"Miscarea" bio ia amploare pe zi ce trece. Raionul cu produse organice al supermarket-urilor se extinde, noi tipuri de produse organice apar in fiecare saptamana si, in ciuda recesiunii, se deschid mereu magazine noi dedicate produselor bio.
Deci, cum se explica preferinta oamenilor pentru produsele organice? Sa fie din cauza campaniilor de marketing care ne pot face sa credem orice? Sau din cauza alergiilor tot mai dese, tumorilor canceroase si a bolilor cronice care afecteaza atat de multe persoane si care ne fac mai atenti la ceea ce mancam si la modul nostru de viata?
Chiar conteaza daca painea noastra cea de toate zilele are patru ingrediente, toate cunoscute sau 50 de ingrediente, din care 25 sunt atat de ciudate ca nici nu le poti citi numele? Dieta organica chiar merita efortul financiar pe care il necesita?
Chiar conteaza daca puiul din farfurie a trait putin si frumos, hranit cu graunte organice sau a primit antibiotice, hormoni de crestere si alte medicamente? Pana la urma carnea organica nu e deloc usor de gasit si nici ieftina nu este.
Dupa unii, raspunsul este DA. Conteaza nu numai pentru acel pui si fratii lui, ci si pentru tine, pentru copiii tai, pentru nepotii tai si toate generatiile ce vor urma. Mancarea organica nu este un moft, nu este o moda, este o necesitate pentru fiecare dintre noi. Cel putin asa spun adeptii curentului bio.
Beneficiile produselor organice, spun ei, sunt multe. In primul rand sunt mai hranitoare, contin mai multi antioxidanti si cu 50% mai multe vitamine si minerale decat produsele normale. Si daca sunt cu adevarat naturale, inseamna ca nu sunt modificate genetic. Despre siguranta produselor modificate genetic nu se stiu multe lucruri pentru ca sunt limitate deocamdata cunostintele noastre. Desi exista multe motive de ingrijorare, nu s-au facut cercetari in legatura cu organismele modificate genetic, iar daca s-au facut rezultatele lor au fost ascunse.
Fata de agricultura clasica, cea organica nu foloseste substante chimice. Totul, chiar si pesticidele daca este nevoie de ele sunt naturale, facute din plante. Pesticidele chimice, fertilizantii si celelalte substante folosite pot da alergii, dureri de cap, dureri de stomac si alte simptome aparent inexplicabile. Multe persoane ajung in cabinetele medicale cu tot felul de simptome ciudate si nimeni nu le poate da un raspuns. De foarte multe ori sunt de vina chimicalele din mancare.
O dieta organica poate sa rezolve multe din problemele de sanatate minore, dar care ne dau batai de cap. Ca sa nu mai spunem ca vom regasi, prin aceasta, adevarata savoare a alimentelor. Fructele si legumele organice nu par "de plastic" ca cele de la supermarket si au cu adevarat gust.
In sfarsit, mancarea organica si toata gama de produse bio nu polueaza prin procesul de productie, asa cum se intampla in cazul alimentelor traditionale. Nu mai are rost sa amintim despre fertilizantii care ajuta la cresterea plantelor, dar ne otravesc apele, despre pesticidele care omoara insectele dar afecteaza fructul.
Pe de alta parte, producatorii de alimente si fermierii care au ramas la agricultura clasica, spun ca nu ar exista niciun argument stiintific in sprijinul acestor presupuse beneficii. Nici un studiu nu a aratat clar ca produsele organice sunt mai hranitoare, niciun studiu nu a aratat ca E-urile (cele folosite in mod legal si in conformitate cu legislatia in vigoare) ar fi cancerigene.
Mai mult, spun adversarii curentului bio, o alimentatie organica nu salveaza neaparat planeta. Daca ne imaginam ca noi, romanii, am vrea sa mancam portocale bio, lamai bio, avocado sau orice alt fruct exotic, pentru ca acesta sa ajunga la noi ar trebui sa "calatoreasca" mii de kilometri cu masina sau vaporul, ceea ce nu e floare la ureche pentru planeta.
Daca vrem sa ducem o viata sanatoasa ar putea fi de ajuns sa inlocuim o parte din alimentele procesate (fast food, dulciuri) cu legume si fructe. Nu conteaza daca sunt sau nu organice, important este sa existe in alimentatia noastra cat mai multe vegetale.
Cat despre costuri, acestea ar fi cu adevarat mari, prea mari pentru beneficiile infime pe care le aduc alimentele bio. Iar producatorii se folosesc de noul trend pentru a lansa campanii de marketing mincinoase, menita sa le aduca rapid castiguri.
Care din aceste doua "tabere" are dreptate nu putem sti deocamdata. Probabil ca adevarul este undeva la mijloc. Cert este ca producatorii de alimente folosesc metode de marketing la fel de neortodoxe, fie ca vand produse bio sau clasice, iar daca este sa ne lasam pacaliti, mai bine ne cheltuim banii pe ceva natural. Cat despre E-uri, presupunand ca sunt intr-adevar sigure, in mod sigur nu ne sunt necesare. De ce ne-am inunda organismul cu chimicale de care nu are nevoie, fie ele legale sau nu? Atata timp cat ne putem permite sa mancam bio, macar intr-o anumita masura, de ce sa nu ne cheltuim banii cu folos? Pana la urma fiecare dintre noi ar putrea incerca alimentatia bio, urmand sa decida, in functie de rezultate, daca va continua sau nu.
http://www.nou-nascuti.ro