente insa sarac in lichide, copilul va uda 1-2 scutece pe zi. In momentul in care cantitatea de lapte creste, numarul de scutece va creste la 3-4 sau maxim 5-6 scutece pe zi.

Activitatea saptamanii


Incepe sa citesti informatii despre ingrijirea bebeluslui. Daca nu ai inceput inca, acum este momentul perfect sa lasi deoparte cartile despre sarcina si sa te concentrezi pe datele despre cresterea si dezvoltarea nou-nascutului. Nu vei avea prea mult timp la dispozitie sa citesti dupa ce copilul se va naste, asa ca profita de aceste ultime saptamani.

Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:42 am

Saptamana 39 de sarcina





Cum creste copilul tau in saptamana a 39-a de sarcina


Putin peste 50 de centimetri lungime, bebelusul tau continua sa creasca si poate sa cantareasca acum aproape 3300 de grame. Asa lenes cum este el, bebelusul tau nu poate sta inauntru pentru toata viata. Pentru siguranta copilului tau, medicul va vorbi cu tine despre inducerea travaliului daca bebelusul nu se va naste in urmatoarea saptamana – chiar mai devreme daca exista ceva probleme.

Pana acum bebelusul a pierdut mare parte din vernix si lanugo, desi la nastere s-ar putea sa mai gasesti niste urme din ele. El are acum suficiente straturi de tesut adipos sub piele pentru mentinerea temperaturii corpului, cu putin ajutor si din partea ta. Aceste straturi de grasime in ofera copilului un aspect "grasut" la nastere.

Capul continua sa ramana cea mai voluminoasa parte a corpului, desi este bine dezvoltat si in rest. Din aceasta cauza este cel mai bine cand bebelusii se nasc cu capul intai.

Placenta continua sa furnizeze anticorpi copilului (substante proteice care ajuta la protectia impotriva bacteriilor si virusilor), ce ii ajuta sistemul imunitar al copilului in lupta cu infectia in primele 6 luni de viata. Dupa nastere acesta va primi anticorpi prin laptele matern.

Cand un bebelus nu a fost hranit cu lapte matern, dureaza cam o luna pana acesta poate sa isi dezvolte un sistem imunitar eficient. In timpul acestei luni, daca bebelusul se imbolnaveste, anumite imunitati s-ar putea sa nu i se mai dezvolte niciodata pentru ca sistemul sau ar putea fi atat de suprasolicitat de acest microb incat ar putea sa inceapa sa creada ca virusul este un lucru normal ce circula prin sange.

Nu uita: Expertii spun ca fiecare bebelus se dezvolta diferit - chiar si in uter. Aceste informatii au rolul de a va da o idee generala despre cum creste copilul in interiorul tau.

Riscurile nasterii dupa termen


Majoritatea medicilor nu te vor lasa sa astepti mai mult de 2 saptamani dupa ce ai depasit termenul deoarece acest lucru creste riscul de complicatii pentru tine si pentru copilul tau. Cam 5-6% dintre gravide au sarcini prelungitecare se extind
cu trei sau mai multe saptatmani peste termenul estimat.

In afara de faptul ca te simiti foarte incomfortabil si nu mai ai rabdare, sunt si cateva probleme asociate cu sarcina peste termen. Dupa 42 de saptamani incep sa apara complicatiile cu privire la bebelus. Mai precis, exista un risc un pic crescut ca fatul sa se nasca mort (un caz din 1.000). Exista dovezi care spun ca inducerea travaliului poate minimiza acest risc.

Bebelusii nascuti la 42 de saptamani sau mai mult pot avea pielea uscata, asemanatoare pergamentului si sunt adesea supraponderali. Prelungirea atat de mult a nasterii poate avea ca efect cresterea riscului de infectii intrauterine ce poate fi periculoasa pentru copilul tau sau a decesului antepartum (inainte de nastere).

