|
| Petrecerea de dupa botez | |
| | Autor | Mesaj |
---|
Ralu Administrator
Varsta : 48 Localizare : Piatra-Neamt ,RO
| Subiect: Petrecerea de dupa botez Dum Feb 20, 2011 8:56 am | |
| Pe vremuri la petrecerea de dupa botez erau invitati doar nasii, rudele apropiate si cativa vecini. Botezul se facea duminica, iar petrecerea se facea seara.
Cand ajunge acasa, nou-nascutul este pus in pragul casei, iar nasa ii zice mamei inainte ca aceasta sa-l ia de jos: „Pagan mi l-ai dat, crestin ti l-am adus”.
Dupa aceea, oamenii puneau o masa nasilor si rudelor insa preparatele erau simple. De obicei se taia o gaina si se pregatea din ea tocana, supa cu taitei. De multe ori in familiile cele mai simple dupa botez tinerii parinti veneau acasa cu nasii si ii serveau cu placinte si cate o cana de vin.
Astazi la petrecerea de dupa botez se invita multe persoane, afara de nasi si de rude se invita si prieteni, se ajunge chiar si la 50 de familii invitate. Inainte nu se faceau invitatii la petrecerea de dupa botez, venea cine dorea si aduceau cu ei si mancare. Astfel femeile aduceau blidele cu mancare iar barbatii bautura. La petrecere se aduce si muzica. Astazi petrecerea de botez se face si cu dar. Fie se dau bani, fie se fac cadouri copilului.
Stiati ca...
In Transilvania, atunci cand se intoarcea nasa cu copilul acasa de la botez, daca era baiat era pus sa atinga o secure, o unealta agricola si un clopot ca sa fie bun bardas, bun lucrator la padure, bun agricultor si bun cantaret, iar daca era fata o lasau sa atinga un ac si o floare ca sa fie harnica si frumoasa. unde?
traditii.ro | |
| | | alexa1976 Nouvenit
Varsta : 48
| Subiect: Re: Petrecerea de dupa botez Dum Noi 13, 2011 4:15 am | |
| Noua ne-a cantat la botez si la nunta pt. ca le-am facut in aceasi zi, Petrica Ciobanu si formatia buchet, este formatia lui, profesionisti nimeni nu a stat jos si au preturi foarte acceptabile . Sanatate si petrecere reusita va doresc. www.petricaciobanu.rowww.formatiabuchet.ro | |
| | | | Petrecerea de dupa botez | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| Ultimele subiecte | » Ce culori se poarta in 2014 !Mier Mai 21, 2014 11:19 pm Scris de dananews » Idei de decorare a livingului pentru 2014Lun Mai 19, 2014 10:30 pm Scris de Ralu» Sfaturi pentru cel mai bun cozonacDum Mai 18, 2014 9:25 pm Scris de dananews » O intrebare,va rog sa raspunde-ti sincer ....de ce ati ales acest forum?Vin Mai 16, 2014 11:42 pm Scris de Ralu» Off topic 25Vin Mai 16, 2014 11:16 pm Scris de Ralu» mica descriereSam Feb 08, 2014 6:06 am Scris de carmen» CE ESTE PARUL ?Joi Ian 23, 2014 9:19 am Scris de Ralu» Galuste pufoase cu sfaturi de la bunicaDum Ian 19, 2014 3:37 am Scris de Ralu» Trend-ul alb-negru Dum Ian 19, 2014 3:09 am Scris de Ralu» MESAJE si DECLARATII DE DRAGOSTE de Valentine’s DayDum Ian 19, 2014 2:52 am Scris de Ralu» Costume de inchiriat copiiMar Noi 19, 2013 6:39 pm Scris de nania » Marsupiu Snugli - gen Manduca/ luna/bobaVin Aug 02, 2013 8:53 pm Scris de adelaeu » Idei statusuri de mess, skype....Sam Iun 29, 2013 6:06 am Scris de Ralu» Duminica Mare: Traditii si obiceiuri de RusaliiSam Iun 22, 2013 6:52 pm Scris de Ralu» Emoticoane pentru forum!Sam Mai 11, 2013 2:47 am Scris de Ralu |