Beneficiile ceaiului verde
Ceaiul verde are putine contraindicatii si multe beneficii. Pentru sanatatea si frumusetea ta, e bine sa-l bei zilnic.
De ce e ceaiul verde atat de special? Chinezii cunosc inca din timpuri stravechi beneficiile ceaiului verde, folosindu-l in tratarea durerilor de cap si a depresiilor. Secretul frunzelor acestui tip de ceai sta in continutul bogat de polifenoli de tip catechin (compusi organici), dar si in continutul ridicat de galat de epigalocatechina (EGCG).
EGCG-ul este un antioxidant puternic, care inhiba cresterea celulelor canceroase si poate chiar sa distruga celulele canceroase fara sa afecteze tesutul sanatos. De asemenea, EGCG-ul contribuie la scaderea nivelului de LDL (lipoproteina de densitate scazuta) si previne aparitia anormala de cheaguri de sange (ajuta la evitarea trombozei, boala caracterizata prin formarea de cheaguri, care poate cauza infarcturi).
Ceaiul verde, oolong si ceaiul negru provin din aceeasi planta, Camellia Sinensis. Ceea ce diferentiaza ceaiul verde este modul de procesare: frunzele sunt puse la aburi, prevenind astfel oxidarea EGCG-ului. Prin contrast, ceaiurile oolong si cele negre sunt facute din frunze fermentate, determinand transformarea EGCG-ului in alte tipuri de compusi, care nu au aceeasi eficienta in prevenirea diverselor afectiuni.
Bun pentru sanatate
Ceaiul verde sprijina organismul in lupta cu:
- diferite tipuri de cancer
- artrita reumatoida
- nivelul ridicat de colesterol
- bolile cardiovasculare
- infectiile si problemele de imunitate
Ceaiul verde isi aduce contributia pozitiva si in diete, deoarece ajuta la arderea mai rapida a caloriilor si favorizeaza digestia. Mai mult, poate preveni caderea dintilor, reducand riscul aparitiei cariilor chiar si cu 50% (deoarece contine fluorina), previne intoxicatiile alimentare si linisteste durerile de stomac.
Bun pentru frumusete
Sunt recunoscute efectele pozitive ale ceaiului verde asupra pielii. Contine antioxidanti puternici, care protejeaza pielea de particulele din organism asociate cu procesul de imbatranire. Prin urmare, band ceai verde, te hidratezi, dar te si mentii tanara mai mult timp.
O reteta buna pentru a-ti racori pielea este sa pui 100 grame de ceai verde in apa distilata. Toarna amestecul intr-o sticla sterilizata si aplica-l cu ajutorul unui disc demachiant in zona ochilor, atunci cand esti obosita. Pentru ca are efect antiseptic, acest lichid poate fi folosit si in tratarea unor taieturi, iritatii usoare, pete ale pielii si arsuri solare. Ai nevoie doar de un prosop pe care sa-l inmoi in lichid, apoi aplica-l in zonele arse pentru a ameliora disconfortul.
Ceaiul verde te ajuta si sa ai o respiratie proaspata. Lasa la infuzat 100 grame de ceai verde, timp de 30 de minute. Dupa ce se raceste, amesteca lichidul cu o lingurita de bicarbonat de sodiu. Foloseste pasta astfel obtinuta ca sa te speli pe dinti.
Exista efecte negative?
- Ceaiul verde nu e recomandat persoanelor cu predispozitie la lipotimie, gastrita cu hiperaciditate, ulcer stomacal si duodenita.
- Persoanele hipotensive nu trebuie sa bea mult ceai verde si nici foarte concentrat. In prima faza, tensiunea creste putin si se amelioreaza starea fizica, dar in cateva ore, tensiunea scade accentuat si apare senzatia de slabiciune.
- Mamele care alapteaza nu trebuie sa bea ceai concentrat seara, deoarece o parte din cofeina trece in laptele matern si poate provoca insomnii copiilor. Tot din cauza continutului de cofeina, persoanele care au probleme cu asimilarea calciului nu trebuie sa faca excese cu ceai verde sau negru.
- Un aspect negativ al consumului de ceai verde poate fi insomnia. El contine cofeina, dar intr-o cantitate mai mica decat ceaiul negru sau decat cafeaua: aproximativ 30-60 mg cofeina la 200 de mg de ceai, comparativ cu 100 mg de cofeina la 200 mg de
.