Mai mult, sunt sanse mari ca daca ai un travaliu prelungit, tu si copilul sa aveti un risc crescut de complicatii in timpul unei nasteri pe cale vaginala, ceea ce iti dubleaza riscul de a necesita o operatie cezariana.

Cum se schimba viata ta:


Este greu sa nu fii ingrijorata cand termenul ti se aproprie si apoi trece iar tu esti inca uriasa (mai ales atunci cand prietenii si familia, binevoitori, te tot intreba cum mai stai!). Dar nu te speria – nu vei fi insarcinata pentru totdeauna. Este o probabilitate destul de mare ca tu sa intri in travaliu spontan pana la sfarsitul acestei saptamani, iar daca nu, ti se va induce travaliul pana la sfarsitul saptamanii 42 sau mai devereme daca tu sau copilul tau aveti probleme.

Exista mai multe modalitati prin care poate fi indus travaliul iar medicul tau o va alege pe cea care ti se potriveste, in functie de antecedentele tale medicale, starea colului, varsta sarcinii etc. Daca colul tau nu a inceput sa se immoaie, sa se stearga (sa se subtieze), sau sa se dilate (sa se deschida), este considerat nepregatit pentru travaliu.

In functie de situatie, metodele pot include ruperea membranelor, sau folosirea de medicamente cum ar fi oxytocina pentru a-ti declansa aparitia contractiilor. Daca acestea sau alte metode nu functioneaza, vei naste prin cezariana.

Intre timp, asigura-te ca il anunti pe medicul tau imediat ce miscarile bebelusului tau se diminueaza sau pierzi orice fel de fluid pe cale vaginala.

Activitatea saptamanii: Alegerea numelui bebelusului


In timp ce astepti sa inceapa travaliul poti sa incepi sa te gandesti la ce nume ai vrea sa poarte copilul tau. Pentru ca procedeul sa fie mai simplu, ai mai jos cateva sfaturi pentru alegerea numelui:

• Cauta in resurse online, (Ce nume aleg?), intreba-ti rudele de nume speciale in familia voastra si citeste carti de onomastica. Chiar daca vrei ca sexul copilului sa fie o surpriza la nasteresi ai ales sa nu il stii inca, poti cauta nume si pentru fete si pentru baieti. Scrie numele care iti plac intr-o lista, si taie-le incet incet pe cele care nu iti plac.

• Alege un nume care sa se potriveasca si cu numele de familie. Nu incerca sa faci o poveste din cele doua nume (ex. Mos Craciun). Cauta doar un nume care sa sune bine alaturat celui de familie. Ai grija si cum se aud numele rostite impreuna, mai intai prenumele si apoi numele de familie si invers, pentru a nu forma din ultimele si primele silabe combinatii ciudate. Fii atenta la initialele pe care le va forma numele, mai ales daca vrei sa ii pui copilului doua prenume.

• Alege un nume cu o semnificatie speciala.

• Poti incorpora daca vrei un nume al unui membru de familie care iti este drag, Nu lasa lucrul acesta insa sa degenereze intr-o cearta cu partenerul pentru numele de familie din partea fiecaruia. De asemenea, nu lasa familia sa faca presiuni asupra ta sa-ti numesti copilul intr-un anume fel (pe motiv de religie, traditie, obligatie etc). Decizia asupra numelui va apartine, in ultima instanta, exclusiv tie si partenerului tau, ca parinti.

• Numele care au o ortografiere deosebita pot fi interesante, dar pot sa si fie greu de scris pentru copilul tau, atunci cand va merge la scoala.

• Nu alege nume prea populare. Cauta un top 5 al celor mai populare nume de la noi si sterge-le din lista din principiu.

• Nu ii pune fetitei tale un nume de baiat sau baiatului tau un nume de fata. Este ciudat si intotdeauna vor exista confuzii.

• Nu lua o decizie definitiva inainte sa-ti vezi copilul pentru ca s-ar putea sa te rasgandesti cand il vezi.

