Alimentatia organica este ultimul trend in materie de nutritie. Piata produselor bio parca a explodat in ultimul timp, cu tot mai multe produse si magazine noi. Dar sunt alimentele organice atat de sanatoase pe cat se crede? Chiar este necesar sa cheltuim in plus pentru a le asigura copiilor o alimentatie bio? Tot mai multi parinti isi pun aceste intrebari, iar informatiile sunt contradictorii. Inainte de a lua o decizie este important sa cunoastem diferentele intre produsele organice si celelalte.
Diferente nutritionale
Produsele organice difera de cele traditionale prin felul in care sunt cultivate si procesate, prin ingredientele continute. Multe produse non-organice promovate ca fiind special pentru copii (chiar si borcanelele pentru bebelusi) contin grasimi trans (grasimi hidrogenate sau partial hidrogenate). Cercetarile stiintifice au aratat ca aceste grasimi nu ar trebui consumate nici macar in cantitati foarte mici, mai ales de catre copii. Pentru orice parinte, acesta ar fi un motiv suficient ca sa se indrepte catre raionul cu produse bio.
Diferente non-nutritionale
O alta grija a parintilor din lumea intreaga sunt chimicalele folosite in agricultura si zootehnie: pesticide, steroizi, antibiotice. In fructe si legume, resturile de pesticide nu sunt in cantitati foarte mari, dar ele exista. In unele tipuri de produse aceste cantitati sunt mai mari decat in altele. Chiar daca pesticidele folosite in agricultura traditionala sunt aprobate de catre organismele de control si se spune ca nu presupun niciun risc, multi parinti sunt totusi ingrijorati si prefera sa evite complet orice risc, oricat ar fi el de mic.
Cand vine vorba de carne si produse din carne, principala grija este folosirea steroizilor si a antibioticelor, substante menite sa asigure sanatatea si cresterea animalului. Problema este ca, desi substantele folosite sunt testate si aprobate, ele ajung si in farfuriile noastre, putand duce la alergii si rezistenta la antibiotice. Animalele crescute in ferme organice nu sunt tratate cu medicamente sau hormoni de crestere, iar hrana pe care o primesc este, la randul ei, organica.
De ce mancarea organica este mai importanta pentru copii?
In ultimii ani, cercetarile au aratat ca pentru cei mici riscul expunerii la pesticide este mai mare, iar efectele ei asupra sanatatii si dezvoltarii normale sunt mai grave. Si totusi, standardele de sanatate si dozele recomandate (pe care trebuie sa le respecte producatorii) sunt gandite intotdeauna pentru adulti, si nu pentru copii. Normele cele mai recente presupun reevaluarea limitelor sigure si refacerea dozelor recomandate asa incat sa includa si copiii, insa, cum era de asteptat, lucrurile se misca foarte incet. Pana cand vom avea rezultatele cercetarilor, mancarea organica este importanta pentru copii, ea reducand cu mult riscurile intoxicatiilor si alergiilor.
De ce copiii sunt mai afectati de chimicalele din mancare? In primul rand pentru ca ei ingereaza o cantitate mai mare de substanta in raport cu greutatea corporala. In al doilea rand, orice substanta chimica este mai nociva pentru organele si sistemele aflate in plin proces de dezvoltare, fata de cele mature, care suporta mai bine factorii daunatori. Sistemul nervos si aparatul reproducator sunt cele mai expuse riscului.
Un studiu publicat in 2002 in Statele Unite a aratat ca alimentele organice contin resturi de pesticide in cantitati mult mai mici decat celelalte (pentru ca pesticidele si fertilizantii raman in sol o perioada lunga de timp, si alimentele organice ar putea contine resturi), reprezentand o sursa de hrana excelenta pentru toata lumea, dar mai ales pentru cei mici.
http://www.nou-nascuti.ro