O saptamana in asteptarea CraciunuluiSaptamana dinainte Craciunului este una dintre cele mai aglomerate perioade ale anului. Ai o sumedenie de sarcini de indeplinit si fiecare moment este pretios. Ti-am propus un program pentru zilele ce urmeaza, pe care daca il vei respecta zilele pana la Craciun vor fi mult mai usor de indurat.
Luni, 20 decembrie
Alcatuieste un plan al meniului de sarbatori si noteaza cu grija tot ceea ce iti trebuie pentru realizarea fiecarui fel de mancare si pentru prajituri. Imparte apoi totul pe doua liste separate: ce poate altcineva din familie sa cumpere pentru tine si care sunt lucrurile la achizitionarea carora trebuie sa fi prezenta.
Noteaza cu grija numele persoanelor pentru care ai cumparat deja cadouri si numele acelora pentru care urmeaza sa cumperi. Daca este posibil incearca in urmatoarele 2 zile sa termini cu achizitionarea cadourilor. Gandeste-te si la impachetare. Cumpara si hartie de impachetat si tot ceea ce ai nevoie pentru decoratiuni.
Este una dintre ultimele zile cand poti sa mergi la cosmetica si la coafor!
Daca ai congelator, poti de acum cumpara painea, pestele si carnea. Seara ar fi bine sa incepi pregatirile: pregateste macul si nucile pentru cozonac, carnea tocata pentu sarmale.
Probabil ajungi sa te culci tarziu. O baie fierbinte la care ai adaugat putin din uleiul de baie preferat te va ajuta sa te relaxezi. Nu uita sa folosesti o crema hidratanta pentru obraz si o crema cu glicerina pentru maini.
Marti, 21 decembrie
Sa fie aceasta ultima zi pentru efectuarea cumparaturilor de cadouri. Iti vei petrece aproape toata dupa amiaza facand acest lucru. Azi le poti chiar impacheta pentru a fi gata pregatite.
Pregateste coronitele de brad care vor fi agatate deasupra usilor sau asezate pe masa pentru ca dupa curatenie sa nu trebuiasca sa te ocupi de ele.
Copiii mai marisori ar trebui sa se apuce de azi sa faca curat in camerele proprii, daca nu vrei tu sa faci si acest lucru.
Nu strica daca mai verifici o data daca ai cumparat toate cadourile, daca nu ai uitat sa cumperi ceva care ar fi necesar pentru masa de sarbatori.
Dedica cateva momente infrumusetarii. Foloseste o crema de noapte ale caror proteine esentiale stimuleaza regenerarea celulelor.
Miercuri, 22 decembrie
Aceasta zi trebuie sa o dedici curateniei. Lasa ca partenerul sa se ocupe de cumpararea bradului.
Este bine sa pregatesti sarmalele, supa de taitei, cozonacul si prajuturile astazi.
Cat se odihneste blatul intocmeste o lista cu persoanele la care inca trebuie sa trimiti felicitarile de sarbatori prin posta si persoanele pe care trebuie sa suni de aceasta ocazie. Pune lista langa telefon si cand te opresti din lucru pentru o
da si cateva telefoane.
Pregateste fata de masa pentru ajun si verifica daca straiele de sarbatoare sunt gata pregatite pentru fiecare membru al familiei.
Seara aplica pe obraz si pe decolteu o crema abraziva pentru a indeparta celulele moarte datorita carora tenul este lipsit de stralucire. La lotiunea de corp adauga ulei cu vitamina A, vei observa cum pielea iti va deveni odihnita si catifelata.
Joi, 23 decembrie
Sa verifici astazi ornamentele pentru pomul de Craciun. Nu lipseste oare ceva? Ai destule bomboane, stelute, luminari? Functioneaza beculetele? Este bine ca bomboanele sa fi legate astazi.
Scoate din congelator tot ce este necesar pentru masa de maine.
Pregateste salata frantuzeasca pentru ca aceasta are nevoie de timp pentru a avea un gust excelent.
Asculta muzica de sarbatori. Nu strica sa fii in spiritul Craciunului inca de azi.
Indeparteaza celulele moarte si de pe mainile tale si apoi freaca-le cu lamaie proaspata. Amesteca ulei de ricin cu galbenusul unui ou, aplica-l pe maini si spala-le dupa 15 minute. Vei vedea cat de catifelate vor fi. Nu stica daca oja de unghii o aplici in seara asta.
Vineri, 24 decembrie
Mai odihneste-te cateva minute in dimineata asta. Va fi lunga ziua de astazi. Roaga-ti partenerul sa prepare el micul dejun.
Dimineata incepe cu gatitul. Apoi va trebui sa impodobesti bradul.
Pune masa si aranjeaz-o cu gust pentru sarbatoare. Aprinde si luminarile de pe coronita de brad.
Pregateste-te in haine de sarbatoare. Aplica si un machiaj discret.
Pune muzica de Craciun si este timpul ca clopotelele ingerasilor sa sune...