• Alege un nume care sa se potriveasca si pentru cand va creste ( ex. Domnul Mugurel nu prea suna bine).

• Nu alege un nume care sa aiba o poanta, care poate fi scurtat intr-un diminutiv tendentios, sau care rimeaza cu obscenitati.


Sfat pentru sarcina: o primire calduroasa


Daca ai si alti copii, lasa-i sa te ajute sa planuiesti o mica petrecere pentru nou-nascut, cu tort si cu decoratii. Din punctul lor de vedere acest lucru se va numara printre avantajele de a avea un bebelus nou in casa.


Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:42 am

Saptamana 40 de sarcina




Cum creste copilul tau in saptamana a 40 de sarcina

Este greu de spus cat de mare va fi bebelusul tau atunci cand se va naste, dar majoritatea nou-nascutilor au in saptamana 40 putin peste 3400 de grame si in jur de 52 de centimetri in lungime.

Termenul este probabil in aceasta saptamana, dar este foarte probabil sa nu nasti chiar acum. Specialistii spun ca numai 5% dintre femei nasc la data calculata. Incearca totusi sa ai rabdare in continuare, desi s-ar putea sa fie cam greu dupa tot ce ai indurat.

Odata ce a inceput travaliul, bebelusul va trebui sa sufere transformari, inclusiv o crestere a nivelului unor hormoni. Acest lucru ajuta la mentinerea tensiunii arteriale si a nivelului de glicemie dupa nastere.

In timpul travaliului bebelusul este pregatit sa faca fata unor intreruperi scurte ale fluxului sangvin spre placenta la fiecare contractie, cat timp ele nu sunt frecvente si nu dureaza prea mult.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in uter. Informatiile noastre au rolul de a-ti oferi o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta:



In ciuda progreselor medicinei, inca nu se poate sti exact cand va intra o femeie in travaliu. Poate sa nu fie atat de tarziu cum crezi tu mai ales daca nu a fost conceput exact cand crezi tu (acest lucru se intampla mai frecvent cand data probabila a nasterii este calculata bazandu-se doar pe data ultimei menstruatii si nu ai facut o ecografie in primul trimestru al sarcinii). Dar chiar si cu date de incredere, unele femei au totusi o sarcina prelungita, iar expertii nu inteleg cu adevarat din ce cauza.

Inca mai ai cateve saptamani inainte de a fi considerata ca fiind peste termen. Dar pentru a fi sigura ca fatul tau inca se dezvolta bine, in acesta saptamana medicul tau va dori sa incepi niste teste speciale pentru a-ti monitoriza copilul. Daca ai complicatii ale sarcinii, probabil ca ai inceput aceste teste deja.

Un profil biofizic (BPP) consta intr-o ecografie detaliata pentru a verifica daca copilul se misca, respira, are tonus muscular (daca isi inchide si deschide mainile sau daca isi flecteza si isi extinde membrele inferioare), cantitatea de fluid amniotic ce il inconjoara (si care este importanta deoarece acest lucru ne spune cat de bine suporta placenta copilul).

Poate sa includa si 20 de minute sau mai mult de monitorizare a batailor cardiace fetale. Alternativ, poti sa faci ceea ce este numit uneori ca BPP modificat, care include monitorizarea batailor cardiace fetale cu un monitor fetal si o evaluare ecografica a cantitatii de fluid amniotic. Aceste teste se fac de obicei de 2 ori pe saptamana.

Daca testele fetale nu sunt linistitoare – cantitatea de lichid amniotic este prea mica, de exemplu, - vei fi programata pentru inducerea travaliului cat mai repede cu putinta. Daca este vorba de o problema serioasa, ti se poate face o operatie cezariana de urgenta.

Medicul tau iti va face o examinare si va verifica daca colul tau este pregatit. Pozitia acestuia, cat de moale este, cat de sters (subtiat) este, si cat de dilatat (deschis) este, pot afecta modul si momentul inducerii travaliului. Daca nu intri singura in travaliu, ti se va induce travaliul intre saptamana 41 sau 42.

