In timpul sarcinii orice mamica va trebui sa tina cont de cateva elemente esentiale necesare pentru sanatatea bebelusului. Potrivit specialistilor, viitoarea mamica va trebui sa incerce sa se relaxeze pe tot parcursul acestei perioade, sa uite de grijile si problemele cotidiene si sa plaseze sarcinile de serviciu in grija altor colegi.
O stare de stres prezenta in organism va putea influenta o dezvoltare neprielnica celui mic, acesta nascandu-se de regula cu o greutate mai mica decat este normal. Asadar, stresul si perioada de incordare din timpul sarcinii vor influenta marimea bebelusului la nastere.
Potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie s-a evidentiat faptul ca bebelusii supusi la stres, un mediu toxic , dar si cei a caror mame fumeaza sau au probleme de natura psihica se vor naste mai mici decat greutatea normala, raspunzand in mod diferit la toti acesti stimuli negativi de dezvoltare.
Potrivit cercetatorilor, baieteii sunt destul de putin influentati. De regula, atunci cand mama lor este supusa unui mediu stresant in timpul sarcinii acestia nu baga de seama si continua sa creasca ca si cum nimic nu i-ar afecta. Fetitele, in schimb, se vor dezvolta mai incet, un mediu stresant al mamei determinand o greutate mai mica in timpul nasterii. Cu toate acestea, nu trebuie sa ne speriem, fetitele nu vor avea o greutate foarte mica, care sa le puna in pericol sanatatea sau viata.
Studiul a incercat sa mai demonstreze ca daca mama va trece iarasi printr-un factor stresant, atunci fetitele nu vor baga de seama, continuandu-si dezvoltarea. In schimb, baieteii vor fi de aceasta data afectati, dobandind un risc major de a se naste inainte de termen sau chiar sa nu mai supravietuiasca.
Aceste criterii de dezvoltare au fost remarcate la mamicile ce erau suferinde de preemclampsie, astm sau la cele care fumau in timpul sarcinii. Cu toate acestea, pot exista si alti factori de stres pentru bebelus la fel de nocivi sau poate mai ridicati decat cei evidentiati mai sus.
Specialistii au incercat sa evidentieze aceste lucruri urmarind modificarile hormonale ale fatului si nivelul de cortizol din timpul sarcinii. De asemenea, modificarea aspectului placentar este la fel de importanta in evaluarea gradului de risc al sanatatii bebelusului din burtica.
Un nivel de cortizol mai ridicat la mamicile de fetite vor influenta functia placentara determinand o diminuare a cresterii acesteia, pe cand acelasi nivel nu va avea aceleasi influente si la baitei.
Intr-un cuvant, feriti-va de stres si de un mediu poluant in timpul sarcinii pentru a va feri bebelusul de o dezvoltare inadecvata in mediul intrauterin.
http://www.bebelu.ro