Cum sa decorezi masa de CraciunCina din Ajun sau prazul cu familia din ziua de Craciun sunt cele mai asteptate momente ale sarbatorilor de iarna. Te straduiesti sa fii gazda perfecta, iar pentru asta ai pregatit cele mai delicioase bucate.
In afara de mancarea pe care o servesti nu uita insa ca si servirea preparatelor culinare joaca un rol extrem de important. Ai grija sa nu cazi in extreme, acesta este cel mai mare pericol cand vine vorba de decoratiuni. Nu folosi prea multe culori, nu incarca prea mult masa, trebuie sa mai ai loc si pentru mancare.
Folosirea a trei culori este ideala. Poti apela la combinatia rosu – alb - auriu; rosu – verde, rosu – alb samd. Puteti de exemplu sa folositi o fata de masa rosu cu auriu, farfurii albe cu o dunga aurie si servetele rosii. Chiar daca nu sunteti de rit catolic puteti pune pe masa o coronita de advent cu patru lumanari, va arata extrem de bine. Daca aveti o masa mai mica si nu va incape coronita puteti utiliza niste crengute de brad pe care sa le puneti la colturi, chiar prinse cu un ac de siguranta de fata de masa.
Intr-o vaza mica puteti pune o crenguta de vasc pe care sa o asezati pe masa. Vesela si tacamurile sunt foarte importante. Folositi tacanuri de inox, pe care le-ati lustruit putin inainte, si vesela de ceramica ori portelan. Nu folositi in niciun caz vesela de plastic sau metal.
Cat priveste asezarea paharelor si a tacamurilor se va face in felul urmator. Paharele se aranjeaza de la dreapta la stanga in ordinea servirii bauturilor, la fel si seturile de tacamuri se vor aseza din exterior spre interior comform ordinii folosirii acestora. Cutitul si lingura se pun intodeana pe partea dreapta, iar furculita in partea stanga. Taisul cutitului va fi orientat intotdeauna inspre interior, iar servetele, daca sunt din material textil, vor fi asezate pe farfurii.
In final decorul cu mancarea si cu voia buna trebuie sa se inbine armonios astfel incat masa de sarbatori sa devina cat mai agreabila.
De Craciun, mananca putin si sanatos!Dupa o perioada de post si de dieta, la masa de Craciun, majoritatea dintre noi dau iama in bunatati si nu mai tin cont de sanatate si de buna functionare a organismului.
Chiar daca de Sarbatori ai frigiderul plin si esti invitat la petreceri cu multa mancare gustoasa si bautura, nu face excese pe care le vei regreta.
Este indicat nici sa nu gatesti foarte mult si foarte "greu", cu grasimi si zahar din belsug, atat pentru tine, cat si pentru membrii familiei tale. Eviti astfel balonarile, starile de greata sau chiar internarile de urgenta.
Pentru a sarbatori Craciunul si Revelionul nu trebuie neaparat sa iti faci o gaura in buget si sa gatesti zile intregi. Poti avea o masa reusita chiar daca faci cate putin din fiecare fel traditional si ocolesti produsele cu multa grasime sau super-prelucrate.
Insa ce ar fi masa de Craciun fara sarmale, nu?! Limiteaza-te totusi la sarmale fara foarte mult ulei sau carne grasa, pe care o poti inlocui cu ciuperci si alte legume. Si 2-3 sarmale de persoana sunt absolut suficiente! Foloseste in loc de smantana un iaurt degresat si ardei iute, care va da savoare.
Friptura de porc inlocuieste-o cu gratar de vita sau de pui, iar garnitura de cartofi cu unt, cu legume fierte si asezonate cu mustar si condimente. In strainatate se mananca de obicei curcan in loc de porc. Adopta si tu aceasta metoda! Toba, carnatii si caltabosii pot lipsi de la masa ta. Iar daca mergi in vizita la cineva incearca doar sa gusti, nu sa faci "paguba" la masa. Consuma paine de secara sau de graham si nu paine alba. Cozonacii ii poti cumpara, insa nu manca mai mult de o felie... pe tot parcursul sarbatorilor. Este important sa iti satisfaci pofta, nu sa te indopi. Salata de boeuf o poti face cu maioneza dietetica, iar inainte de fiercare fel principal serveste o salata, care iti va reduce apetitul. Ciorbele si mancarurile gatite cu ulei si sosuri grele nu sunt indicate pentru un stomac care a "postit" cateva saptamani bune.
Nici excesul de bautura nu aduce nimic bun. Daca incepi masa cu o tuica sau o palinca, bei mult vin alb si rosu si termini cu sampanie, s-ar putea sa te imbeti si sa pierzi atat petrecerea, cat si a doua zi, cand te vei simti obosit si mahmur. In plus, daca nu esti obisnuit sa bei mult si sa amesteci bauturile, s-ar putea ca masa de Craciun sa se termine la urgente.
Nimeni nu incearca sa tina o dieta de sarbatori, insa acest lucru nu iti da "liber" la a consuma cantitati industriale de mancare. Putin si bun, este regula de baza. Si nu uita sa faci cat mai multa miscare, pentru a scapa de caloriile in exces.