In timp ce astepti sa inceapa travaliul asigura-te ca acorzi suficienta atentie miscarilor fetale si ca il anunti imediat pe medicul tau daca observi o scadere a activitatii fetale.

3 intrebari despre…inducerea travaliului


Ce inseamna inducerea travaliului?


Daca tu si medicul tau ati decis ca nu este o idee buna sa astepti mai mult declansarea spontana a travaliului, medicul tau poate folosi anumite tehnici pentru a induce declansarea travaliului.

O metoda mai putin riscanta de inducere a travaliului este ruperea apei. Totusi, pentru a face acest lucru, cervixul trebuie sa fie dilatat cativa centimetri. Unele femei considera aceasta procedura, ce implica un instrument ce seamana cu o croseta, cam incomfortabila. Desi cateodata ruperea apei este suficienta pentru a induce travaliul, cateodata procedura trebuie sa fie combinata cu o intravenoasa de Pitocin.

O metoda comuna de declansare a travaliului este administrarea unei substante denumita Pitocin (cunoscuta si sub denumirea de oxitocin). Oxitocina se administreaza intravenos, si are ca efect aparitia de contractii ce dilata colul intr-un mod oportun si ajuta fatul sa coboare.

O alta modalitate de inducere a travaliului este "ruperea membranelor". Procedura este facuta de un medic, si se simte ca un examen ginecologic, desi poate cauza durere si crampe. Doctorul practic rupe membranele amniotice care sunt atasate de partea de jos a cavitatii uterine.

Acest proces pare ca elibereaza substanta de tip hormon numita prostaglandine, ce iti poate ajuta corpul sa intre in travaliu. Metoda aceasta nu a fost foarte bine studiata de catre experti, dar se crede in general a fi sigura si fara complicatii.

Deoarece placenta este mai putin eficienta in a elibera substante nutritive dupa 42 de saptamani si pot sa apara si alte complicatii severe dupa depasirea termenului, majoritatea doctorilor iti vor induce travaliul daca acesta nu s-a declansat spontan in 2 saptamani dupa depasirea datei preconizate a nasterii.

Care sunt riscurile asociate cu inducerea travaliului?


Oxitocina – principalul drog folosit pentru stimularea contractiilor – prezinta riscul de hiperstimulare a uterului daca doza este prea mare. Dar riscul principal este ca declansarea travaliului sa nu functioneze si ca tu sa ai nevoie de operatie de cezariana.

Procesul de pregatire al colului si declansarea travaliului poate dura destul de mult. Daca tot nu ai intrat in travaliu dupa 24 – 48 de ore, medicul tau va considera ca incercarea de declansare a esuat si vei naste prin cezariana. Acest proces poate fi foarte greu pentru tine si pentru partenerul tau din punct de vedere psihologic. Efectuarea unei cazariene dupa esuarea declansarii este asociata cu o rata mare a complicatiilor, in special infectii si o durata mai mare de spitalizare.

Datorita acestor riscuri, vei avea nevoie de monitorizare electronica continua pe parcursul declansarii travaliului pentru a aprecia atat frecventa cat si lungimea contractiilor precum si bataile cardiace fetale. In majoritatea cazurilor va trebui sa stai culcata pe o parte sau pe spate sau in sezut in timp ce vei fi monitorizata, dar unele spitale ofera telemetrie, ceea ce iti permite sa te plimbi in timpul procesului.

Exista metode naturale de declansare a travaliului?


Fii precauta daca esti tentata sa-ti induci singura travaliul acasa prin diferite tehnici "naturale". Niciuna dintre urmatoarele metode de declansare a travaliului nu s-a dovedit a fi cu adevarat eficienta, iar unele sunt chiar periculoase.



•Daca faci sex acest lucru nu-ti va induce travaliul, dar prostaglandinele din sperma si existenta orgasmului pot sa-ti stimuleze contractiile. Sexul este complet sigur pana in momentul in care ti se rupe apa. Odata ce acest lucru se intampla, daca intretii relatii sexuale, acestea maresc riscul de infectare.Trebuie sa eviti contactul sexual si in cazul in care prezinti sangerari vaginale sau placenta jos inserata, care creste riscul de a dezvolta placenta previa.


•Stimularea mameloanelor elibereaza oxitocina, care poate declansa travaliul dar poate avea ca efect doar o prelungire a contractiilor, lucru ce afecteaza copilul – asa ca nu incerca aceasta manevra acasa.


•Uleiul de castor este un laxativ puternic care iti stimuleaza intestinele. Este posibil ca primul efect imediat sa fie greata, urmata de o deshidratare masiva si diaree. De aceea, uleiul de castor nu este prea indicat, desi acesta ramane in istorie ca o alternativa la inducerea travaliului pe cale medicamentoasa. Vorbeste cu medicul tau despre argumentele pro si contra.


•Cercetatorii spun ca exista condimente care ar putea induce travaliul. Pana in prezent sunt, desigur, doar teorii, insa se presupune ca acestea ar stimula miscarile intestinale si astfel si uterul, fapt ce ajuta la aparitia travaliului. Condimentele picante pot produce arsuri, iar daca nu esti obisnuita cu acestea, ele iti pot irita stomacul.


•Alte metode "naturale" includ plimbarile lungi, umflarea baloanelor, saritul pe mingea de nastere, aromaterapia, acupunctura, homeopatia etc.

Intreba-ti doctorul inainte de a lua sau face orice pentru stimularea contractiilor si a travaliului.

Ce trebuie sa faci in saptamana a 38-a de sarcina:


Relaxeaza-te. Vezi filme, citeste un roman, ghemuieste-te cu o sumedenie de reviste sau asculta CD nou, dormi sau atipeste cand poti – chiar si o cana de ceai poate ajuta. Daca inca mai lucrezi, intreaba daca poti sa reduci numarul de ore sau ia-ti de lucru pentru acasa de acum. Tu esti pe ultima suta de metri si meriti odihna si relaxare! Daca esti super-activa pana in momentul nasterii, vei fi epuizata la momentul in care va sosi copilul.

Pentru proaspetele mamici din aceasta saptamana


Nou nascutul


Deoarece el a stat curbat in interiorul uterului tau pana de curand, bebelusul tau va avea probabil pentru o perioada de timp bratele si picioarele insuficient extinse. Poate sa aiba chiar un aspect rotunjit.

Nu te ingrijora: bebelusul tau se va intinde, incetul cu incetul, si pana la varsta de 6 luni va fi complet desfasurat! Intre timp, pe masura ce se adapteaza la conditiile de viata din afara uterului cald si de incredere, el poate aprecia statul infasat intr-o paturica usoara.

Invata mai multe lucruri fascinante despre dezvoltarea nou-nascutului tau.

Viata ta: esti parinte!


In aceasta saptamana, realitatea devine evidenta – ai un copil! Este al tau, este acasa cu tine, si este dependent de tine pentru dragoste, ingrijire si hrana. Fara nici o indoiala ai citit despre ce ai de facut si cum trebuie facut.

Avem o multime de articole si instrumente pentru a-ti improspata memoria si a te invata noi trucuri, dar cel mai bun sfat pentru saptamana asta: nu incerca sa devii experta in ingrijirea copilului deodata.

Ia lucrurile incet, pas cu pas. Nou-nascutul tau este mult mai rezistent decat ai putea crede. El se obisnuieste cu voi la fel cum si tu cu taticul va obisnuiti cu el. Ca toate relatiile de calitate, aceasta va necesita ceva timp.

Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:43 am

Saptamana 41 de sarcina





Cum creste copilul tau in saptamana a 41-a de sarcina


Campul vizual al copilului tau este inca destul de estompat. Bebelusii se nasc miopi si pot vedea cel mai bine lucrurile atunci cand se afla la o distanta de 18-25 de centimetri, astfel incat el iti poate vedea clar fata atunci cand il tii strans in brate.

Nu te ingrijora daca bebelusul tau nu te priveste direct in ochi de la inceput. Nou-nascutii au tendinta de a se uita la sprancene, la linia parului, sau la gura in miscare. Pe masura ce incepe sa te cunoasca in prima luna, va fi mai interesat sa aiba contact vizual cu tine. Studiile arata ca nou-nascutii prefera fetele umane altor modele sau culori. Urmatoarele la rand sunt obiecte inalt contrastante, cum ar fi o tabla de sah.

Invata mai multe lucruri surprinzatoare despre dezvoltarea bebelusului in prima saptamana.

Viata ta: disconfortul dat de alaptarea la san


In primele 2 pana la 4 zile dupa nasterea bebelusului tau, laptele incepe sa "coboare", umplandu-ti sanii. (Imediat dupa nastere, bebelusul tau a fost alaptat cu o substanta hranitoare numita colostru.) Cunoscuta sub denumirea de "angorjare", aceasta schimbare importanta are unele efecte adverse pentru proaspetele mamici.

Aangorjarea poate crea un discomfort de la mediu pana la considerabil. De ce? Corpul tau impinge laptele din glandele care l-au produs pana la nivelul mameloanelor. Mai trebuie sa faci fata si unei scaderi a nivelului de hormoni si senzatiei inca nefamiliare a unui nou-nascut care suge.

Sanii tai pot fi durerosi sau grei si fierbinti, si pot sa se umfle sau sa para ca pulseaza. Nu interpreta asta ca pe un semn cum ca alaptatul nu este pentru tine deoarece este prea dureros. Angorjarea este un fenomen de scurta durata ce se va diminua pe masura ce corpul tau se acomodeaza cu alaptatul.

Intre timp iata niste moduri utile pentru a reduce durerea:




•Fa un dus cald.


•Aplica comprese calde (cum ar fi un prosop udat cu apa fierbinte si stors) pe sani inainte de fiecare alaptare.


•Exprima o mica cantitate de lapte din fiecare san inainte de alaptare. Un san plin cu lapte poate face alaptarea mai dificila, deoarece gura bebelusului se afla intr-o pozitie nefireasca. Atunci el trebuie sa faca mai mult efort pentru a obtine laptele, ceea ce are ca efect aparitia durerii la nivelul sanilor.


•Poarta un sutien pentru alaptare. Unele femei prefera sa il poarte chiar si noaptea.


•Alapteaza la fiecare 2-3 ore. Nu te feri sa alaptezi din cauza durerii. Cu cat alaptezi mai mult cu atat mai repede sanii tai se vor simti mai bine. Alapteaza alternativ.


•Aplica comprese reci dupa fiecare alaptare. Incearca sa folosesti o punga de gheata sau una de legume congelate.

3 intrebari despre icter


Ce este icterul?


Icterul este o coloratie galbena a pielii si a portiunii albe a ochilor. Daca apesi cu degetul pielea de pe nasul sau de pieptul unui bebelus, poti sa observi tenta galbuie. Daca pielea bebelusului este inchisa la culoare, poti sa observi coloratia galbuie a ochilor.

Cel mai comun tip de icter se dezvolta in a doua sau a treia zi de viata – sau atunci cand bebelusul este externat din spital – si de aceea este important sa stii despre ce este vorba si sa fii atenta sa il recunosti. In majoritatea cazurilor este vorba despre icter fiziologic care dispare de la sine in 2 saptamani.

Ce il cauzeaza?


Un nou-nascut are mai multe eritrocite (celule rosii) decat are nevoie organismul lui, si daca un ficat imatur nu le poate procesa suficient de repede, un pigment galben, denumit bilirubina, apare in sange. Cam jumatate dintre bebelusii alaptati la san dezvolta grade variate de icter in primele doua saptamani de viata.

Bebelusii prematuri sunt mai ales vulnerabili. Unii dintre bebelusii alaptati la san dezvolta icter daca nu primesc lapte suficient, deoarece bilirubina nu paraseste organismul prin procesul de epurare. Acesta apare de obicei in a doua saptamana de viata. Cand icterul este detectat in primele 24 de ore, acesta se datoreaza de obicei unei incompatibilitati de grup sangvin cu mama (mama este Rh-negativ si copilul este Rh-pozitiv) sau unei probleme hepatice.

Ar trebui sa ma ingrijoreze?


Majoritatea cazurilor de icter la nou-nascuti sunt nepericuloase si nu necesita vreun tratament. In cazurile moderate, doctorul iti poate prescrie fototerapie (terapie prin lumina). Aceasta implica plasarea copilului dezbracat sub o lumina albastra speciala care ajuta organismul copilului sa metabolizeze bilirubina.

Aceasta terapie se poate face in spital sau acasa cu o unitate portabila. Un tip special de patura electrica din fibra optica are un efect similar. Doctorul tau poate cere analize de sange pentru a masura nivelul de bilirubina. Cu monitorizare si tratament, riscul de complicatii este redus la aproape zero.

Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Ralu
Administrator
Administrator
Ralu


Varsta : 47
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 EmptyMar Dec 21, 2010 9:44 am

Saptamana 42 de sarcina





Cum creste copilul tau in saptamana a 42-a de sarcina


Uterul tau era un mediu cald si confortabil, si bebelusul tau are nevoie de timp ca sa se adapteze diferitelor privelisti, sunete, si senzatii ale vietii din afara uterului. Poate nu poti sa detectezi prea multe din personalitatea lui inca, cat timp bebelusul isi petrece timpul intre cateva tipuri diferite de stadii ale somnului, vigilenta tacuta si vigilenta activa.

Singurul mod in care bebelusul tau stie sa comunice este prin plans, dar tu poti comunica cu el prin intermediul vocii tale si a mangaielilor. Bebelusul tau iti poate recunoaste de acum vocea si sa o aleaga dintre altele.

Bebelusul tau iubeste sa fie tinut in brate, mangaiat, sarutat, imbratisat, masat si ingrijit. El poate chiar sa emita sunete cum ar fi "ah" atunci cand iti aude vocea sau iti vede chipul, si va fi nerabdator sa te gaseasca intr-o multime.

Invata mai multe lucruri fascinante despre dezvoltarea bebelusului in a doua saptamana de viata.

Viata ta: "baby blues" (tristete postpartum)


Pare ca nu are sens. Intr-o perioada in care tu te-ai asteptat sa fii atat de fericita, te simti la pamant, esti plangacioasa, schimbatoare sau iritata. De fapt sunt destule motive foarte bune din cauza carora jumatate din proaspetele mamici sufera de asa numita baby blues.

In timpul primei saptamani acasa cu bebelusul, privarea de somn, refacerea de dupa nastere, nevoile de ingrijire ale nou-nascutului, lipsa de experienta cu copiii, si faptul ca nu exista ajutor adecvat, toate acestea pot fi foarte stresante.

Schimbarile hormonale care au loc dupa nastere, iti pot afecta si ele dispozitia, mai ales daca ai un istoric de sindrom premenstrual sever. Adauga apoi faptul ca in in ziua de azi lumea inca se asteapta ca mamele sa "faca totul" si sa se descurce perfect din prima.

Daca stii ca aceste sentimente sunt normale iti este mult mai usor sa treci peste ele. Este o idee buna sa-ti impartasesti sentimentele cu persoanele pe care le iubesti si in care ai incredere: partenerul, parintii, un/o prieten/a apropiat/a, sau o ruda. Daca iei legatura cu alti noi parinti on line sau in comunitatea din care faci parte, iti este mai usor sa observi ca nu esti singura care trece prin aceste momente.

Sfaturi pentru a trece mai usor prin perioada post partum:




•Fa-ti timp pentru tine. Lasa-l pe partenerul tau sau pe bunici sa stea cu bebelusul cat timp tu vizitezi o prietena, mergi la cumparaturi sau faci o baie relaxanta. Uneori este suficient sa stai afara sau sa faci o plimbare cu copilul tau in aer curat pentru a te simti mai bine.


•Lasa munca in urma. Aminteste-ti ca exista concediu de maternitate. Inchide-ti telefonul mobil si nu te apropia de computer. Foloseste aceste saptamani pentru a crea legaturi cu familia.


•Daca aceste sentimente persista mai mult de cateva saptamani, anunta-ti medicul. Poti sa ai depresie postpartum (PPD), o afectiune mult mai serioasa. Simptomele PPD includ anxietate extrema, atacuri de panica, modificari ale apetitului (bulimie sau anorexie), insomnie, si ganduri legate de a face rau tie si copilului.



3 intrebari despre: prevenirea SISD (Sindromul de deces subit infantil)


Ce este SISD?


Sindromul de deces subit infantil (SISD) este denumit uneori "deces in patut". Are loc atunci cand un copil mai mic de 1 an decedeaza brusc, fara semnale de alarma anterioare, de obicei in somn.

Ar trebui sa fiu ingrijorata?


Desi SISD este principal cauza de deces printre copiii aflati la varste intre o luna si un an, aceasta este totusi rara. SISD face cam 2500 de victime pe an, cu varste aflate de obicei intre 2 si 4 luni. Nimeni nu stie cu exactitate ce anume cauzeaza SISD, desi urmatorii factori sunt incriminati in cresterea riscului de SISD:


•Un parinte sau ingrijitor care fumeaza.


•Punerea copilului sa doarma cu fata in jos pe saltea.


•Bebelusii nascutii prematur.


•Greutatea mica la nastere.


•Dormitul pe o suprafata prea moale.


•O atmosfera supraincalzita in timpul somnului.


Cum pot micsora riscul copilului meu?


Pune copilul sa doarma intotdeauna pe spate. Atunci cand pediatrii si cercetatorii asupra SISD au inceput sa recomande acest lucru in 1994, rata decesului prin SISD a scazut cu 40 de procente. Curata leaganul sau patutul de orice fel de perna, jucarii moi. Pastreza camera racoroasa, in special daca iti infesi bebelusul.

Unii experti ne avertizeaza asupra riscului de a dormi cu nou-nascutul in pat in timpul primelor luni de viata, deoarece patul moale este un risc. Altii cred ca dormitul impreuna ii permite mamei sa raspunda mai repede la schimbarile respiratiei sau miscarilor copilului.

Daca dormi cu copilul tau, asigura-te ca ai indepartat tetinele moi si ca salteaua este tare. Bebelusul ar trebui sa doarma pe spate chiar si in patul tau. Nu fuma niciodata in preajma copilului tau si fereste-l de cei care fumeaza. Nu dormi cu el daca tu sau partenerul tau ati consumat alcool sau droguri, sunteti foarte obositi sau sunteti supraponderali.

Sus In jos
https://tu-si-eu-impreuna.forumgratuit.ro
Continut sponsorizat





Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro   Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro - Pagina 2 Empty

Sus In jos
 
Calendar de sarcina ...sursa http://www.copilul.ro
Sus 
Pagina 2 din 2Mergi la pagina : Înapoi  1, 2
 Subiecte similare
-
» Admis si interzis in sarcina!
» Semne si simptome de sarcina
» Sarcina oprita din evolutie
» Dublu test in sarcina
» Consumarea produselor organice in sarcina

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
MAMICI CU PITICI :: FAMILIE :: Club de Mamici tinere , burtici si aspirante :: Sarcina-
Mergi direct la: